Consumul regulat de alimente procesate crește riscul de Alzheimer cu 50-70%

Consumul frecvent de alimente procesate sporește cu până la 70% riscul îmbolnăvirii de Alzheimer sau de demenţă senilă, arată un studiu publicat recent în revista Neurology.

Studiul a urmărit, pe o perioadă de 10 ani, 1.600 de bărbaţi și femei care nu sufereau de demenţă. Acestora li s-au luat probe de sânge și li s-a analizat în detaliu dieta înainte de începerea studiului, iar cercetătorii au luat în calcul și factori suplimentari de risc pentru declanșarea demenţei senile, precum hipertensiunea, diabetul și fumatul. Rezultatele au arătat că persoanele care consumă mai multe alimente procesate își amplifică riscul de apariţie a demenţei cu 52-74%, comparativ cu cele care consumă cantităţi mici din acest tip de alimente.

Studiul demonstrează că o alimentaţie cu un conţinut ridicat de alimente procesate are efecte negative inclusiv asupra creierului și a proceselor cognitive, pe lângă problemele cardiovasculare deja cunoscute”, a declarat neurologul Neelum T. Aggarwal, membru al Academiei Americane de Neurologie și copreședinte al Centrului pentru Diagnostic și Tratament al Bolii Alzheimer, din Chicago.

„Studiul s-a bazat pe existenţa unor markeri în sânge care detectează nivelurile de grăsimi trans, specifice alimentelor procesate, și nu pe metoda tradiţională, pe bază de chestionare”, a precizat neurologul Richard Isaacson, director al unei clinici de prevenire a bolii Alzheimer, din New York.

Clinica Mayo, un centru medical nonprofit cu sediul în Rochester, a numit grăsimile trans „cel mai nociv tip de grăsime pe care îl poate mânca o fiinţă umană”. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea sau procesarea aseptică. Industria alimentară adoră grăsimile trans, pentru că sunt ieftine, dar în același timp păstrează gustul și textura plăcută a alimentelor. Grăsimile trans se regăsesc în alimentele prăjite și în foarte multe alimente procesate, precum prăjiturile, cremele de cafea, pizza congelată, margarina, croissantele sau îngheţata. Studiul japonez a arătat că produsele de patiserie dulci au cea mai înaltă concentraţie de grăsimi trans.

„Persoanele cu risc trebuie să acorde o atenţie sporită etichetelor nutriţionale. Când vine vorba de etichete nutriţionale, cu cât sunt mai puţine ingrediente, cu atât mai bine! Concentraţi-vă pe mâncarea naturală integrală și reduceţi sau evitaţi alimentele care sunt extrem de prelucrate”, a avertizat Isaacson.

Un studiu al Universităţii din Michigan a arătat că renunţarea la alimentele de tip junk-food provoacă simptome de sevraj similare celor care apar la persoanele care renunţă la droguri. În primele 2-5 zile de la eliminarea acestor alimente, tristeţea, iritabilitatea și pofta ajung la apogeu, dar efectele neplăcute se reduc în timp, după modelul renunţării la droguri, au concluzionat cercetătorii.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro