Coreea de Nord declară un oraș propriu „culmea civilizaţiei”

Coreea de Nord a deschis porţile unui oraș despre care instituţiile media naţionale spun că este „culmea civilizaţiei moderne”. Chiar liderul de stat, Kim Jong-un, a fost cel care a tăiat panglica orașului, numit Samjiyon, unul dintre cele mai mari proiecte de construcţie ale ţării.

Presa de stat a informat că orașul poate găzdui circa 4.000 de familii, are o pârtie de ski, un stadion și numeroase facilităţi pentru localnici. Veștile bune se încheie însă aici.

Surse neoficiale spun că pentru construirea Samjiyonului a fost nevoie de aportul muncitorilor forţaţi să contribuie. Și că, și dacă ar fi să aibă într-adevăr toate calităţile promovate în media, orașul ar fi o excepţie stridentă faţă de condiţiile în care trăiesc majoritatea nord-coreenilor.

Organizaţia neguvernamentală National Committee on North Korea avertizează că numeroși nord-coreeni „suferă din cauza lipsei alimentelor, a combustibililor, a electricităţii, a apei curente și a altor facilităţi necesare”.

Un corespondent BBC care lucrează pentru site-ul specializat NK News declara că, „așa cum arată acum, orașul are faţade curate și unice, sunt clădiri cu un design plin de ornamente, care nu seamănă cu niciun alt oraș din Coreea de Nord. Ca turist, dacă străbaţi la întâmplare Smjiyonul, nu vei da peste zone mai puţin întreţinute, așa cum sunt străzile mai depărtate de bulevardul principal din Phenian sau din alte orașe.” Corespondentul Colin Zwirko preciza că orașul este „destul de mic și ușor de străbătut pe jos”, el măsurând în jur de 2-3 kilometri în orice direcţie.

Proiectul a fost anunţat în urmă cu doi ani, după o vizită a liderului nord-coreean. Însă el nu a fost ridicat de la zero. Pe locul actualului oraș exista deja o localitate. Unele clădiri au fost remodelate, altele au fost demolate și înlocuite.

Agenţia de presă de stat spune că orașul a trecut printr-o „schimbare drastică” și ce a rezultat este „un oraș utopic, sub socialism”.

Nu se știe încă dacă s-a mutat cineva în oraș după deschiderea lui, însă înainte de aceasta un număr necunoscut de oameni locuiau deja acolo.

Deschiderea orașului este doar o parte a unui plan mai amplu, în trei etape, menit să revigoreze întregul judeţ în care se află orașul. Proiectul de construcţie în trei etape va fi finalizat până în octombrie 2020.

Orașul se află în proximitatea muntelui Paektu, leagănul legendar al poporului coreean, care primeşte anual zeci de mii de nord-coreeni, crescuţi în cultul liderilor lor, care vin să se reculeagă.

Consiliul Uniunii Europene îi aplică un regim de sancţiuni Republicii Populare Democrate Coreene din cauza programelor nucleare sau balistice pe care le desfășoară în prezent această ţară, încălcând astfel numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU. Sancţiunile UE împotriva RPDC sunt cele mai dure sancţiuni impuse vreunei ţări.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro