Crezuri fundamentale

Devoțional zilnice 25 aprilie 2018

Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândeţe şi teamă. – 1 Petru 3:15

Primii adventişti de ziua a şaptea nu au intenţionat niciodată să redacteze o declaraţie formală de crezuri fundamentale. Dar de-a lungul anilor tot mai mulţi oameni au întrebat care sunt crezurile bisericii şi multe afirmaţii false distorsionau integritatea mesajului adventist. Astfel că, în 1872, Uriah Smith a scris A Delaration of the Fundamental Principles Taught and Practied by the Seventh-day Adventists, cu 25 de puncte.

În 1889, aceste principii au fost revizuite şi dezvoltate în 28 de puncte. În 1931 a apărut o declaraţie nouă cu 22 de „crezuri fundamentale” în Year Book of the Seventh-dau Adventist Denomination. Pe 25 aprilie 1980, Sesiunea Conferinţei Generale din Dallas, Texas, a votat prima declaraţie oficială a celor 27 de crezuri fundamentale.

Natura noului document a fost explicată în paragraful introductiv: „Adventiştii de Ziua a Şaptea acceptă Biblia ca singurul lor crez şi susţin anumite principii fundamentale de credinţă ca fiind învăţături ale Sfintelor Scripturi. Aşa cum sunt prezentate mai jos, ele reflectă modul de înţelegere şi exprimare ale învăţăturii Sfintelor Scripturi de către biserică. Revizuirea acestor principii de credinţă poate avea loc cu ocazia unei sesiuni a Conferinţei Generale, atunci când biserica este condusă de Duhul Sfânt la o mai profundă înţelegere a adevărului Bibliei sau găseşte un limbaj mai adecvat prin care să exprime învăţăturile Cuvântului sfânt al lui Dumnezeu.”

Crucială în această declaraţie este distincţia dintre Biblie, ca singurul crez de neschimbat, şi crezurile fundamentale care pot fi revizuite. Ca răspuns la preocuparea animistă cu puterile răului, Sesiunea din 2005 a Conferinţei Generale din St. Louis, Missouri, a adăugat o declaraţie nouă (#11) despre „creşterea în Hristos”. Zece ani mai târziu, la Sesiunea Conferinţei Generale din 2015, din San Antonio, Texas, a fost revizuit modul de exprimare al câtorva dintre cele 28 de puncte fundamentale de credinţă pentru a le face să fie mai clare şi mai comprehensibile.

Deşi nu se doreşte înlocuirea Bibliei ca singur crez, cele 28 de puncte fundamentale de credinţă publicate în Manualul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea ne pot ajuta să explicăm concis învăţăturile biblice de bază ale bisericii şi motivul pentru speranţa noastră (1 Petru 3:15). Ar trebui să le cunoşti bine şi să fii gata să le explici şi altora.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro