De ce e totul negru?

DEVOTIONAL EXPLO 26 februarie 2018

Aceasta a fost întrebarea dureroasă a unui copil în vârstă de doar cinci ani. S-a născut într-un orășel de lângă Paris într-o familie de oameni gospodari și harnici. Imediat după ce a învățat să meargă, locul lui de joacă a devenit atelierul tatălui. Simon, tatăl lui Louis construia harnașamente pentru cai (obiectele necesare pentru înhămarea și înșeuarea calului).
Într-o zi, încercând să facă o gaură într-o bucată groasă de piele, Louis s-a accidentat cu priboiul, pierzându-și un ochi. Avea doar trei ani. Doctorii au încercat cu disperare să îi salveze ochiul accidentat, dar nu au reușit. Mai mult, rana a început să se infecteze provocându-i dureri cumplite. Ca și cum nu ar fi de ajuns, infecția sa extins și asupra ochiului sănătos provocându-i orbirea la vârsta de doar cinci ani. Încercând să înțeleagă ce s-a întâmplat cu jocul de lumini și culori care îl fascinau odinioară, și unde a dispărut, îi întreba adesea pe părinți: ”De ce e totul negru?”

Închide ochii și imaginează-ți viața fără pic de culoare. Gândește-te cum ar fi să nu mai vezi niciodată fața părinților dragi, a prietenilor, sau chiar a celui mai exigent profesor. Nu mai ai loc în echipa de fotbal și nu mai poți ieși cu colegele la plimbare. Începi să devii străin de realitate și să te simți inutil în lume. Nici măcar o carte nu poți citi. Ei bine, aici lucrurile se schimbă. Datorită lui Louis Braille, băiatul din povestea noastră. Părinții s-au străduit să îi ofere cea mai bună educație posibilă, însă acest lucru era foarte dificil datorită sistemului foarte greoi de citire. Aici intervine geniul lui Louis, care la vârsta de doar 15 ani elaborează un nou sistem de scriere și citire pentru nevăzători – alfabetul Braille. După patru ani aplică acest sistem și la notația muzicală, oferind astfel nevăzătorilor posibilitatea de a învăța, studia și performa. Cu alte cuvinte, a alungat întunericul care l-a înconjurat.

Astăzi mulțumește-i lui Dumnezeu pentru că vezi și pentru natura minunată pe care a creat-o pentru tine. Dar mai mult decât atât, ești conștient că există mult întuneric în jurul tău. Și acesta e consecința păcatului. Poți face și tu ce a făcut Louis Braille. Alungă întunericul din viața ta și din jurul tău, folosind alfabetul lui Dumnezeu. Știi care e acesta?

Citește versetul zilei și aplică-l astăzi:

”Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea, ci fi un exemplu pentru credincioși în vorbire, în comportament, în dragoste, în credință, în curăție” – 1 Timotei 4:12

Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro