Două miliarde de dolari, despăgubire pentru un cuplu care a făcut cancer din cauza unui erbicid Monsanto

O curte cu juraţi, din California, a decis despăgubirea cu 2 miliarde de dolari a unui cuplu care a acuzat că utilizarea erbiciduilui Roundup, produs de Monsanto, le-a provocat cancer.

În urma procesului intentat de Alva și Alberta Piliod împotriva grupului farmaceutic german Bayer, compania care a achiziţionat anul trecut produsul Roundup ca parte din preluarea rivalului său american, Monsanto, a fost obligată la plata unei sume-exemplu ca daună. Juraţii din Oakland, California, au decis ca fiecare dintre petenţi să fie despăgubit cu câte 1 miliard de dolari, adiacenţi despăgubirii de 55 milioane de dolari, cheltuieli compensatorii. Avocatul pricipal al familiei, R. Brent Wisner, a declarat în timpul procesului că suma solicitată pentru despăgubire este una cu rol de mesaj către compania farmaceutică. Avocaţii acuzării au calculat-o în funcţie de informaţiile disponibile despre profitul adus de vânzările Roundup, estimat la 892 milioane de dolari în anul 2017. După verdict, Wisner a dclarat că „juraţii au văzut ei înșiși documente interne ale companiei care demonstrează că, încă din prima zi, Monsanto nu a avut niciun interes să afle dacă Roundup este un produs sigur.”

Curtea a hotărât că firma este responsabilă pentru îmbolnăvirea cu cancer a cuplului fiindcă a neglijat să avertizeze utilizatorii Roundup cu privire la riscurile asociate produsului. Alva și Alberta Piliod au utilizat zeci de ani produsul, în grădina lor. În anul 2011, Alva Piliod a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin, iar în 2015 soţia lui a primit același diagnostic. Unul dintre avocaţii cuplului, Michael Miller, a declarat pentru New York Times că cei doi erau mai expuși la riscurile asociate conţinutului de glifosat din Roundup decât grădinarii profesioniști fiindcă, spre deosebire de aceștia, ei nu au fost niciodată instruiţi să folosească mânuși sau haine de protecţie.

Reprezentanţii Bayer s-au declarat dezamăgiţi de verdict și au precizat că vor contesta decizia curţii, pe care au calificat-o drept „excesivă și nejustificată” în condiţiile în care istoricul medical al cuplului indica prezenţa unor boli cunoscute drept factori de risc pentru dezvoltarea limfomului Hodgkin. Compania insistă că zeci de ani de studii au demonstrat că glifosatul și prousul Roundup sunt sigure pentru utilizarea de către oameni.

Glifosatul a fost dezvoltat de Monsanto în Statele Unite, în anii 1970, și a devenit unul dintre cele mai răspândte ingrediente în erbicidele din toată lumea.

Procesul din California este al treilea care a adjudecat impactul toxic al substanţei, însă Bayer este implicată în momentul de faţă în peste 13.400 de procese, doar în SUA, în privinţa riscului de cancer al produsului Roundup.

În luna martie, juraţii din San Francisco au cerut despăgubirea unui alt bărbat californian cu 80 milioane de dolari după ce s-a descoperit că Roundup i-a provocat cancerul. În luna august a anului trecut, un alt petent a fost despăgubit cu 289$ pentru aceeași conexiune între substanţa din erbicid și cancer.

Un scandal paralel implică divizia Monsanto din Franţa, acolo unde presa a dezvăluit că gigantului agrochimic ar fi realizat, ilegal, fişiere cu 200 de personalităţi franceze în funcţie de poziţia lor vizavi de controversatul erbicid glifosat, informează RFI. Bayer susţine că nu are, pentru moment, elemente ce demonstrează că listele ar fi încălcat legea. Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară pentru “colectare de date personale prin mijloace frauduloase”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro