semneletimpului.ro

Dezastrele au costat omenirea 44 mld. dolari în primul semestru al anului

Dezastrele naturale și cele provocare de om au costat omenirea nu mai puţin de 44 miliarde de dolari (39,7 miliarde euro) în doar primele șase luni ale anului, arată un studiu preliminar al grupului elveţian de reasigurări Swiss Re.

Deși astronomic, nivelul pierderilor din primul semestru al acestui an este totuși mult sub media de 109 miliarde dolari înregistrată în prima jumătate a ultimilor zece ani şi, de asemenea, sub pierderile de 51 miliarde dolari înregistrate în primul semestru al anului trecut.

Ponderea cea mai mare în rândul pierderilor economice – 40 miliarde de dolari – o înregistrează catastrofele naturale, restul de 4 miliarde fiind provocate de dezastrele în care rolul decisiv l-a jucat factorul uman, cum au fost accidentele industriale.

Doar 42% din pierderile economice (adică 19 miliarde dolari) au fost acoperite de companiile de asigurări în primul semestru al acestui an, faţă de 52% în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care o serie de catastrofe naturale de amploare, precum ciclonul Idai din sudul Africii şi ciclonul Fani din India, au lovit zone cu un grad redus de penetrare a asigurărilor, notează Agerpres.

Cea mai gravă catastrofă naturală din prima jumătate a acestui an a fost ciclonul Idai, care a abătut vânturi puternice și inundaţii grave asupra statelor Mozambic, Malawi, Zimbabwe şi Madagascar, provocând totodată moartea a circa 1.000 de persoane.

„Experienţa primului semestru arată încă o dată deficitul de protecţie care există în ţările emergente” a declarat Martin Bertogg, responsabil cu riscurile de catastrofe la Swiss Re.

Specialiştii spun că dezastrele naturale din 2011 au fost cele mai costisitoare din istorie, cheltuielile ridicându-se la peste un sfert de trilion de dolari la nivel mondial. Mai bine de junătate din această pagubă colosală a fost înregistrată în urma cutremurul şi tsunami-ul din Japonia.