semneletimpului.ro

Curtea Supremă elveţiană oprește participarea lui Caster Semenya la Campionatele Mondiale de la Doha

Curtea Supremă din Elveţia a decis că atleta Caster Semenya nu va putea concura la Campionatele Mondiale de la Doha la categoria feminin, ca urmare a nivelului crescut de testosteron pe care atleta îl are în sânge.

După mai multe decizii contradictorii ale forurilor legislative sportive, Curtea Supremă elveţiană a hotărât să ridice suspendarea regulii emise de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) privind sportivele cu nivel ridicat de hormoni masculini. Potrivit regulii reintrate în vigoare, IAAF ar urma să implementeze o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune ca sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele clasificate cu exces de testosteron potrivit DSD vor fi nevoite să își reducă nivelul acestui hormon sub 5 nmol/l pentru o perioadă continuă de cel puţin 6 luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor, notează hotnews.ro.

Potrivit aceleiași surse, regula a intrat în vigoare la 8 mai, iar atleta sud-africană şi federaţia din ţara ei au contestat-o la Tribunalul Federal Elveţian după ce au pierdut la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Hotărârea curţii prevede revenirea la regula veche până la judecarea pe fond a apelului atletei sud-africane la decizia forului mondial.

Între timp însă, Caster Semenya nu își va putea apăra titlul mondial la 800 de metri la Campionatele Mondiale de la Doha. „Un singur judecător a întors decizia Curţii Supreme elveţiene de suspendare provizorie a regulamentului IAAF, aşteptând decizia apelului contra hotărârii TAS. Această decizie o va împiedica pe Caster Semenya să-şi apere titlul mondial la CM din septembrie”, au declarat avocaţii atletei, într-un comunicat.

„Sunt foarte dezamăgită că m-au împiedicat să-mi apăr titlul mondial pe care l-am câştigat cu dificultate. Dar asta nu mă va descuraja să-mi continui lupta pentru drepturile tuturor atletelor vizate”, a spus Semenya, în acelaşi comunicat.

În luna iunie, TAS a hotărât să susţină decizia Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism potrivit căreia atleta Caster Semenya va trebui să își administreze un tratament de scădere a nivelului de testosteron, dacă dorește să concureze în continuare la categoria feminin. Sportiva, dublă campioană olimpică la 900 de metri, a declarat că nu le va permite reprezentanţilor forului internaţional să o mai folosească vreodată, pe ea sau corpul ei.