Creșterea în greutate între 25 și 47 ani amplifică riscul de deces prematur

Persoanele care devin obeze în prima jumătate a vieţii au un risc de deces prematur din orice cauză cu 22% mai mare și un risc de deces cauzat de boli cardiovasculare cu 49% mai ridicat. În același timp, trecerea de la obezitate la o greutate normală în a doua parte a vieţii crește riscul de deces, arată un studiu publicat în revista British Medical Journal (BMJ), realizat de cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică de la Universitatea Huazhong din China.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele a peste 36.000 de persoane, în vârstă de 40 de ani sau mai mult, care au fost cântărite și măsurate, și au raportat greutatea pe care o aveau la 25 de ani și cu 10 ani înainte de începerea studiului. În timpul celor 12 ani de monitorizare a subiecţilor s-au înregistrat 10.500 de decese.

Riscul de mortalitate a crescut cu o cincime la persoanele care au devenit obeze în intervalul 25-47 de ani, în timp ce persoanele obeze care au reușit să slăbească în această perioadă nu au avut un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, cei care au ajuns la o greutate sănătoasă la vârsta de 40 de ani și mai târziu au avut un risc mai mare cu 30% de deces prematur din orice cauză și un risc mai mare cu 48% de deces provocat de bolile de inimă.

„Obezitatea stabilă de-a lungul vârstei adulte, creșterea în greutate din tinereţe până în a doua parte a vieţii și pierderea în greutate de la vârsta adultă mijlocie până la vârsta adultă târzie au fost asociate unui risc mai mare de deces. Rezultatele evidenţiază importanţa menţinerii greutăţii normale de-a lungul vârstei adulte, în special prevenirea creșterii în greutate la începutul celei de-a doua jumătăţii a vieţii, pentru prevenirea deceselor premature în viaţa ulterioară”, au concluzionat autorii.

Cercetătorii spun că nu s-au găsit asocieri semnificative între diferite tipare de schimbare a greutăţii și mortalitatea prin cancer. Sunt necesare studii care să descopere mecansimele de la baza legăturii dintre schimbarea în greutatea la vârsta adultă și mortalitate. Pierderea greutăţii se dovedește dificilă, deci mai puţin realizabilă (numai 1,4% dintre subiecţi au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă de la vârsta tânără la cea de mijloc), motiv pentru care cercetătorii sugerează că prevenirea creșterii în greutate este mai importantă.

„Mesajul pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase pe parcursul vieţii nu poate fi mai clar. În urmă cu aproximativ 12 ani, respectatul «Foresight Report» a uluit pentru prima dată Marea Britanie estimând că a fi gras poate însemna pierderea a 13 ani de viaţă. Dar, având în vedere creşterea continuă a internărilor în spitale asociate obezităţii, puţine persoane par să fi ascultat”, a declarat Tam Fry, purtător de cuvânt al organizaţiei Forumul Naţional pentru Obezitate (National Obesity Forum) din Marea Britanie.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro