Dincolo de aparențe

Devoțional zilnic 24 aprilie 2020

Și Domnul a zis lui Samuel: „Nu te uita la înfățișarea și înălțimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbește ochii, dar Domnul se uită la inimă.” 1 Samuel 16:7

„În vitrina unui magazin de animale era un afiș: „Cățeluși de vânzare” Un băiat de 10 ani intră și întreabă care-i prețul unui cățeluș. Vânzătorul îi răspunde că prețul este între 200 și 400 de lei. Băiatul își verifică buzunarele și numără banii găsiți… 23 de lei, apoi întreabă: „Aș putea vedea cățelușii?” Vânzătorul zâmbește, apoi fluieră și apare cățeaua și în urma ei 5 cățeluși frumoși. Al șaselea cățeluș rămase în urmă și nu se apropia! „De ce cățelușul acesta șchioapătă?” Omul îi răspunse că acesta s-a născut cu o problemă la picior și va fi șchiop toată viața… „Acesta-i cățelușul pe care-l doresc”, a spus băiatul cu bucurie în glas. „Dacă asta e dorința ta, ți-l dau gratis!” Copilul s-a supărat și a răspuns: „Nu-l vreau gratis, în fiecare lună îți voi plăti 10 lei, până voi achita prețul lui întreg!” „Ești sigur că vrei acest cățeluș? Doar niciodată nu va putea fugi sau juca sau sări, precum ceilalți!” Băiatul s-a aplecat, și-a ridicat puțin pantalonul și i-a arătat vânzătorului aparatul de fier ce-i susținea piciorul strâmb. „Nici eu nu pot alerga, de aceea acest cățeluș are nevoie de cineva care să-l înțeleagă!”

În desfășurarea relațiilor noastre interumane, adesea, și noi ca și Samuel, ne uităm la „ceea ce izbește ochii”. Această relatare biblică despre Samuel, ne oferă o bună învățătură, de care este bine să ținem seama atunci când tindem să facem alegeri și nu ținem cont de sfaturile și îndemnurile venite din partea Domnului.

„Să învățăm din greșeala lui Samuel cât de zadarnică este aprecierea care se bazează pe frumusețea fizionomiei sau a nobilei ținute a corpului. Să învățăm cât de incapabilă este înțelepciunea omenească, fără o specială iluminare cerească, de a pricepe tainele inimii sau a cuprinde sfaturile lui Dumnezeu.” PP 638.1

Csete Csilla – Edith, Ghid – Conferința Conferința Conferința Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro