Dumnezei care nu sunt dumnezei

Devoțional zilnice 21 iulie 2018

Şi vedeţi şi auziţi că Pavel acesta, nu numai în Efes, dar aproape în toată Asia, a înduplecat şi a abătut mult norod şi zice că zeii făcuţi de mâini nu sunt dumnezei. – Faptele apostolilor 19:26

Efes era o cetate portuară şi un important centru de negoţ în Mediterană. Templul său faimos, Artemis, a fost unul dintre cele Şapte Minuni ale Lumii Antice. Clădirea a fost construită în jurul anului 550 î.Hr. şi incendiată de un anume Herostratos pe 21 iunie 356 î.Hr. , în aceeaşi noapte în care s-a născut Alexandru cel Mare. Efesenii au hotărât să construiască un templu mai mare şi mai magnific în locul celui care a ars. Alexandru a oferit susţinere financiară în acest proiect, dar efesenii mândri au refuzat spunând: „Cum poate un dumnezeu să ajute alt dumnezeu?” Noua clădire era înconjurată de trepte de marmură care duceau spre o terasă. Înăuntru erau 127 de columne din marmură şi o statuie a zeiţei greceşti Artemis (echivalenta zeiţei romane Diana), protectoarea vânătorilor, a femeilor şi fecioarelor.

Pavel a venit în Efes în a treia sa călătorie misionară şi predicile sale erau o perturbare pentru închinarea atât de populară la Artemis. Fapte 19:21-41 ne spune că Dimitrie, care făcea temple de argint lui Artemis, a făcut mare zarvă împotriva lui Pavel. El le-a spus colegilor lui meşteşugari: „Primejdia care vine din acest fapt nu este numai că meseria noastră cade în dispreţ, dar şi că templul marii zeiţe Diana este socotit ca o nimica, şi chiar măreţia aceleia care este cinstită în toată Asia şi în toată lumea este nimicită.” Inflamate de discursul lui Dimitrie, mulţimile au strigat preţ de vreo două ore: „Mare este Diana efesenilor!”

Meşteşugarii efeseni erau supăraţi pe învăţăturile lui Pavel, „că zeii făcuţi de mâini nu sunt dumnezei” (Fapte 19:26). „Când a încetat zarva, Pavel a chemat pe ucenici şi, după ce le-a dat sfaturi, şi-a luat ziua bună de la ei şi a plecat în Macedonia” (Fapte 20:1). Aparent, zeiţa Artemis şi meşteşugarii ei efeseni au triumfat, dar nu pentru totdeauna. Deşi templul a fost reconstruit după ce a fost jefuit şi distrus de ostrogoţi, în 268 d.Hr., el şi-a pierdut din importanţă odată cu răspândirea creştinismului.

Nu uita, zeii făcuţi de om şi templele lor vin şi pleacă, la fel ca cei care i-au făcut. Doar cei a căror credinţă este ancorată în singurul Dumnezeu adevărat şi în Cuvântul Său vor rămâne pe vecie.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro