Curtea Supremă elveţiană oprește participarea lui Caster Semenya la Campionatele Mondiale de la Doha

Curtea Supremă din Elveţia a decis că atleta Caster Semenya nu va putea concura la Campionatele Mondiale de la Doha la categoria feminin, ca urmare a nivelului crescut de testosteron pe care atleta îl are în sânge.

După mai multe decizii contradictorii ale forurilor legislative sportive, Curtea Supremă elveţiană a hotărât să ridice suspendarea regulii emise de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) privind sportivele cu nivel ridicat de hormoni masculini. Potrivit regulii reintrate în vigoare, IAAF ar urma să implementeze o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune ca sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele clasificate cu exces de testosteron potrivit DSD vor fi nevoite să își reducă nivelul acestui hormon sub 5 nmol/l pentru o perioadă continuă de cel puţin 6 luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor, notează hotnews.ro.

Potrivit aceleiași surse, regula a intrat în vigoare la 8 mai, iar atleta sud-africană şi federaţia din ţara ei au contestat-o la Tribunalul Federal Elveţian după ce au pierdut la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Hotărârea curţii prevede revenirea la regula veche până la judecarea pe fond a apelului atletei sud-africane la decizia forului mondial.

Între timp însă, Caster Semenya nu își va putea apăra titlul mondial la 800 de metri la Campionatele Mondiale de la Doha. „Un singur judecător a întors decizia Curţii Supreme elveţiene de suspendare provizorie a regulamentului IAAF, aşteptând decizia apelului contra hotărârii TAS. Această decizie o va împiedica pe Caster Semenya să-şi apere titlul mondial la CM din septembrie”, au declarat avocaţii atletei, într-un comunicat.

„Sunt foarte dezamăgită că m-au împiedicat să-mi apăr titlul mondial pe care l-am câştigat cu dificultate. Dar asta nu mă va descuraja să-mi continui lupta pentru drepturile tuturor atletelor vizate”, a spus Semenya, în acelaşi comunicat.

În luna iunie, TAS a hotărât să susţină decizia Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism potrivit căreia atleta Caster Semenya va trebui să își administreze un tratament de scădere a nivelului de testosteron, dacă dorește să concureze în continuare la categoria feminin. Sportiva, dublă campioană olimpică la 900 de metri, a declarat că nu le va permite reprezentanţilor forului internaţional să o mai folosească vreodată, pe ea sau corpul ei.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro