Disciplina ca binecuvântare

Devoțional zilnic 8 aprilie 2020

Cine îşi aduce aminte de certare apucă pe calea vieţii, dar cel ce uită mustrarea apucă pe căi greşite. Proverbele 10:17

Una dintre cele mai importante lecţii pe care un copil trebuie să le înveţe este disciplina. Este uşor de zis, dar mai greu de făcut. Iată câteva sfaturi pe care poate le vei considera utile:

Stabilirea unui program fix poate ajuta foarte mult la menţinerea disciplinei. Ar trebui fixat un timp pentru închinarea în familie, ora de culcare, mese, timpul de joacă etc. Bineînţeles, copiii ar trebui să înveţe în acelaşi timp să fie flexibili, pe măsură ce diferite situaţii întrerup uneori şi cele mai înrădăcinate rutine.

Consecvenţa este esenţială dacă se doreşte ca disciplina să fie eficientă. Cum altfel vor putea copiii noştri să ştie care sunt limitele? Coerenţa între părinţi trebuie de asemenea să existe. Dacă un părinte este mai indulgent, iar celălalt este strict, copiii vor profita de acest lucru. Ei sunt experţi în manipulare. Dacă au fost încălcate regulile, ar trebui să fie suportate consecinţele.

Acest lucru pregăteşte copilul pentru viaţa în societate.

O alimentaţie simplă constând în alimente pe bază de plante, nuci şi cereale ajută, de asemenea, disciplinei. Facilitează funcţionarea optimă a creierului, măreşte capacitatea de concentrare a copilului şi promovează un comportament adecvat. Consumul de zaharuri simple ar trebui să fie menţinut la un nivel minimal.

Regulile definite în mod clar şi adaptate ar trebui să fie respectate şi urmate sistematic de un set de consecinţe, în cazul în care acestea sunt încălcate. Învaţă-ţi copiii să se respecte pe ei înşişi, precum şi drepturile şi proprietatea celorlalţi. Arată-le cum să fie buni administratori ai timpului şi banilor lor. Încurajează-i să-şi pună ţinte şi standarde înalte pentru ei. Dezvoltă-le simţul responsabilităţii prin desemnarea de treburi casnice pe care să le îndeplinească. Aceste lucruri încurajează autodisciplina. Caută oportunităţi de a-ţi lăuda copilul pentru lucrurile bine realizate.

În final, tratează-ţi copiii cu respect şi demnitate. Nu-i pedepsi niciodată când eşti furios/furioasă. Caută moduri de a le îmbunătăţi stima de sine, arătându-le dragostea uriaşă pe care Dumnezeu o are pentru ei.

Doamne, Te rog, ajută-mă să-mi cresc copiii cu o înţelepciune cerească, cu o porţie sănătoasă de bun-simţ, presărată din belşug cu bunătate şi servită cu râsete!

Desiree Julies

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro