Consilierul greier

Devoțional zilnic 12 iunie 2019

Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaced, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită. Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia. – Romani 12:2,3

Am tras grebla şi de pe ea a căzut mizerie într-o scobitură. Un greiere a sărit în sus din pământ şi apoi s-a făcut nevăzut. Oare crede că totul este doar despre elf m-am întrebat eu.

În ultimele trei ore îndreptasem terenul din grădină, am mers în sus şi în jos. Apoi în stânga şi în dreapta. Apoi l-am greblat, pregătindu-l pentru însămânţare. Viaţa acelui greiere a fost întoarsă cu susul în jos, răsucită şi acoperită. Probabil că doar ce îşi venise în fire după prima lovitură când a venit următoarea. Orice făcea, încercările continuau să vină peste el. Dacă creierul unui greier ar putea percepe problemele vieţii, probabil că ar fi simţit că cineva îi dorea răul.

Din perspectiva mea, nici măcar nu m-am gândit la acel greier până nu l-am văzut. Din întâmplare a fost în locul în care eu făceam o muncă bună şi demnă. Pregătirea terenului nu avea nimic de-a face cu greierul. Dar eu am continuat să mă gândesc la viaţa omului. Ocazional, cineva a făcut nişte remarci destul de urâte sau a făcut ceva foarte neplăcut. Uneori am fost ispitită să mă concentrez pe lipsa de respect arătată faţă de mine şi pe încercările care veneau în calea mea.

Dar greierul acela îmi tulbura din nou şi din nou gândurile. Dacă aş vedea şi eu lumea aşa cum o vede Dumnezeu, poate că atunci când m-a rănit, persoana respectivă nici măcar nu se gândea la mine. Probabil că era ocupată să îndeplinească un lucru bun şi demn. Poate că mintea îi era în cu totul alt loc. Nu este vorba despre mine, mi-am dat eu seama atunci.

Chiar dacă cineva m-a dispreţuit sau m-a jignit intenţionat, probabil că nu este vorba despre mine. Dacă este nerespectuos, aş putea spune că atitudinea aceasta este grăitoare despre persoana respectivă, despre inima acelei persoane. Buni sau răi, oamenii îşi arată caracterul prin cuvintele pe care le spun şi prin acţiunile lor.

Agitaţia nu este despre mine. Lumea este mai mare decât mine. Aşa că, mi-am spus eu în sinea mea, permite-ţi să fii transformată — înnoieşte-ţi gândurile. Nu te mai gândi la tine însăţi. Priveşte lumea prin ochii lui Dumnezeu.


Helen Heavirland

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro