Dumnezeul nostru creativ

Devoțional zilnic 5 aprilie 2020

La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul. – Geneza 1:1

Când citesc cuvintele „Dumnezeu a făcut” şi privesc la lume şi la multele lucruri vii din jurul meu, ştiu că Dumnezeu este creativ. El ar fi putut face toate animalele la fel. În schimb, când privim în jur, pretutindeni vedem varietate şi creativitate. Dumnezeu este un Artist prin excelenţă. Nici măcar Capela Sixtină sau vreo sculptură nu se aseamănă nici pe departe cu ce a creat Dumnezeu în această lume pentru bucuria noastră.

„Apoi Dumnezeu a zis: «Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră»” (Geneza 1:26). Citesc acest verset şi îmi dau seama că fiecare lucru bun din mine îl reflectă pe Dumnezeul meu. Am ajuns la concluzia că, dacă Dumnezeu are creativitate, am şi eu şi mi-am descoperit această latură în urmă cu treisprezece ani. Am fost surprinsă să descopăr că sunt capabilă să realizez o felicitare sau o pagină de album, când toată viaţa avusesem impresia că sunt lipsită de gena creativităţii, în ultimii doi ani, această creativitate a pătruns în viaţa mea spirituală. Probabil că ai auzit de „jurnalul biblic artistic” sau de „jurnalul spiritual creativ”. Primul pas este să creezi artă în Biblie şi al doilea, să creezi artă intr-un jurnal. Ce creez? Ei bine, în primul rând vreau să spun că, da, am în mine puţin din creativitatea lui Dumnezeu, dar foarte puţin, de aceea depun mult efort în ceea ce fac. Acestea fiind spuse, în momentele mele zilnice de închinare şi când citesc din Biblie, petrec timp meditând la ceea ce tocmai am citit şi încerc să găsesc o reprezentare vizuală care să dea viaţă gândurilor mele.

De exemplu, când am citit: „Cel ce stă sub ocrotirea Celui Preaînalt şi se odihneşte la umbra Celui Atotputernic” (Psalmii 91:1), imaginea care mi-a venit în minte a fost aceea a unei cloşti protejându-şi puişorii sub aripi. Ce imagine liniştitoare! Tatăl meu mă acoperă cu aripile Sale când rămân alături de El. Am căutat pe Google „cloşcă cu pui”, am găsit un desen, l-am printat, l-am colorat şi l-am pus în Biblie alături de acel verset.

Când am citit despre femeia de la fântână, am ştiut că nu pot desena un vas de apă. Din nou am căutat pe Google ce aveam nevoie şi am găsit o imagine superbă alb-negru a unui vas de apă; l-am printat, l-am colorat, l-am decupat şi l-am pus lângă verset, iar alături mi-am scris gândurile.

Relaţia mea cu Dumnezeu a devenit mai profundă datorită faptului că folosesc reprezentări vizuale în studierea Bibliei. Acum cuvintele de pe pagină nu sunt doar nişte cuvinte, ci sunt cuvinte pline de viaţă – cuvinte pe care le văd transpuse în viaţa mea de zi cu zi.

Heather-Dawn Small

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro