Descurajarea

DEVOTIONAL EXPLO 25 februarie 2018

Ce părere ai: care este cel mai important lucru în supraviețuire: echipamentul, forma fizică, cunoștințele sau forța mentală?
Hai să te întreb altfel – Care este dușmanul nr.1: frigul, foamea, durerea sau lipsa unor lucruri/persoane? De fapt nici una din ele, ci descurajarea! Cel mai important este să te nu te descurajezi atunci când apare vreunul din aspectele menționate mai sus (frigul, foamea, durerea sau lipsa unor lucruri). Această stare poate veni din gândurile tale. Prin antrenament zilnic poți alege să te gândești la felurite variante de soluționare a crizelor prin care poți trece sau poate chiar treci acum.

„Căci ceea ce vezi, auzi și simți depinde în mare măsură de locul în care te afli, cât și de felul de om care ai exersat să devii.” („Cronicile din Narnia”, C.S. Lewis)

Piatra triunghiulară a supraviețuirii este forța minții, autocontrolul și atitudinea pe care alegi să o ai.

În situații de pericol este normal să îți fie frică, adică inducerea gândului că pot apărea pericole; deşi acestea sunt adesea imaginare, doar în mintea ta. Totuși o doză de frica este necesară pentru ați dezvolta instinctului de conservare, care te va ajuta să lupți cu mintea și tot trupul tău ca să supraviețuiești.

Cea mai mare frică este frica de necunoscut. Hai să îți aduc aminte că cel mai mare supraviețuitor este Isus; El a fost singur în pustiu, abandonat, alungat, a trecut prin multe posibilele situații de descurajare, dar nu a fost niciodată fără speranță pentru că avea privirea minții și a inimii ațintită spre Tatăl ceresc. Avându-l pe Isus ca exemplu și tu poți să ai controlul minții și sentimentelor tale.

Nu uita că în orice situație ai fi – important este să nu te descurajezi și să nu îți fie frică: ”Căci Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te iau de mâna dreaptă şi-ţi zic:

„Nu te teme de nimic, Eu îţi vin în ajutor!” (Isaia 41:13)

Practic: Gândește-te la un lucru de care îți este teamă (ex.: frig, foame, durere , lipsa unor lucruri sau persoane etc.). Alege astăzi și în următoarele 7 zile, să nu te descurajezi când te gândești asupra acestui aspect. Scrie-mi ce metodă ai folosit ca remediu.

Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro