Esenţiale azi, 14 octombrie

Peste 150 de morţi și 130.000 de refugiaţi în urma ofensivei turce în Siria

Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată astăzi în şasea a zi, a provocat proteste internaţionale şi s-a soldat cu peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi cu strămutarea a peste 130.000 de persoane. Cel puţin 9 civili au fost executaţi de rebelii sirieni care participă la ofensivă. Siria a anunţat că va trimite trupe împotriva armatei turce. Franţa și Germania au sistat livrările de arme către Turcia, însă Ankara a transmis că decizia nu va afecta ofensiva și a refuzat propunerea Occidentului de a negocia cu forţele kurde. Franţa îşi va intensifica eforturile pentru o „încetare imediată a ofensivei turce”, pregătind totodată măsuri pentru a asigura siguranţa armatei şi a personalului civil francez în regiune. Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a catalogat ofensiva drept o „invazie a teritoriului unui stat arab şi o agresiune asupra suveranităţii sale”. Turcia a primit critici surprinzătoare și din partea Ciprului de Nord, ţară turcofonă. Pakistanul a devenit vineri una dintre rarele ţări care şi-au exprimat sprijinul faţă de Turcia.

Forţele kurde au anunţat evadarea a 785 de luptători străini afiliaţi SI în urma bombardamentelor turce, dar Ankara a dezminţit informaţiile. Kurzii au anunţat și evadarea altor 100 de persoane – femei având legătură cu Stat Islamic şi copii ai acestora, dintr-un alt lagăr. Armata turcă a anunţat cucerirea oraşului strategic kurdo-sirian Ras al Ain, informaţie dezminţită de forţele kurde. Kurzii au cerut Statelor Unite să-şi „asume responsabilitatea morală” şi „să-şi respecte promisiunile”, americanii fiind acuzaţi că şi-au abandonat aliaţii. „Nu vrem să-şi trimită soldaţii pe front pentru a-şi pune viaţa în pericol. Tot ce vrem este închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia turcă. Aliaţii noştri ne-au garantat protecţia lor după ce ne-am distrus tranşeele şi fortificaţiile. Dar brusc, fără a ne preveni, ne-au abandonat. Această măsură a fost precum o lovitură de cuţit în spate”, a transmis alianţa kurdo-arabă.

Președintele american, Donald Trump, a autorizat, fără să le activeze deocamdată, sancţiuni economice ferme împotriva Turciei. Guvernul turc a dezminţit sâmbătă că armata sa ar fi atacat cu tiruri de artilerie trupele americane desfăşurate în nord-estul Siriei. Un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Brook DeWalt, a declarat anterior că trupe americane s-au aflat vineri sub tirul armatei turce, fără a se înregistra victime.

New York Times: Rusia a bombardat 4 spitale în Siria, în 12 ore

Avioane militare ruse au bombardat pe 5 mai, într-un interval de 12 ore, 4 spitale în zone controlate de rebeli din Siria, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului The New York Times. Bombardarea intenţionată a spitalelor este considerată crimă de război de dreptul internaţional. Rusia şi Siria au dezminţit mereu că au vizat instalaţii civile, dând asigurări că nu intenţionează să atace decât grupări ”teroriste”.

Japonia: Zeci de morţi în urma taifunului Hagibis

Taifunul Hagibis, care a lovit Japonia sâmbătă seara, a lăsat în urma sa cel puţin 35 de morţi și 20 de dispăruţi. Hagibis a atins uscatul însoţit de rafale de vânt de circa 200 de kilometri pe oră şi precedat de ploi torenţiale, soldate cu alunecări de teren şi ieşirea din matcă a mai multor râuri. Peste 110.000 de salvatori, inclusiv 31.000 de soldaţi ai Forţelor japoneze de autoapărare, au fost mobilizaţi. Zeci de mii de oameni şi-au găsit refugiu în adăposturi, fără garanţia de a se putea întoarce curând la casele lor. Circa 57.500 de gospodării din întreaga ţară nu aveau încă curent luni dimineaţă, iar aproximativ 120.000 nu mai aveau acces la apă potabilă.

Opoziţia a câștigat alegerile în Budapesta

Opoziţia ungară a câștigat alegerile locale în Budapesta și a avut rezultate bune și în alte orașe majore. Rezultatul nu-l va afecta pe premierul Viktor Orban la nivel naţional, deoarece cabinetul său este susţinut de o economie puternică, o retorică acerbă antiimigraţie şi de o creştere semnificativă a salariilor. Partidul de guvernământ rămâne popular în zonele rurale.

Partidul de guvernământ rămâne la putere în Polonia

Conservatorii naţionalişti la putere în Polonia au câştigat alegerile legislative duminică şi ar urma să-şi menţină majoritatea absolută, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Cu 43,6% din voturi, Partidul Lege şi Justiţie, al lui Jaroslaw Kaczynski, ar urma să deţină 239 de locuri în camera inferioară, care are 460 de locuri.

Ecuador: acord între guvern și indigeni

Guvernul ecuadorian şi mişcarea indigenă au ajuns duminică la un acord pentru a ieşi din criza socială care a paralizat ţara timp de 12 zile şi care a făcut 7 morţi şi 1.300 de răniţi, decretul de eliminare a subvenţiilor la combustibili fiind retras. În capitala Quito intrase în vigoare starea de urgenţă, decretată pentru 60 de zile, precum şi starea de asediu în jurul instituţiilor puterii, cu 74.000 de militari şi poliţişti desfăşuraţi. Indigenii, care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori, au protestat împotriva eliminării subvenţiilor la carburanţi, care îi loveşte din plin. Papa Francisc a declarat duminică că „urmăreşte cu îngrijorare” situaţia din Ecuador.

În Europa, 6 din 10 femei au fost victimele hărţuirii sexuale

Circa 60% dintre femeile din Europa susţin că au fost victimele cel puţin unei forme de violenţă sexuală sau sexistă la locul de muncă, 21% dintre ele spunând că au avut de a face cu un astfel de tratament în cursul ultimelor 12 luni. Nu mai puţin de 11% dintre respondente au avut un raport sexual „forţat sau nedorit” cu cineva din mediul lor profesional; 46% dintre femei au fost vizate de „fluierături, gesturi sau comentarii grosiere sau priviri indecente”, iar 18% spun că li s-au impus „cel puţin o dată” contacte fizice.

Două mii de migranţi se îndreaptă spre capitala Mexicului

Circa 2.000 de migranţi ilegali, din America Centrală, Africa şi Caraibe, au început sâmbătă un marş din sudul Mexicului spre Ciudad de Mexico pentru a-i cere preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador să îi ajute să iasă din impasul legal în care se află. Migranţii intenţionează să ajungă la frontiera cu Statele Unite. Este primul convoi de clandestini care traversează Mexicul după ce guvernul, sub presiunea Washingtonului, a desfăşurat în luna iunie 21.000 de soldaţi la frontierele ţării. Între ianuarie şi august, fluxul de migranţi a fost redus cu aproximativ 60%.

Statele Unite reiau negocierile cu talibanii

Oficiali americani și reprezentanţii talibanilor au reluat discuţiile pentru a încerca ajungerea la un acord de pace pentru Afganistan. Negocierile au fost suspendate luna trecută, după un atentat în care un soldat american și-a pierdut viaţa.

Premierul Etiopiei câștigă Premiul Nobel pentru Pace

Premierul etiopian, Abiy Ahmed, a fost distins vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pentru acţiunile pe care le-a întreprins în favoarea reconcilierii ţării sale cu Eritreea. Comitetul Nobel a remarcat și implicarea oficialului în alte procese de pace, precum între Kenya şi Somalia sau în războiul din Sudan. Etiopia și Eritreea și-au reluat relaţiile în 2018, după un război sângeros în perioada 1998-2000 şi ani lungi de ostilităţi.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro