semneletimpului.ro

Cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost asasinată în Sankt Petersburg

Activista Yelena Grigorieva, cunoscută pentru militarea pentru drepturile LGBT și alte cauze privind drepturile omului, a fost găsită decedată în apropierea casei sale din Sankt Petersburg (Rusia).

Poliţia locală a anunţat astăzi că trupul unei femei de 41 de ani a fost găsit în tufișurile din apropierea casei sale, prezentând plăgi multiple prin înjunghiere și semne de strangulare.

Rudele și prietenii au identificat victima ca fiind Yelena Grigorieva, potrivit site-ului de știri rusesc Fontanka.

Grigorieva, care ar fi primit numeroase ameninţări cu moartea, era cunoscută pentru activismul său pentru drepturile omului în Rusia. Dinar Idrisov, un activist apropiat Yelenei Grigorieva, scria pe Facebook luni că prietena sa a fost „ucisă cu brutalitate în apropierea casei ei. Fusese recent victima unor acte de violenţă și primise ameninţări cu moartea”, a scris Idrisov, menţionând totodată că femeia ar fi depus mai multe plângeri la poliţie.

Potrivit rușilor de la Fontanka, poliţia nu a confirmat înregistrarea plângerilor privind ameninţările cu moartea. A anunţat, în schimb, că o persoană suspectă de crimă ar fi fost deja reţinută.

Yelena Grigorieva milita pentru drepturile LGBT, împotriva relelor tratamente aplicate prizonierilor și împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

În ianuarie anul trecut, activistul Konstantin Siniţîn (53 ani) a fost găsit mort în apropierea casei sale din Sankt Petersburg. Poliţia a declarat atunci că moartea lui Siniţîn, provocată de mai multe răni la cap, părea să fi fost rezultatul unei tâlhării.

Săptămâna trecută, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia, care a refuzat să înregistreze statutul a trei asociaţii, din cauză că apără lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali, un motiv „inacceptabil”, potrivit Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Între motivele avansate de către autorităţile ruse în vederea justificării refuzului se află ideea că promovarea drepturilor LGBT ar putea duce la „distrugerea valorilor morale ale societăţii”, ar putea antrena o scădere a demografiei ruse sau ar provoca „discordie socială sau religioasă”, enumeră CEDO în hotărârea sa.

În august anul trecut, zeci de activiști LGBT au fost arestaţi în timpului unei manifestaţii neautorizate care a avut loc la Sankt Petersburg.

În 2013, Rusia a validat o propunere legislativă care interzicea distribuirea în atenţia minorilor a „propagandei relaţiilor sexuale netradiţionale”.