semneletimpului.ro

Daimler, care deţine Mercedes-Benz, elimină 10.000 de joburi

Daimler, producătorul auto german care deţine Mercedes-Benz, a declarat că va elimina cel puţin 10.000 de locuri de muncă în schema sa globală de personal, deoarece încearcă să finanţeze trecerea la mașini electrice.

Șeful personalului de la Daimler, Wilfried Porth, le-a spus jurnaliștilor că numărul locurilor de muncă pierdute va fi „în zona a cinci cifre”. Mutarea vine la câteva zile după ce rivalul Audi a făcut public faptul că va tăia 9.500 din cele 61.000 de locuri de muncă din Germania, din motive similare. Reprezentanţii Daimler aveau să afirme că industria auto trece prin „cea mai mare transformare din istoria sa”.

„Dezvoltarea către o mobilitate neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon necesită investiţii mari, motiv pentru care Daimler a anunţat la jumătatea lunii noiembrie că va lansa un program pentru creșterea competitivităţii, inovaţiei și puterii investiţiilor”, a anunţat compania.

„O parte a acestui program ţine de reducerea costurilor cu personalul cu circa 1,4 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2022 și, printre altele, de reducerea numărului de posturi de conducere la nivel mondial cu 10%.”

Daimler, care are o forţă de muncă globală angajată de aproape 300.000 de persoane și fabrici în 17 ţări, a declarat că va reduce costurile și nivelul de ocupare a forţei de muncă „într-o manieră responsabilă social”, inclusiv prin utilizarea „fluctuaţiei naturale”. În plus, au spus reprezentanţii companiei, „posibilităţile de pensionare cu fracţiune de normă vor fi extinse, iar în Germania vor fi reduse locurile de muncă în administraţie”.

Daimler a precizat că planurile sale au fost convenite cu consiliul de lucrări al firmei, care include sindicatele de muncitori.

Producătorii auto germani s-au adaptat lent la noile tendinţe tehnologice, cum sunt mașinile care se conduc singure și vehiculele electrice. În același timp, au suferit o scădere a cererii în China, redusă oricum pe fondul războiului comercial dintre Washington și Bejing.