Esenţiale azi, 1 ianuarie

În ţară

Jumătate din energia electrică a ţării, asigurată din surse regenerabile

Producţia de energie electrică a ţării a fost asigurată din surse regenerabile în proporţie de peste 52% luni dimineaţa. În topul surselor de producţie se aflau cele eoliene (28,38%), urmate de cele hidro (22,35%), cărbune (18,29%), nuclear (15,80%), hidrocarburi (12,20%), fotovoltaice (2,25%), biomasă (0,72%).

Bursa de la București închide anul pozitiv

Bursa de la București a închis anul cu o creștere de 35+%.

 

Europa

Papa cere Bisericii să se apropie de oameni

În predica de Anul Nou, Papa Francisc a cerut Bisericii Catolice să se “arunce în luptă” şi să se apropie de oameni. „Suntem chemaţi să ieşim în întâmpinarea celorlalţi şi să le ascultăm existenţa, strigătul de ajutor”, a spus suveranul pontif. „Astfel, pătrunde într-adevăr aer proaspăt în cetate, precum şi în biserică – dorinţa de a ne întoarce pe străzi, de a depăşi vechea logică a opoziţiei şi a graniţelor, de a colabora şi de a construi o societate mai echitabilă şi mai frăţească”.

Franţa va păstra o relaţie solidă cu Marea Britanie după Brexit

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a promis în mesajul de Anul Nou păstrarea unei „relaţii solide” între Franţa şi Regatul Unit după Brexit. El a lansat un apel la edificarea „unei Europe suverane în domeniul apărării, securităţii, climei, digital”, apreciind că „o Europă mândră de modelul său economic îmbinând libertatea şi solidaritatea va fi în acelaşi timp scutul şi portavocea noastră”.

Acord între Ucraina și Rusia privind livrarea gazelor naturale

Kievul şi Moscova au semnat, după negocieri dificile, un contract privind tranzitul de gaze către Europa prin Ucraina, îndepărtând temerile unei crize în plină iarnă. Grupul rus Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

2019, cel mai cald an înregistrat vreodată în Rusia

Anul 2019 a fost cel mai cald înregistrat în Rusia de la începutul înregistrărilor meteorologice, în urmă cu 130 de ani. Capitala rusă se confruntă în prezent cu o iarnă neobișnuit de blândă, fără zăpadă.

 

Africa

Navă grecească atacată de piraţi în apele Camerunului

Opt oameni au fost răpiţi şi o persoană rănită în timpul unui atac armat, în cursul nopţii, asupra unui petrolier grec aflat în apele Camerunului, cu un echipaj de 28 de marinari. Atacurile asupra navelor şi răpirile pentru răscumpărări sunt relativ frecvente în Golful Guineei.

 

Orientul Mijlociu și Asia

Ambasada SUA din Irak, atacată de manifestanţi

Mii de manifestanţi furioşi au atacat ieri ambasada Statelor Unite de la Bagdad, arzând drapele, spărgând camere de supraveghere şi strigând „Moarte Americii!”. Atacul vine după raiduri americane contra unui grup armat irakian pro-iranian. În urma atacului, preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că Iranul va plăti „un preţ foarte mare”, afirmând ulterior că nu se aşteaptă la un război cu Teheranul. Statele Unite au trimis suplimentar 500 de soldaţi în Kuweit, învecinat cu Irakul.

Coreea de Nord renunţă la moratoriul asupra testelor nucleare

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat ridicarea moratoriului asupra testelor nucleare şi testelor de rachete balistice intercontinentale şi a promis o acţiune „surprinzătoare” împotriva Statelor Unite. „Nu avem niciun motiv să continuăm a fi legaţi unilateral prin acest angajament”, a afirmat Kim Jong Un. „Lumea va descoperi într-un viitor apropiat o nouă armă strategică pe care o deţine Coreea de Nord”, a adăugat el.

 

America de Nord

Trump a semnat acordul cu China

Președintele Donald Trump a anunţatva semna pe 15 ianuarie documentele primei faze a înţelegerii comerciale cu China și că va călători la Beijing la o dată ulterioară pentru a negocia un acord mai cuprinzător.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro