Dulce sau sărat?

Devoțional zilnice 4 iunie 2018

0

0

Una dintre cele mai fascinante istorii biblice pentru mine este vindecarea generalului asirian Naaman. Imaginea unui om puternic dar bolnav în apa Iordanului mi-a rămas întipărită în minte încă de când eram copil. Este, însă, un lucru care mă intrigă atunci când mă gândesc la râul Iordan.
Râul Iordan apare menționat pentru prima dată în Biblie în momentul despărțirii dintre Avraam și Lot: „Lot și-a ridicat ochii și a văzut că toată Câmpia Iordanului era bine udată în întregime” – Geneza 13:10. Astăzi, această „Câmpie” nu mai există. Marea Moartă o acoperă! Ce mă uimește cel mai mult abia acum urmează.

Râul Iordan izvorăște din munții Antiliban și are o lungime de 320 de km. Traversează Libanul, iar apoi intră în Israel. Aici, se varsă în Lacul Ghenezaret (Marea Galileii). Acest lac este un simbol al vieții. Pe lângă rezervele de hrană, Lacul Ghenezaret asigură o parte însemnată de apă dulce (pentru uz casnic și agricultură) din consumul anual al statului Israel.

De aici, râul Iordan își continuă cursul și ajunge până…în Marea Moartă! Marea Moartă este unul dintre cele mai sărate corpuri de apă de pe planetă. Salinitatea apei este de 34 %, de aproape 10 ori mai mare decât apa oceanului planetar! Mulți exploratori pe care îi cunosc ar prefera o drumeție la Marea Moartă. Știi de ce? Pentru că nu ai de urcat, ci de coborât! Mai exact, Marea Moartă este situată la aproximativ 430 metri sub nivelul mării.

Cum îți explici faptul că din aceeași sursă de apă (Râul Iordan) se formează două lacuri (sau mări) total opuse? Unul e dulce, bogat și întreține viața. Celălalt e sărat, pustiu și lipsit de viață. Am găsit o explicație care m-a învățat o lecție importantă!

Îți spun mai întâi lecția. După ce primești trebuie să oferi mai departe dacă vrei să fii fericit! Dacă păstrezi numai pentru tine ce ai primit te „evapori”. Da, asta se întâmplă cu apa care ajunge în Marea Moartă. O cantitate destul de mare se evaporă și rămâne o concentrație foarte mare de sare. De asemenea, Marea Moartă este „zgârcită”. Nu are nicio gură de ieșire. Apa nu are posibilitatea să curgă mai departe. Lacul Ghenezaret este altfel. Primește apa dulce a Iordanului și îi oferă o cale de a-și urma cursul mai departe.

În istoria lui Naaman apare o fetiță care a fost luată de acasă și dusă în robie. Ea nu a ținut doar pentru ea „dulceața” cunoașterii de Dumnezeu. A împărțit-o cu Naaman. Tu ce vei face astăzi? Împarte binecuvântarea și vei fi bogat!

„Este mai ferice să dai decât să primești.” – Faptele Apostolilor 20:35

Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

0

0

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro