Elima – vrăjitor fără scrupule

Devoțional zilnic

Dar Elima, vrăjitorul, căci aşa se tâlcuieşte numele lui, le stătea împotrivă şi căuta să abată pe dregător de la credinţă. Fapte 13:8

Sergius Paulus făcuse progrese importante în credinţă, dar s-a văzut dintr-odată în mare dilemă. Primul său învăţător şi consilierul său de suflet, Elima, nu era deloc mulţumit cu ideile aduse de proaspeţii vizitatori. El făcea tot ce-i stătea în putere pentru a-i abate mintea de la noutăţile pe care aceştia i le vesteau. Elima era un fel de profet şi dispunea de o serie de tehnici oculte care-l impresionaseră adesea pe guvernator, iar cuvintele sale aveau un mare impact asupra sufletului lui.

Pavel şi colaboratorii săi se aflau într-un moment de cumpănă, aşa că s-au hotărât să acţioneze. Nu era drept ca inima aleasă a guvernatorului să fie dusă în eroare de tertipurile lui Elima, aşa că Pavel l-a provocat la duel. Chiar în faţa lui Sergius Paulus, puterea ocultă a lui Elima a fost înfrântă, iar el, ruşinat şi rămas temporar fără vedere, căuta pe cineva să-l ajute să părăsească terenul de luptă.

În faţa acestei confruntări deschise între puterea lui Dumnezeu şi puterea întunericului, Sergius Paulus era în poziţia de a face alegerea personală în deplină libertate. Influenţa răului şi oferta lui Dumnezeu stăteau înaintea sa şi el era singurul care putea să decidă pentru sine.

Raportul doctorului Luca ne aduce vestea că guvernatorul era uimit şi a crezut, ceea ce denotă că făcuse alegerea cea bună. Cu aceasta, programul misionar de pe insulă a luat sfârşit, iar grupul lui Pavel s-a pregătit să-şi continue periplul, întorcându-se din nou spre Asia Mică. Neputinţa lui Elima avea să mai mărturisească o vreme despre superioritatea Evangheliei.

Succesul la un pas de tine:

Puterea satanică este reală, dar puterea lui Dumnezeu este superioară. Nu trebuie să te temi de Satana câtă vreme îl alegi pe Dumnezeu.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit