Esenţiale azi, 17 octombrie

O treime dintre români, afectaţi de riscul de sărăcie

Aproape o treime din români sunt afectaţi de riscul de sărăcie sau de excluziune socială, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat. Totuși, din 2008, ponderea românilor afectaţi de acest risc a scăzut cu peste 11 procente. În 2018, cele mai mari niveluri ale acestui indicator se înregistrau în Bulgaria (32,8%), România (32,5%), Grecia (31,8%), Letonia (28,4%), Lituania (28,3%), Italia (27,3%) și Spania (26,1%).

Sute de arestări în 12 ţări, pentru destructurarea unui site de pedofilie

Sute de suspecţi au fost arestaţi în 12 ţări într-o operaţiune de o amploare fără precedent de destructurare a unui website care comercializa în criptomoneda bitcoin înregistrări cu abuzuri sexuale asupra unor copii. În total, 338 de persoane au fost arestate în SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Cehă, Canada, Irlanda, Spania, Brazilia şi Australia. Investigaţia a permis salvarea a cel puţin 23 de victime minore în SUA, Marea Britanie şi Spania, însă mulţi dintre copiii care apar în înregistrări încă nu au fost identificaţi.

Papa Francisc a condamnat risipa alimentară

Papa Francisc a condamnat risipirea hranei în mesajul său adresat cu prilejul Zilei mondiale a Alimentaţiei, sărbătorită ieri. Papa a reamintit că „în faţa celor 820 de milioane de oameni înfometaţi stau, de cealaltă parte, 700 de milioane de persoane supraponderale, victime ale obiceiurilor alimentare neadecvate”. Suveranul pontif a subliniat că lupta împotriva foametei nu va înceta atâta timp cât alimentele vor fi tratate ca simple produse comerciale, distorsionându-se „valoarea lor culturală, socială şi mai ales simbolică”. Soluţia este aceea de „a reveni la simplitate şi la sobrietate şi de a trăi fiecare moment al existenţei cu spiritul atent la nevoile celorlalţi”.

Liderul separatiștilor din Catalonia a cerut încetarea violenţelor

Preşedintele separatist al regiunii spaniole Catalonia, Quim Torra, a cerut joi „încetarea imediată” a violenţelor la Barcelona, unde sute de manifestanţi au incendiat maşini şi înfruntat poliţiştii mai multe ore. Anterior, premierul spaniol îi ceruse public „să condamne clar” violenţele din această regiune.

Proteste în Polonia împotriva unei legi care ar interzice educaţia sexuală

Parlamentarii polonezi au votat miercuri în favoarea unui proiect de lege care incriminează „promovarea activităţilor sexuale ale minorilor”. Iniţiativa a fost criticată drept un efort al guvernului de a-şi atrage sprijinul conservatorilor și o interzicere a educaţiei sexuale. Circa 1.000 de persoane au protestat la Varșovia împotriva deciziei. Şcolile poloneze nu oferă în mod oficial educaţie sexuală, dar îi învaţă în schimb pe elevi „să se pregătească pentru viaţa de familie”. Polonia este una dintre ţările europene cu un procent foarte ridicat de credincioși catolici.

Kurzii și-au suspendat operaţiunile împotriva Statului Islamic

Forţele democratice siriene (FDS), dominate de luptători kurzi, au anunţat miercuri seara „îngheţarea” operaţiunilor ofensive împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI). Forţele kurde deţin 12.000 de jihadişti, între care 2.500-3.000 de străini, precum şi zeci de mii de civili care au legătură cu Statul Islamic.

Trupele guvernului sirian însoţite de forţele ruse au intrat miercuri în oraşul de graniţă Kobane, în urma acordului încheiat cu FDS, care controlează oraşul.

Afganistan: Trei morţi și peste 20 de copii răniţi într-un atentat

Trei persoane, printre care doi poliţişti, au murit şi peste 20 de copii ai unei şcoli religioase au fost răniţi într-un atentat cu camion-capcană comis în estul Afganistanului. Atacul a vizat cartierul general al poliţiei din districtul Alishing și a distrus parţial o medresă (şcoală religioasă) din apropiere. Elevii au fost răniţi de cioburile de sticlă. Şase poliţişti au fost de asemenea răniţi. Talibanii au revendicat atacul. Nu mai puţin de 192 de şcoli au fost ţinta unor atacuri şi peste 1.000 au fost închise în Afganistan anul trecut, din motive de securitate.

California lansează o aplicaţie ce avertizează cu privire la cutremure

Autorităţile din California lansează astăzi prima aplicaţie de avertizare la cutremure. Autorităţile vor emite avertizări și prin intermediul sistemului de avertizare în situaţii de urgenţă cu ajutorul mesajelor text. Sistemul se bazează pe faptul că undele seismice se propagă cu o viteză mai mică decât cea a sistemelor de comunicaţii actuale. Câteva secunde pot salva vieţi permiţând, printre altele, companiilor de utilităţi să întrerupă furnizarea unor substanţe periculoase, medicilor să oprească operaţiile, companiilor de transport să încetinească trenurile sau elevilor să se adăpostească sub bănci.

Cinci morţi și zeci de răniţi după cutremurul din Filipine

Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 6,3 care a zguduit miercuri seara sudul Filipinelor, provocând alunecări de teren şi un incendiu la un centru comercial, a ajuns la 5 morţi şi mai multe zeci de răniţi. Locuitorii au părăsit clădirile şi centrele comerciale, iar pacienţii din spitale au fost evacuaţi pe străzi.

O grădină zoologică pariziană a prezentat un organism misterios

O grădină zoologică din Paris va expune de sâmbătă un organism nou şi misterios, supranumit „blob” („picătură”), o formă de viaţă unicelulară care arată ca o ciupercă, dar se comportă ca un animal. Organismul nu are gură, stomac sau ochi, însă poate detecta și digera hrana. Are aproape 720 de sexe, se vindecă în două minute dacă e tăiat în două și, deși nu are creier, este capabil să înveţe. În cazul în care două astfel de „picături” sunt unite, „cea care a învăţat îşi va transmite cunoştinţele celeilalte”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro