„Dragul meu fiu”

Devoțional zilnice 11 august 2018

Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău şi nu lepăda îndrumările mamei tale! – Proverbele 1:8

Când te gândeşti la părinţii tăi (sau la cei care te-au crescut), ce îţi vine în minte? Îţi mai aminteşti de sfaturile lor înţelepte şi de călăuzirea lor? Ce valori morale s-au aşteptat ca tu să ai în viaţă? Mai ai scrisorile sau e-mailurile de la ei?

Pe 11 august 1868, Ellen White îi scria o scrisoare fiului ei de 19 ani, Edson, despre dezvoltarea caracterului. Ea începea prin a spune: „Sunt recunoscătoare Tatălui nostru ceresc pentru eforturile pe care le faci pentru a birui orice defect de caracter. Cei care vor birui Îl vor vedea pe Isus aşa cum este şi vor fi făcuţi asemenea Lui.” Apoi ea l-a sfătuit să nu fie descurajat de eforturile lui, ci să continue să „umble în lumina pe care Dumnezeu” i-a dat-o. El nu trebuia doar să se roage, ci să şi trăiască acele rugăciuni.

Ca o mamă iubitoare, Ellen şi-a încurajat fiul ca întotdeauna să aibă conştiinţa curată. Ea îl sfătuia: „Fă din voia lui Dumnezeu regula ta de viaţă în toate lucrurile – în chestiuni mărunte, dar şi în cele mari. … Cât de plăcută, cât de satisfăcătoare va fi amintirea întregii vieţi când, deşi ai fost expus la multe ispite puternice, mâinile tale nu au fost pătate de necinste şi inima ta nu a fost întinată de ispite dragi ţie!”

Privind partea financiară, Ellen spunea: „Extravaganţa trebuie să aibă resurse şi, dacă banii nu pot fi obţinuţi în mod cinstit, aceştia vor fi obţinuţi pe căi necinstite. Dragostea de plăceri, de haine scumpe i-a dus pe mulţi tineri la închisoare şi chiar la ruină. Întotdeauna să fii hotărât să trăieşti doar în limita venitului tău. Mai bine să te lipseşti de anumite lucruri decât să intri în datorii. Niciodată să nu cumperi un lucru dacă nu îl poţi plăti.”

Ellen i-a atras atenţia fiului ei la exemplul de integritate morală al lui Iosif, care „a învăţat să conducă fiind mai întâi ascultător”. Ea concluziona: „Dragul meu fiu, să nu încerci să te ridici deasupra simplităţii unei vieţi smerite de creştin. Caracterul lui Iosif să fie şi caracterul tău; tăria lui de a rezista ispitei să fie şi tăria ta. Eforturile tale vor avea succes dacă le faci prin puterea lui Dumnezeu. Isus este un ajutor întotdeauna prezent. Fie ca binecuvântarea lui Isus să fie asupra ta, aceasta este rugăciunea mamei tale.”

Astăzi este o zi bună în care să meditezi la sfaturile pline de înţelepciune pe care le-ai primit din partea părinţilor şi a altor creştini adevăraţi. Prin harul lui Dumnezeu, această zi poate să fie un nou început în viaţa ta!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro