Controlul emoțiilor

Devoțional de seară

Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz, şi cine este stăpân pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi. – Proverbele 16:32

Patinatorul jubilează de bucurie când el sau ea îşi poate controla picioarele pentru a executa manevre complexe. Jucătorul de baschet este fericit că are capacitatea de a-şi controla braţele şi mâinile pentru a trimite mingea în sus, către coşul de baschet. Pianistul are măiestria în mâini şi degete pentru a se juca pe clapele pianului. Gimnasta este încântată de disciplina pe care o are asupra corpului ei şi cântăreţul este bucuros că îşi poate controla vocea. Cu toţii avem nevoie de autocontrol.

Când cineva te răneşte prin cuvintele pe care le spune şi tu reuşeşti să te controlezi să nu rosteşti un răspuns care la rândul lui îl va răni pe celălalt, te simţi învingătoare, nu-i aşa?

Încă din copilărie ar trebui să învăţăm autocontrolul, în special controlul emoţiilor. Aşa cum gimnasta se simte bine când reuşeşte să îşi controleze mişcările trupului ei în timpul antrenamentului, controlarea emoţiilor aduce şi ea satisfacţii.

A învăţa să ne controlăm emoţiile adaugă calitate fericirii din viaţa noastră. Controlarea emoţiilor este esenţială pentru relaţii sănătoase şi fericite.

Una din cele mai mari virtuţi pe care o putem transmite copiilor noştri este virtutea de a învăţa cum să îşi controleze propriile emoţii. Adesea, emoţiile ne influenţează comportamentul, lucru care ne influenţează calitatea relaţiilor. Atunci când avem de a face cu copii, putem face ca fiecare alegere a lor să ajute la controlarea emoţiilor şi astfel rezultatul să fie un comportament acceptabil. Aceste alegeri pozitive ale lor trebuie lăudate, arătând astfel că suntem interesaţi de tot ce fac.

Ei vor învăţa, la fel ca noi, că autocontrolul nu aduce doar fericire, ci contribuie şi la succesul pe care îl putem avea în diferite aspecte ale vieţii noastre. Foarte puţine persoane nedisciplinate ajung să obţină succesul pe termen lung. Autorul versetului din Proverbele 16:32 spune: „Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz şi cine este stăpân pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi.”

Dumnezeu ne va ajuta să învăţăm răbdarea. El doreşte ca familiile noastre să reprezinte familia din cer. El doreşte să vadă că noi, împreună cu copiii noştri, ne ţinem sub control emoţiile, avem relaţii de calitate şi avem succes în viaţă. Cu cât căutăm mai mult prezenţa lui Dumnezeu în familiile noastre, cu atât vom fi mai fericiţi. Dragă prietenă, invită-L pe Isus în casa ta.


Meibel Mello Guedes

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit