semneletimpului.ro

Esenţiale azi, 15 august

Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare: Măsurătorile arată că, în momentul de faţă, în România nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare informează, miercuri, că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de faţă, în România nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului.

Rosatom şi alte patru firme vor să construiască Centrala Nucleară de la Belene

Rosatom şi alte patru firme au anunţat că doresc să participe la realizarea Centralei Nucleare Belene, a anunţat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, miercuri, pentru postul public de televiziune de la Sofia – BNT. Ea a făcut apel la „răbdare”, până la data de 19 august, când vor fi trimise toate ofertele din partea companiilor care vor să ia parte la realizarea acestui proiect. În opinia ministrului Temenujka Petkova, nu vom avea o reacţie negativă din partea Comisiei Europene, în cazul în care compania atomică rusă va câştiga proiectul.

Un tribunal din Roma a decis, în ciuda interdicţiei impuse de vicepremierul Matteo Salvini, că nava cu 160 de migranţi la bord poate intra în apele italiene

Nava de salvare Open Arms a făcut apel la instanţă pentru a i se permite să intre în Italia, motivând că legile maritime internaţionale menţionează faptul că are dreptul de a duce migranţii într-un loc sigur. Salvini a transmis marţi că va bloca accesul atât al navei Open Arms, cât şi al unei alte nave, Ocean Viking, aparţinând unei misiuni caritabile franceze, care încearcă aducerea a peste 500 de imigranţi pe care i-a luat de pe coasta Libiei săptămâna trecută.

Gibraltarul eliberează astăzi petrolierul iranian sechestrat în iulie

Gibraltarul eliberează astăzi petrolierul iranian capturat de Marina Regală în luna iulie, a informat miercuri publicaţia The Sun, citând surse apropiate de şeful Executivului, Fabian Picardo, relatează site-ul agenţiei Reuters. Sursele au informat că Picardo nu va cere reînnoirea ordinului de reţinere a petrolierului Grace 1. Marea Britanie acuză petrolierul iranian că încalcă sancţiunile europene prin transportarea petrolului spre Siria, acuzaţii pe care Iranul le neagă.

Premierul danez anunţă înăsprirea controalelor la frontiera cu Suedia

Premierul danez Mette Frederiksen a anunţat miercuri că toate controalele de la frontiera cu Suedia vor fi înăsprite în contextul atacurilor care au avut loc la Copenhaga luna aceasta. Doi bărbaţi cu cetăţenie suedeză au fost acuzaţi pentru cele două atacuri comise. Mette Frederiksen a informat că vrea să protejeze Danemarca într-o modalitate „mai bună şi mai inteligentă”. „Nu putem avea o situaţie în care călătoreşti din Suedia în Danemarca şi plasezi bombe în mijlocul capitalei noastre”, a declarat Frederiksen.

Forţe chineze, adunate în apropiere de Shenzhen

Forţe chineze, aparent din cadrul poliţiei, erau adunate joi pe un stadion la Shenzhen, metropola situată la porţile teritoriului autonom Hong Kong, a constatat un jurnalist AFP. Jurnalistul AFP i-a văzut pe bărbaţi defilând şi antrenându-se pe jos, în timp ce alţii circulau cu motocicleta în afara stadionului, situat la mai puţin de şapte kilometri de frontiera Hong Kongului. Motivul prezenţei lor la stadion era necunoscut.

Oficial irakian: Explozia produsă în Bagdad a fost comisă de Israel sau de Statele Unite

Israelul, SUA şi Iranul „au ales Irakul ca teatru de război nedeclarat”, a declarat un oficial guvernamental de la Bagdad pentru publicaţia arabă Asharq al-Awsat, informează site-ul israelian Ynetnews.com. „Semnalele arată că Israelul continuă ce a început în Siria, posibil cu susţinere americană, atacând obiective iraniene” din Irak, a precizat oficialul citat.

Trei islamişti irakieni, acuzaţi de pregătirea unui atac terorist, inculpaţi în Germania

Trei imigranţi irakieni au fost puşi sub acuzare miercuri, în Germania, pentru pregătirea unui atac terorist, anunţă autorităţile. Potrivit procurorilor germani, Shahin F. şi Hersh F. sunt acuzaţi de pregătirea unui atentat extremist, iar Sarkawt N. este considerat complice. „Cei trei pregăteau un atac extremist cu caracter islamic”, au transmis procurorii. Procesul se va desfăşura la Tribunalul din oraşul Hamburg.

Guvernul mexican le cere Statelor Unite să trateze atacul din El Paso ca un act de terorism

Ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard, a declarat într-o conferinţă de presă că noi măsuri trebuie adoptate pentru a evita astfel de crime. „Este foarte important să perseverăm, să specificăm, să clarificăm și să cerem ca noi măsuri să fie luate pentru ca astfel de incidente să nu se repete, iar prima măsură este aceea de a clasifica incidentul așa cum a fost, adică un act de terorism împotriva vieţilor mexicanilor”, a declarat Ebrard.

Un potenţial vaccin contra infecţiei cu chlamydia prezintă rezultate încurajatoare (studiu)

Femeile ar putea în curând să se vaccineze contra infecţiei cu chlamydia, boală cu transmitere sexuală frecventă ce poate duce la infertilitate, rezultatele cercetărilor preliminare efectuate pentru dezvoltarea unui vaccin fiind încurajatoare, conform unui studiu publicat marţi în jurnalul The Lancet. Însă, în ciuda rezultatelor „încurajatoare”, oamenii de ştiinţă se află deocamdată într-un stadiu preliminar, mai multe cercetări fiind necesare „pentru a se afla dacă răspunsul imunitar provocat protejează în mod eficient contra infecţiei cu chlamydia”, potrivit studiului.