Esenţiale azi, 14 noiembrie

Leul, la un minim istoric în raport cu euro

Leul s-a depreciat astăzi cu 0,34 bani (0,07%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7635 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,3343 lei, în creştere cu 0,92 bani (0,21%), faţă de cursul de miercuri.

Alocaţiile pentru copii vor fi indexate cu rata inflaţiei

Alocaţiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflaţiei. „Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020”, prevede proiectul de lege adoptat. Din luna mai, alocaţiile pentru copii sunt plătite la un nivel majorat, de 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, de 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani și de 300 lei pentru copiii cu handicap, de la naștere până la vârsta de 18 ani.

Ministrul Educaţiei plănuiește renunţarea la mai multe discipline

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat că planurile cadru vor fi regândite, iar unele discipline vor dispărea din orarul elevilor. Ministrul a subliniat că „nu mai putem pune atâta presiune pe copii pentru că nu ajungem la rezultate”. Planul cadru este un document școlar elaborat de Ministerul Educatiei, care cuprinde obiectele de studiu din fiecare clasă și numărul de ore aferente săptămânal fiecărei discipline.

Olanda limitează viteza maximă la 100 km/h

Olanda va limita viteza maximă la nivel naţional la 100 km/h în timpul zilei, inclusiv pe autostrăzi, ceea ce va avea ca efect reducerea emisiilor și reluarea construcţiei de locuinţe. Olanda se confruntă de mai mult timp cu o serie de probleme majore din cauza poluării, ca urmare a faptului că emisiile de oxid de azot depășesc cu mult normele stabilite de Uniunea Europeană. Cei mai mari poluatori sunt industria auto și industria construcţiilor, motiv pentru care justiţia olandeză a blocat toate proiectele de construcţie de locuinţe din ţară. Autorităţile susţin că noua măsură va permite construcţia a circa 75.000 de locuinţe pe parcursul anului viitor.

Sute de răniţi în urma protestelor violente din Chile

Sute de persoane au fost rănite şi peste 1.000 arestate în timpul protestelor violente din Chile. O remaniere a cabinetului şi măsuri pentru reducerea inegalităţii nu au reuşit să calmeze protestele începute de aproape o lună. Peste 100 magazine şi centre comerciale au fost jefuite marţi şi în timpul nopţii trecute. Aproximativ 30 de clădiri au fost incendiate şi 20 de cazărmi ale poliţiei atacate. Patru autobuze au fost de asemenea incendiate şi 49 de vehicule ale poliţiei avariate. Printre răniţi sunt 347 de poliţişti şi 46 de protestatari. Aproximativ 250.000 de persoane au participat marţi la marşuri de protest, dintre care 80.000 în capitală. Violenţele au făcut până acum aproximativ 20 de morţi. Demonstraţiile au izbucnit după majorarea tarifelor la metrou. Preşedintele Sebastian Pinera a anulat majorările şi a anunţat măsuri, inclusiv pensii mai mari şi creşteri de taxe pentru cei bogaţi. Dar protestatarii cer acum o reformă constituţională. Marţi, Pinera a cerut „tuturor actorilor” să înceapă să lucreze la o nouă Constituţie.

SUA au recunoscut-o pe Jeanine Anez ca președinte interimar al Boliviei

Statele Unite au recunoscut-o miercuri pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei, după demisia lui Evo Morales în urma protestelor masive. Evo Morales, în exil în Mexic, a calificat această proclamare ca fiind o lovitură de stat. De la începutul crizei, la sfârşitul lui octombrie, zece persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care opt ucise de gloanţe. Morales a cerut miercuri Organizaţiei Naţiunilor Unite, ţărilor prietene din Europa şi Papei Francisc să se alăture dialogului pentru a pacifica Bolivia.

Zeci de morţi și răniţi în urma atacurilor israeliene în Fâșia Gaza

Opt membri ai aceleiaşi familii au fost ucişi într-un atac israelian în sudul Fâşiei Gaza, înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu, a anunţat astăzi Ministerul Sănătăţii, crescând la 34 de morţi şi 111 răniţi bilanţul victimelor în urma operaţiunilor israeliene începute marţi. Armata israeliană a întreprins marţi dimineaţa o operaţiune ţintită împotriva lui Baha Abou al-Ata, comandant al grupării Jihadul Islamic, care a murit împreună cu soţia lui. În urma acestui atac, Jihadul Islamic a lansat peste 350 de rachete asupra Israelului, care la rândul său şi-a înteţit atacurile aeriene împotriva poziţiilor grupării islamiste.

Doisprezece morţi în urma unui atentat la Kabul

Numărul morţilor după explozia unui automobil-capcană miercuri, la Kabul, a crescut la 12, printre care şi trei copii de vârstă şcolară, a anunţat astăzi o purtătoare de cuvânt a ministerului afgan de Interne. Deflagraţia a rănit peste 20 de oameni. Primul bilanţ oficial fusese de şapte morţi şi zece răniţi. Atentatul nu a fost încă revendicat.

SUA vor păstra 600 de militari în Siria

Statele Unite vor păstra aproximativ 600 de militari în Siria, a afirmat miercuri şeful Pentagonului, Mark Esper. Întrebat dacă acest număr îi include şi pe cei circa 200 de soldaţi desfăşuraţi la garnizoana Al-Tanf (sud), la frontiera cu Iordania, Mark Esper a explicat că vorbeşte numai despre nord-estul Siriei, unde Donald Trump a însărcinat deja Pentagonul să asigure securitatea terenurilor petrolifere.

Facebook a șters peste 3 miliarde de conturi false în 6 luni

Facebook a șters 3,2 miliarde conturi false între aprilie și septembrie. Numărul este mai mult decât dublu comparativ cu conturile șterse în aceeași perioadă a anului trecut.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro