Esenţiale azi, 14 iunie

De ce nu prea adoptă românii copii

Din cei peste 57.000 de copii abandonaţi, orfani sau victime ale abuzurilor aflaţi în sistemul de protecţie românesc, doar aproximativ 1,7% au fost adoptaţi în 2018. Proiectul care prevede relaxarea adopţiilor interne, dar mai ales internaţionale se află acum la Camera Deputaţilor, camera decizională. Proiectul Legii Adopţiilor, iniţiat de guvern, a trecut deja de Senat, iar la Cameră i se aduc amendamente de substanţă, dar discuţia nu e simplă și provoacă dispute aprinse pro și contra.

Doi din 10 liceeni nu se prezintă la Bac

În ultimii 10 ani, numărul copiilor care figurează în scripte în învăţământul preuniversitar a scăzut cu aproape 12%, de la 3,4 milioane, în 2009, până la 3 milioane, în 2018, arată raportul Ministerului Educaţiei privind starea învăţământului preuniversitar din România pentru 2017-2018. O cincime dintre cei circa 145.000 de elevi care termină anual clasa a XII-a nu se prezintă la Bac. Mai mult, dintre cei care se prezintă totuși la examen, 3 din 10 nu reușesc să promoveze „examenul de maturitate”.

România, pe locul 4 în Europa la scumpirea serviciilor de sănătate

În anul 2018, „inflaţia medicală” a fost de 15%, de peste 3 ori mai mare comparativ cu rata inflaţiei generale (4,6%), consemnată la nivel naţional, potrivit unui studiu realizat de Mercer Marsh Benefits pe baza informaţiilor furnizate de companiile de asigurări care vând asigurări de sănătate. În restul Europei, costurile medicale au crescut cu 0,5%, până la o medie de 8,1%.

De ce cumpără românii din ce în ce mai mult

În 2018, un român a cheltuit în medie 5.083 de euro, mai mult faţă de 2017, când o singură persoană a cheltuit 4.556 de euro. Pe ce se duc banii? Cei mai mulţi, pe lucruri de uz zilnic: produse de curăţenie, întreţinere, îmbrăcăminte şi alimente. Pe de altă parte, la nivelul Uniunii Europene suntem la coada clasamentului atunci când vine vorba de puterea de cumpărare. Media de consum este de 16.878 de euro pe an, în timp ce la noi e de 3 ori mai mică, aşadar cheltuim tot ce avem.

Bulgaria se oferă să apere spaţiul aerian al Macedoniei de Nord

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că ţara sa, în calitate de stat membru NATO, poate să ajute la apărarea spaţiului aerian al Macedoniei de Nord, după ce Bulgaria va încheia acordul cu SUA privind achiziţionarea de 8 noi avioane de luptă F-16 – anunţă Agenţia Reuters, adăugând că Bulgaria doreşte să-şi înlocuiască avioanele MIG 29, de producţie sovietică, cu o escadrilă conformă standardelor NATO.

SUA: New Yorkul nu va mai accepta libertatea religioasă ca justificare pentru refuzul vaccinării

Senatul New Yorkului, condus de democraţi, a votat joi anularea excepţiei legate de convingerile religioase, care le-a permis până acum părinţilor să folosească religia pentru a nu-și imuniza copiii înainte de înscrierea la școală. Guvernatorul Andrew Cuomo a semnat măsura legislativă la câteva minute după votul final. Legea va intra imediat în vigoare. În alte 45 de state există excepţii similare.

Riscurile unui conflict în Golf cresc, avertizează analiștii, după atacurile de joi asupra a două tancuri petroliere

Atacurile repetate asupra navelor și instalaţiilor petroliere din regiunea Golfului riscă să perturbe piaţa mondială și să provoace un conflict armat care să implice Iranul, cred analiștii citaţi de AFP. Joi, două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost ţinta unui atac de origine nedeterminată în marea Oman, la intrarea în Golf, o regiune crucială pentru piaţa aurului negru. „Cu acest nou tip de atac, regiunea cunoaște o perioadă periculoasă. Orice eroare de calcul (…) riscă să declanșeze o spirală spre o confruntare directă”, a arătat Elizabeth Dickinson, analist la International Crisis Group.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, joi, o reuniune de urgenţă pe tema atacurilor care au vizat petroliere în Golful Persic, anunţă diplomaţi citaţi de AFP.

Chile: cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter s-a produs în largul coastei chiliene, în apropierea oraşului Coquimbo, au transmis reprezentanţii Institutului American de Geofizică (USGS), citaţi de Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 82 de kilometri, într-o zonă predispusă cutremurelor.

Elveţia, grevă naţională a femeilor

Femeile din Elveţia se pregătesc pentru o grevă la nivel naţional, ca răspuns la ritmul lent în care problemele legate de egalitate sunt rezolvate. Femeile câștigă, în medie, cu 20% mai puţin decât bărbaţii, nu sunt reprezentate în poziţiile de management, iar ajutorul acordat mamelor este insuficient. Luna trecută, un studiu realizat de Organizaţia Internaţională a Muncii a arătat că Elveţia are una dintre cele mai mari diferenţe de salariu între femei și bărbaţi pe posturile cu vechime. Protestele de vineri au loc la 28 de ani de la o mișcare similară în care au fost implicate jumătate de milion de femei, în 1991.

Cel puţin 53 de copii au murit după ce au mâncat fructe de litchi. Când devin toxice prunele chinezești

Copiii au ajuns la spital cu convulsii şi febră şi de peste 40 de grade. Au fost diagnosticaţi cu encefalită acută, care ar fi fost provocată de o substanţă care se găseşte în fructele de litchi. Numit şi prună chinezească, acest fruct este toxic dacă nu este suficient de copt sau dacă este consumat în exces, pe stomacul gol sau de persoane subnutrite. De asemenea, sâmburele fructului de litchi nu trebuie să fie consumat, pentru că este otrăvitor.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro