Doar cuvinte

Devoțional zilnice 25 iunie 2018

Îți plac orele lungi, care parcă nu se mai termină, în care profesoara de limba română explică anumite noțiuni gramaticale greoaie? Dar predicile lungi, care depășesc ora stabilită pentru final? În ambele cazuri mă uitam la ceas cu obsesie. Știi ce era cel mai rău? Când aveam impresia că au trecut măcar 20 de minute, iar în realitate încă nu trecuseră 5!
Nu știu dacă ai auzit vreodată discursul pe care îl rostește un președinte cu ocazia investirii în funcție. De regulă discursul este destul de plictisitor pentru oamenii de rând, ca mine și ca tine. Dar e bine că nu e lung! De fapt, nu întotdeauna. În martie 1841 William Henry Harrison a devenit cel de-al nouălea președinte al SUA. Până în acel moment el a fost cel mai vârstnic președinte instalat în biroul oval (68 de ani). L-au depășit doar Ronald Reagan și actualul președinte Donald Trump.

Discursul l-a scris el însuși. Și încă ce discurs! A avut atât de multe lucruri de transmis poporului american, încât cu greu a reușit să scape de câteva cuvinte și expresii pentru a ajunge la un număr de 8445 de cuvinte! Ca să îți faci o idee vagă, acest devoțional însumează 452 de cuvinte. A avut nevoie de aproape două ore pentru a citi tot ce a scris despre viitorul țării. Comparativ cu acest discurs avem discursul președintelui Barack Obama din 2012. Harrison a ținut un discurs de cel puțin patru ori mai lung!

La scurt timp după ce a fost instalat în calitate de președinte, Harrison a murit. De fapt, exact la o lună după inaugurare. Sunt specialiști care leagă motivul morții președintelui de condițiile meteo nefavorabile din ziua discursului. A fost o zi friguroasă, iar Harrison a refuzat să îmbrace un palton, să ia o pălărie sau mănuși. La doar câteva zile după ceremonie a răcit puternic, iar în aprilie a murit de pneumonie. Astfel a devenit președintele care a făcut cel mai puțin din ce a promis în campania pentru președinție.

Mulți dintre noi iubim să vorbim mult. Dar atunci când vorbești mult, greșești mult (așa scrie în Biblie). Sunt momente în care e nevoie să vorbești cât mai mult și cât mai bine (când ești ascultat la limba română!). Dar e bine să știi să vorbești puțin și bine, în general. Isus, pe cruce a rostit doar câteva cuvinte și cu acestea a schimbat viitorul meu și al tău! Al întregului Univers!

Astăzi fii ca Isus la vorbă! Alege-ți bine cuvintele!

„Stăpânul Domn Mi-a dăruit o limbă iscusită pentru a ști să sprijin cu vorba pe cel obosit. Dimineață de dimineață El mă trezește și mă face atent ca să ascult asemenea unui ucenic.” – Isaia 50:4 (NTR)

Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro