Esenţiale azi, 17 decembrie

Europa

Cozile din jurul Parisului se întind pe sute de kilometri

Şoferii francezi erau blocaţi luni dimineaţă în ambuteiaje pe distanţe de peste 600 km în regiunea pariziană, în cea de-a 12-a zi de greve împotriva proiectului de reformă a sistemului de pensii. Perturbări majore suferă reţeaua de metrou, dar și reţeaua feroviară naţională. Sindicatele moderate au cerut „un armistiţiu” pentru a le permite oamenilor să călătorească acasă de Crăciun, în timp ce sindicatele radicale au propus ca greva să continue pe durata sărbătorilor.

Comisia Europeană, preocupată de problemele justiţiei din Malta și Polonia

Comisia Europeană i-a solicitat luni Maltei să accelereze reformele pentru a asigura independenţa sistemului său judiciar, pe fondul dezvăluirilor din cadrul anchetei privind asasinarea jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, în 2017. De asemenea, Comisia va examina noua lege propusă de partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care cuprinde măsuri disciplinare împotriva magistraţilor ce se împotrivesc reformelor în justiţie. Conform proiectului, magistraţii care contestă legalitatea reformelor judiciare ori numirea vreunui alt magistrat riscă sancţiuni ce pot merge până la excluderea din sistem.

Budapesta, Varșovia, Praga și Bratislava se unesc împotriva populismului

Primarii progresişti din Budapesta, Varşovia, Praga şi Bratislava au încheiat luni la Budapesta un „pact al oraşelor libere”, opunându-se guvernelor populiste ale ţărilor lor. Declaraţia include angajamentul de a promova „libertatea, demnitatea umană, democraţia, egalitatea, statul de drept, justiţia socială, toleranţa şi diversitatea culturală”. Primarii speră să poată dialoga în mod direct cu UE pentru a obţine fonduri europene, ocolind administraţiile centrale.

Boris Johnson aprobă publicarea raportului privind ingerinţele rusești

Premierul britanic Boris Johnson a aprobat publicarea unui raport sensibil asupra posibilelor ingerinţe ruseşti în politica britanică. Executivul a refuzat să publice documentul înaintea alegerilor legislative anticipate din 12 decembrie, invocând faptul că nu a primit avizul responsabililor pentru securitate, decizie care a atras numeroase critici.

Turcia a trimis o dronă militară în Ciprul de Nord

O dronă a armatei turce a aterizat luni în Ciprul de Nord, după ce autorităţile cipriote şi-au dat acordul privind desfăşurarea acestor aparate. Decizia vine într-un context de tensiuni aprinse în regiune în privinţa exploatării zăcămintelor de hidrocarburi, după semnarea în noiembrie a unui acord controversat de delimitare maritimă între Turcia şi Libia, condamnat de Grecia şi Republica Cipru, întrucât permite Ankarei să revendice drepturi asupra unor vaste zone din Mediterana bogate în resurse de hidrocarburi.

 

Orientul Mijlociu

Noi violenţe în protestele din Liban

Trupele armatei libaneze au utilizat astăzi gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de susţinători revoltaţi ai grupărilor şiite Hezbollah şi Amal, care au încercat să ia cu asalt una din pieţele din centrul Beirutului, după difuzarea unui videoclip ofensator la adresa unor figuri religioase şiite. Aceste noi confruntări se adaugă valului de violenţe şi revolte ce zguduie Libanul începând cu 17 octombrie, care l-au determinat pe Saad al-Hariri să demisioneze din funcţia de premier. Protestatarii cer înlocuirea integrală a clasei politice.

 

Africa

Africa de Sud, încă departe de adevărata reconciliere

Africa de Sud mai are încă multe de făcut până va ajunge la o adevărată reconciliere, a declarat luni preşedintele Cyril Ramaphosa, cu ocazia Zilei Reconcilierii. „Africa de Sud de astăzi încă suferă de efectele secolelor de discriminare, deposedare şi dezvoltare inegală”, a spus Ramaphosa în discursul său către naţiune. Rasismul şi bigotismul nu mai definesc Africa de Sud, dar „mai avem încă mult de mers”, a adăugat preşedintele.

Douăzeci de marinari indieni, răpiţi de piraţi lângă coastele Africii

Ministerul indian de Externe a anunţat luni seară că 20 de cetăţeni indieni au fost răpiţi de piraţi de la bordul unui petrolier aflat în largul Africii. „Misiunea noastră din Abuja a semnalat problema autorităţilor nigeriene şi celor din ţările vecine”, a precizat Ministerul de Externe de la New Delhi. Atacurile piraţilor s-au intensificat în ultimele luni în Golful Guineei.

 

Asia

Noi proteste în India din cauza legii privind cetăţenia pentru refugiaţi

Un nou protest violent a izbucnit astăzi în capitala Indiei, New Delhi, într-o zonă musulmană, pe fondul tensiunilor provocate de legea care acordă cetăţenie imigranţilor ilegali nemusulmani persecutaţi din motive religioase. Protestatarii, care afirmă că legea îi marginalizează, au aruncat cu pietre, în timp ce forţele de ordine au replicat cu gaz lacrimogen și bastoane. Începând de joi seara, odată cu promulgarea legii, peste 50 de persoane au fost rănite în cadrul manifestaţiilor.

Pakistan: Generalul Musharraf, condamnat la moarte

Generalul Pervez Musharraf, fost lider militar al Pakistanului, a fost condamnat la moarte de o instanţă special constituită în Islamabad, în urma unui proces început în 2013. Musharraf a preluat puterea în urma unei lovituri de stat în 1999, fiind președinte al ţării din 2001 până în 2008. În acest moment, generalul se află în Dubai, pentru tratament medical. El a fost inculpat din cauza suspendării Constituţiei și proclamării stării de urgenţă, cu scopul de a rămâne la putere, în 2007. Rivalul său, Nawaz Sharif, ales prim-ministru în 2013, a iniţiat procesul, acuzându-l pe Musharraf de înaltă trădare.

China și Rusia propun relaxarea sancţiunilor aplicate Coreei de Nord

China şi Rusia au propus luni un proiect de rezoluţie care solicită Consiliului de Securitate al ONU să ridice interdicţia exportului de statui, fructe de mare şi textile de către Coreea de Nord. Proiectul solicită, de asemenea, ridicarea interdicţiei impuse cetăţenilor nord-coreeni de a lucra în străinătate şi încetarea unei impuneri din 2017, conform căreia toţi lucrătorii nord-coreeni să fie repatriaţi până săptămâna viitoare. Totodată, ar urma să fie scutite de sancţiunile ONU proiectele inter-coreene de cooperare rutieră şi feroviară.

 

Australia

Sydney: urgenţă de sănătate publică din cauza fumului toxic

Oraşul Sydney se confruntă cu o „urgenţă de sănătate publică” din cauza norului de fum toxic generat de incendiile forestiere, care îl învăluie de săptămâni întregi, au avertizat luni peste 20 de organizaţii profesionale ale medicilor. Aceștia le solicită autorităţilor să abordeze problema fumului toxic, în condiţiile în care acesta este, în unele regiuni, de 11 ori mai dens decât nivelul considerat periculos. Pe 11 decembrie, circa 20.000 de persoane au protestat la Sydney pentru a-i cere guvernului să acţioneze împotriva schimbărilor climatice.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro