Esenţiale azi, 15 octombrie

Trump i-a cerut lui Erdogan încetarea ofensivei din Siria

Preşedintele american, Donald Trump, i-a cerut luni omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, să „pună capăt invaziei” în Siria, a transmis vicepreşedintele Mike Pence. Trump a afirmat că forţele kurde i-ar putea elibera în mod deliberat pe „unii” prizonieri din gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) pe care îi deţin, pentru a forţa SUA să se implice pe teren. Ministrul american al apărării, Mark Esper, a calificat luni ofensiva turcă drept „inacceptabilă”, apreciind că aceasta a dus la „eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi”. Washingtonul va cere NATO să ia „măsuri” împotriva Turciei, vinovată de „subminarea” misiunii internaţionale împotriva SI în Siria. Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a trei miniştri turci pentru a determina Ankara să „înceteze imediat ofensiva” în Siria. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a insistat în cadrul unei convorbiri telefonice cu Donald Trump asupra „necesităţii absolute de a împiedica o recrudescenţă” a SI. Preşedintele francez a avut de asemenea convorbiri cu omologii săi din Turcia şi Irak. Turcia a respins ferm criticile europene cu privire la ofensiva sa, afirmând că UE „îi protejează pe terorişti”. Ofensiva a provocat strămutarea a cel puţin 160.000 de persoane. Armata siriană s-a apropiat luni de frontiera cu Turcia, pentru a veni în ajutorul miliţiilor kurde.

Marea Britanie: Discursul reginei a subliniat priorităţile guvernului Boris Johnson

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a prezentat luni priorităţile guvernului conservator Boris Johnson, în cadrul „discursului reginei”, scris pentru suverană de către guvern, ce inaugurează în mod tradiţional o nouă sesiune parlamentară. Guvernul își propune ieşirea ţării din Uniunea Europeană la 31 octombrie, un nou acord cu blocul comunitar, un nou sistem de imigraţie post-Brexit, reforme în domeniul justiţiei penale, modificări în sistemul de sănătate şi suplimentarea investiţiilor publice pentru stimularea creşterii economice. Ministrul de finanţe, Sajid Javid, a anunţat luni că la data de 6 noiembrie va prezenta „primul buget după ieşirea din UE”.

Proteste masive la Barcelona după condamnarea liderilor separatiști

Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat condamnări între 9 şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, organizând un referendum interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi. Mii de manifestanţi catalani pro-independenţă au ieșit ieri în stradă și au încercat să blocheze aeroportul din Barcelona, în urma anunţului condamnării. Ciocniri violente au izbucnit la aeroport între poliţie și protestatari, turbulenţele ducând la perturbarea traficului aerian, peste 100 de zboruri fiind anulate.

Grecia: Conflict între afgani și sirieni într-o tabără de refugiaţi suprapopulată

O încăierare în masă a izbucnit între afgani şi sirieni aflaţi într-o tabără suprapopulată de pe insula grecească Samos, luni noaptea, obligând poliţia să facă uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Situaţia a escaladat şi mai mult după ce au izbucnit incendii în mai multe locuinţe improvizate din tabără, fiind necesară o evacuare parţială a acesteia. Cel puţin trei bărbaţi au primit îngrijiri pentru răni cauzate prin înjunghiere, în timp ce alţi opt s-au plâns de probleme respiratorii. Tabăra de refugiaţi a fost construită pentru a primi 650 de oameni, însă găzduieşte actualmente în jur de 5.700 de persoane.

Ucraina: Proteste la Kiev împotriva autonomiei regiunilor separatiste

Cel puţin 7.000 de ucraineni, în majoritate naţionalişti, veterani ai conflictului cu separatiștii proruși şi membri ai unor organizaţii paramilitare, au protestat luni în centrul Kievului „împotriva capitulării” în faţa rebelilor. Kievul a validat un text care prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, considerat o concesie inacceptabilă de o parte a populaţiei. Acuzat de „capitulare”, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat că această autonomie nu ar putea fi decât rezultatul unor alegeri libere și numai odată ce rebelii se vor dezarma.

Mexic: Paisprezece poliţiști uciși într-o ambuscadă

Paisprezece poliţişti au fost ucişi luni într-o ambuscadă în statul Michoacan, din vestul Mexicului. Poliţiștii au fost atacaţi de bărbaţi ascunși în vehicule blindate, în timp ce răspundeau la un apel de salvare într-o suburbie a oraşului Aguililla. Statul Michoacan găzduieşte mai multe organizaţii criminale, ceea ce a contribuit la proliferarea de grupuri de autoapărare în ultimii ani.

Filipinele au început vaccinarea a milioane de copii împotriva poliomielitei

Autorităţile din Filipine au lansat luni o campanie guvernamentală de vaccinare a milioane de copii împotriva poliomielitei, maladie care a reapărut în luna septembrie, pentru prima dată după anul 2001. În Filipine, încrederea populaţiei în imunizări s-a prăbuşit în anul 2016, după o controversă legată de un vaccin contra febrei Dengue, atunci când s-a aflat că acesta putea agrava simptomele prezente la persoane neinfectate în trecut cu virusul. Ratele de vaccinare pentru copii şi tineri au scăzut dramatic în capitală, ajungând de la 77%, în 2016, la 24%, în iunie 2019.

Japonia are cei mai sănătoși copii din lume

Un raport al UNICEF publicat marţi plasează Japonia pe primul loc la sănătate infantilă, cu o rată scăzută de mortalitate şi un număr foarte mic de copii subponderali. Japonia dispune de indicatori excelenţi pentru nutriţie şi sănătatea copiilor săi, menţinând în acelaşi timp un indice foarte scăzut al obezităţii. La această situaţie contribuie mai mulţi factori, între care atenţia specială acordată de japonezi sănătăţii, controalele medicale periodice organizate pentru copii şi, mai ales, rolul cheie al prânzului şcolar. Mesele de prânz, puternic subvenţionate, sunt obligatorii în școli, iar gustările aduse de elevi nu sunt permise. Fiecare masă este calibrată de nutriţioniști pentru a avea aproximativ 600-700 de kilocalorii, repartizate în mod echilibrat între glucide, carne şi legume.

Economia chineză continuă să se contracte pe fondul tensiunilor cu SUA

Declinul exporturilor Chinei s-a accelerat în septembrie, în timp ce importurile s-au contractat pentru a cincea lună consecutiv, sugerând slăbirea în continuare a economiei şi necesitatea unor noi măsuri de stimulare în contextul războiului comercial cu Statele Unite.

Carlsberg vrea să creeze „sticle” din hârtie

Carlsberg a prezentat un prototip al unui recipient din fibră de lemn care ar trebui să înlocuiască sticlele. Producătorul danez de bere va lucra cu Coca-Cola, L’Oreal și Absolut pentru dezvoltarea unor „sticle” din hârtie, reciclabile.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro