Dumnezeu țese ițele istoriei

El schimbă vremurile şi împrejurările; El răstoarnă şi pune pe împăraţi; El dă înţelepciune înţelepţilor şi pricepere celor pricepuţi! (Daniel 2:21)

Nu o dată mi-a fost dat să aud credincioşi care se îndoiau de faptul că Dumnezeu este Cel care ţine, cu adevărat, frâiele acestei lumi. Ellen White declară: „În analele istoriei omenirii, dezvoltarea naţiunilor, creşterea şi prăbuşirea imperiilor apar ca dependente de voinţa şi bravura omului. Modelarea evenimentelor pare a fi, într-o mare măsură, determinată de puterea, ambiţia sau capriciile sale. În Cuvântul lui Dumnezeu însă, perdeaua este dată la o parte şi putem să privim cum, în toate acţiunile şi conflictele de interese, putere şi pasiune omenească, uneltele Celui Preamilostiv lucrează în tăcere şi cu răbdare şi duc la îndeplinire planurile Sale, după voia Sa. Biblia descoperă adevărata filozofie a istoriei. (…) Puterea exercitată de fiecare cârmuitor de pe pământ este oferită de Cer şi succesul său depinde de modul în care va folosi puterea ce i-a fost încredinţată. (…) A recunoaşte lucrarea acestor principii în manifestarea puterii care „răstoarnă şi îi pune pe împăraţi” înseamnă să înţelegi filosofia istoriei” (Educaţie, cap. „Istoria şi profeţia”).

Aşadar, Dumnezeul Bibliei este atât de direct legat de lucrarea Lui, încât nu putem trece în revistă istoria omenirii fără a realiza un rezumat al acţiunii Providenţei însăşi. Nimic nu este atât de bine stabilit ca sfârşitul providenţial către care lumea se îndreaptă. Filosofia providenţialistă a istoriei ne învaţă că tot ce ţine de faptele omului are un sfârşit, că Dumnezeu conduce istoria şi că are un obiectiv stabilit. În Biblie ne stă la dispoziţie o dare de seamă asupra planurilor divine, nimic altceva decât relatarea cronologică a faptelor lui Dumnezeu pe pământ, care conduc către actul răscumpărător al încarnării şi culminează cu instaurarea împărăţiei Sale.

Acest sens ascuns al istoriei ne permite să descoperim, plini de speranţă, că, în ciuda felului greşit în care oamenii se folosesc de libertate şi de ocaziile pe care Dumnezeu Ii le oferă, Tatăl ceresc Se află la cârma acestei nave şi face din fiecare fiinţă omenească creată după chipul Său obiectul grijii, dragostei şi providenţei Sale.

Astăzi, vă invit să recunoaşteţi că există în ceruri un Dumnezeu care controlează această planetă. Promisiunile Lui sunt sigure. Luaţi decizia de a-I rămâne fideli.

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Post-ul Dumnezeu țese ițele istoriei apare prima dată în Studiu Biblic.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro