Doar har

Devoțional femei 18 octombrie 2017

Dar, în schimb, ne dă un har şi mai mare. De aceea zice Scriptura: „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi.” – Iacov 4:6

În timp ce mergeam pe Autostrada 57 din statul Michigan, am fost oprită de un poliţist, care m-a întrebat:

– Ştiţi cât de repede mergeaţi?

Î-am spus cu cât credeam că merg şi am adăugat:

– Eu ştiam că aceasta este limita de viteză.

El mi-a adus la cunoştinţă că era cu 20 de kilometri pe oră mai mică şi, după ce s-a dus la maşină şi mi-a verificat talonul şi permisul, s-a întors doar cu un avertisment. A arătat har faţă de mine. Meritam o amendă.

Într-o altă zi, în timp ce mă aflam la cumpărături, luând un obiect să mă uit la el, l-am spart. La casă, am prezentat obiectul spart, ca să îl pot plăti. Când i-am spus vânzătoarei că îl spărsesem din greşeală, nu a vrut să mă lase să îl plătesc. Din nou, am avut parte de har. Ar fi trebuit să plătesc pentru obiect.

Deoarece am fost foarte recunoscătoare pentru modul cum fusesem tratată în ambele situaţii, ai putea crede că am evitat repetarea acelor fapte. În viaţa de zi cu zi, suntem uneori suficient de norocoase încât să întâlnim oameni ca poliţistul sau ca vânzătoarea, care sunt amabili şi înţelegători, făcând în aşa fel ca uneori să evităm consecinţele grave.Totuşi nu este întotdeauna cazul.

Harul lui Dumnezeu e şi mai minunat. Harul Său dăinuieşte şi are urmări eterne. Prin natură, noi suntem fiinţe păcătoase. Lăsate de capul nostru, facem alegeri care duc la moarte. Fără har, suntem în permanentă alergare şi pierdem în permanenţă. Harul Său, dacă este acceptat, schimbă semnificativ situaţia viitoare. Acceptându-l, ne îndreptăm în altă direcţie – care ne deschide posibilitatea să ne bucurăm de o relaţie strânsă cu Dumnezeul universului.

Iertarea lui Dumnezeu manifestată faţă de păcătoşii nesfinţi este posibilă, pentru că El ne asigură achitarea de vină în baza morţii lui Hristos. Apoi harul Său divin oferă darurile pocăinţei, iertării şi mântuirii. În felul acesta, harul este un dar şi din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea lui Isus Fiul. Când viaţa noastră este transformată prin har, noi devenim asemenea Lor. În familiile noastre pământene, avem o paralelă în comportamentul şi relaţiile dintre părinţi şi copii. Harul lui Dumnezeu ne face în stare pe noi, copiii Săi, să creştem şi să devenim una cu El în gândire, scop şi fapte.

Harul! Ce dar deplin şi preţios! E greu pentru noi să îi înţelegem magnitudinea!

Marian M. Hart Gay

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro