De la vamă în seminar

Devoțional zilnic 8 august 2019

De acolo, Isus a mers mai departe şi a văzut pe un om, numit Matei, şezând la vamă. Şi i-a zis:„Vino după Mine.” Omul acela s-a sculat şi a mers după El. Matei 9:9

Capernaumul era unul dintre cele mai puternice centre comerciale şi administrative din Galileea. Pentru o vreme, Hristos Şi-a stabilit acolo centrul activităţii Sale misionare. Printre altele, la Capernaum era şi un centru vamal. Căile de acces dinspre Ierusalim înspre nord şi est treceau pe acolo.

Levi Matei era de serviciu când învăţătorul trecea cu ucenicii Săi prin apropierea vămii. Cum a dat cu ochii de Matei, Hristos a ştiut că are de-a face cu un om din care poate face ceva pentru Evanghelie. Tocmai căuta pe cineva din categoria lui Matei cu care să-şi completeze echipa de lucru. Apropiindu-Se de biroul de vamă, învăţătorul i-a adresat lui Matei chemarea oficială de a-L urma.

Conform aşteptărilor Mântuitorului, Matei nu a ridicat niciun fel de pretenţii şi nu a negociat nimic asupra condiţiilor viitoarei sale slujbe, ci s-a ridicat de la birou, a predat colegului serviciul şi a alergat să ajungă din urmă grupul de călători. Levi Matei a primit chemarea divină fără să facă nicio obiecţie. Este posibil că noua sa poziţie să fi fost o opţiune la care se gândea de mult sau poate că s-a hotărât pe moment. Gesturile şi mersul Mântuitorului, cuvintele şi tonul vocii Sale aveau o putere de convingere care depăşea orice văzuse Matei până atunci. De aceea nu putea să refuze oferta. Este posibil ca veniturile sale să se fi redus brusc la zero, dar se pare că aceasta nu era o prioritate. Favoarea de a fi scriitorul primei evanghelii a demonstrat că acceptarea chemării a fost cel mai bun lucru.

Succesul la un pas de tine:

Schimbările radicale sunt stresante, dar uneori se dovedesc a fi momente de aur.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro