Dați-mi un om!

Devoțional zilnic 26 aprilie 2020

Arunc astăzi o ocară asupra oştirii lui Israel! Daţi-mi un om ca să mă lupt cu el. (1 Samuel 17:10)

Ascultă ediția audio aici.

Tradiția spune că Diogene nu avea decât un toiag, o traistă și o gamelă și că mergea desculț întotdeauna, chiar dacă ningea. Se povestește că a fost văzut umblând pe străzile Atenei cu o lampă aprinsă în mână, ziua-n amiaza mare. Când a fost întrebat: „Diogene, ce cauți?”, a răspuns: „Caut un om.”

Goliat căuta și el un om, unul cu care să se lupte. Războinicul filistean era bine echipat, avea o experiență vastă în arta războiului și era sigur de victorie. Așa că timp de patruzeci de zile a sfidat armata Israelului, cerând un om care să se lupte cu el corp la corp. Nimeni dintre evrei nu era dispus să se supună unui asemenea risc. Și Saul, indecis, se retrăsese în cortul său, neștiind ce să facă. Cine să fie dispus să lupte cu un asemenea uriaș? Iată că tânărul David a fost omul. Aparent, Goliat îi era superior, însă tânărul avea calități valoroase, care l-au ajutat să obțină o reală biruință:

1. Era spiritual, căci a interpretat această situație critică drept o sfidare la adresa Dumnezeului cerurilor.

2. Nu a criticat lașitatea conducătorilor militari.

3. Nu a rămas indiferent față de o asemenea sfidare. A avut un răspuns, a fost dispus să se lupte.

4. Fusese uns de profetul Samuel și era convins că avea o misiune de îndeplinit.

5. Avea puternice convingeri religioase și știa de cine depinde victoria.

6. Era un om cu experiență în confruntarea pericolelor.

7. Își cunoștea armele și s-a folosit de cea pe care o mânuia cel mai bine.

8. Nu a improvizat o strategie. A avut un plan care, cu ajutorul lui Dumnezeu, putea aduce victoria.

9. După victorie, nu s-a purtat arogant.

Biserica și lumea au nevoie de oameni ca David, dispuși să se lupte cu noii uriași contemporani care sfidează poporul lui Dumnezeu. Iată comentariul lui Ellen White despre acest subiect: „Nevoia cea mai mare pe care o are lumea este aceea de bărbați – bărbați care să nu se lase cumpărați sau vânduți, bărbați care să fie cinstiți și credincioși în adâncul sufletului lor, bărbați care să nu se teamă să spună păcatului pe nume, bărbați a căror conștiință este la fel de bine orientată către datorie precum este acul busolei către pol, bărbați care vor lua poziție neclintită pentru adevăr, chiar dacă s-ar prăbuși cerurile” (Educație, p. 45).

Suntem pregătiți astăzi să ne înfruntăm uriașii? Să nu ne temem de luptă. Nu suntem singuri. Dumnezeu este alături de noi.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro