Copacul de ingyam

Devoțional zilnic 25 aprilie 2020

Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc. – 1 Corinteni 13:11

Părinţii mei au fost pionieri într-unul din colegiile din Filipine. Una din activităţile mele preferate era să cutreier dealurile din spatele clădirii şcolii în căutare de fructe de inyam.

Într-o zi, copiii din sat au hotărât să culeagă fructe de inyam. Mi-a venit o idee, în speranţa că voi reuşi să strâng mai multe fructe! Am hotărât să iau cu noi fierăstrăul tatălui meu. Am pornit apoi înspre dealuri. M-am căţărat intr-un copac mare şi m-am aşezat pe creanga care avea cele mai multe fructe. M-am aşezat cât se poate de confortabil şi am început să tai cu fierăstrăul cu toată forţa de care dispuneam, neluând în calcul poziţia mea faţă de locul în care tăiam. Dintr-odată, am auzit sunetul crengii care se desprindea şi care, cât ai clipi, s-a rupt şi a căzut la pământ – cu fructe şi cu tot ce era pe ea. După ce mi-am revenit din inconştienţă, mi-am dat seama că eu stătusem pe creanga pe care o tăiasem şi care căzuse.

Poate îţi vine să râzi citind despre decizia naivă a acestei fetiţe. Totuşi, experienţa mea reflectă unele decizii pe care adulţii le iau în încercarea lor de a-şi atinge ţelul vieţii. Desigur, unii oameni preferă siguranţa şi nu ies din zona lor de confort. Când apar obstacole, ei preferă să renunţe la obiectivul pe care doreau să îl îndeplinească. Alţii îşi asumă riscuri, trudind din greu pentru a-şi împlini visele. Ei gândesc în perspectivă, avansează şi sunt hotărâţi să depăşească orice obstacol. Dar sunt şi momente când poate ne dăm seama că ne-am aşezat pe partea greşită a crengii din cauza unei decizii grăbite. Nefiind aproape de ceea ce ne ţine în siguranţă, cădem cu putere şi visurile noastre par să fie zdruncinate. Dar, dacă după o cădere ne ridicăm din nou şi ne repoziţionăm, pentru a fi mai aproape de copac, vom putea să ne recuperăm şi să mergem înainte.

Isus este tăria şi siguranţa noastră. Mâna Sa, la fel ca trunchiul copacului de inyam, este puternică şi neclintită. Psalmistul scrie următoarele:

Domnul întăreşte paşii omului

când îi place calea lui;

dacă se întâmplă să cadă, nu este doborât de tot,

căci Domnul îl apucă de mână. (Psalmii 37:23,24)

Astăzi să ne prindem strâns şi sigur de mâna lui Isus.

Evelyn Porteza Tabingo

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro