Esenţiale azi, 18 iulie

Mircea Geoană devine numărul doi în NATO, adjunct al secretarului general, Jens Stoltenberg

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice. Mircea Geoană o va înlocui pe Rose Gottemoeller, din Statele Unite, al cărei mandat începuse în octombrie 2016. „Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă”, a declarat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO.

A 17-a zi în care sistemul informatic din sănătate nu a funcţionat

Sistemului naţional care gestionează funcţionarea cardurilor de sănătate este blocat pentru a 17-a zi la rând. După cum spun reprezentanţii medicilor de familie din zona București-Ilfov, el este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce CNAS susţine că sunt probleme începând cu 5 iulie. Într-o intervenţie la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, spune că medicii pot înregistra în offline toate operaţiunile medicale, urmând ca, după repornirea sistemului, aceste operaţiuni să fie înregistrate oficial. Contactaţi de RFI, reprezentanţii medicilor de familie declară însă că mulţi medici se tem să procedeze astfel din cauza amenzilor mari care s-au dat în situaţii similare din trecut.

Scandal în Belgia după apariţia unui raport privind prezenţa bombelor nucleare americane în Europa

Un deputat ecologist a acuzat statul belgian de „încălcarea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare din 1968” în baza documentului care anunţă o viitoare versiune modernizată (B61-12) a bombelor nucleare B61 adăpostite la Kleine Brogel (nord), unde se află o bază aeriană militară belgiană. „Avem un raport oficial al NATO care ne spune acest adevăr în mod public”, susţine deputatul Samuel Cogolati. „Prin urmare cerem o dezbatere în deplină transparenţă, trebuie să încetăm să mai minţim, să încetăm ipocrizia”, a adăugat acelaşi parlamentar belgian. În acest raport, semnat la 16 aprilie de către vicepreşedintele canadian al Adunării Parlamentare a Alianţei Nord-Atlantice, Joseph A. Day, sunt menţionate 6 baze unde se află „circa 150 de bombe gravitaţionale B61”, desfăşurate de SUA în Europa, „în contextul NATO”.

Reuniune europeană de urgenţă privind migranţii, la Helsinki

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, şi-a menţinut poziţia ostilă primirii de nave cu migranţi după o reuniune de urgenţă a unor miniştri de interne din state membre UE, desfăşurată miercuri seara la Helsinki şi consacrată stabilirii unui „mecanism de solidaritate” în cazul crizei migranţilor care traversează Mediterana. Absenţa unei „împărţiri a poverii” primirii migranţilor constituie unul din argumentele principale prin care Roma justifică închiderea porturilor sale pentru navele care salvează migranţi.

Comisia Europeană merge mai departe cu noua procedură de infringement a Poloniei

Executivul UE a anunţat că va continua o procedură de infringement în dreptul Varşoviei în legătură cu o serie de legi care permit ca decizii ale judecătorilor de la tribunalele ordinare să fie supuse unor anchete sau chiar sancţiuni. Comisia are îndoieli şi asupra independenţei noii camere disciplinare din cadrul Curţii Supreme poloneze, ai cărei membri sunt numiţi şi care vor avea sarcina de a monitoriza şi potenţial de a sancţiona judecătorii din instanţele inferioare.

Comisia Europeană anchetează oficial dacă practicile Amazon încalcă regulile antitrust

Ancheta formală a fost declanșată în contextul în care autorităţile UE antitrust au transmis, în ultimele luni, chestionare adresate comercianţilor care folosesc platforma Amazon, cu scopul de a afla dacă vânzarea de către Amazon a unor produse sub brand propriu similare cu ale lor le-a afectat afacerile. Amazon are un rol dual, de retailer și, respectiv, de piaţă online pentru comercianţi independenţi. Atunci când furnizează o piaţă pentru vânzătorii independenţi, Amazon colectează în mod continuu date despre activitatea de pe platforma sa, relatează Profit.ro.

Pentagonul va trimite 2.100 de militari la graniţa dintre Statele Unite și Mexic

Richard Spencer, secretarul american interimar al apărării, a aprobat suplimentarea numărului de militari de la graniţa sudică a Statelor Unite, în semn de susţinere faţă de campania președintelui Donald Trump contra migranţilor ilegali. Acești militari se vor ocupa de suportul logistic și de supravegherea zonei, a transmis Chris Mitchell, purtător de cuvânt al Pentagonului. În prezent, aproximativ 4.500 de militari și membri ai Gărzii Naţionale se află la graniţa dintre Statele Unite și Mexic,

Peru: bilanţ crunt al corupţiei

Ultimii 5 președinţi din Peru au fost arestaţi, fiind acuzaţi de corupţie. Ieri a fost arestat, în Statele Unite, Alejandro Toledo, pe baza unui mandat de arestare emis internaţional. Ultimul președinte care nu a avut probleme cu legea a fost Fernando Belaúnde Terry, care a părăsit funcţia în 1985 și a decedat în 2002.

Cambodgia va trimite înapoi 1.600 de tone de deșeuri din plastic către Canada și SUA: „Cambodgia nu este un coș de gunoi”

Cambodgia va trimite 1.600 de tone de deșeuri din plastic înapoi în SUA și în Canada, potrivit declaraţiilor de miercuri ale unui oficial, alăturându-se celorlalte state asiatice care refuză să accepte transporturile de gunoi din ţările vestice. Deșeurile au fost descoperite cu o zi înainte în mai multe containere din portul orașului Sihanoukville și vor fi trimise înapoi în ţările de origine, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului de Mediu, Neth Pheaktra.

Epidemia de Ebola din Congo, declarată „ameninţare la adresa sănătăţii publice de interes global”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat criza provocată de Ebola din Republica Democrată Congo „o ameninţare la adresa sănătăţii publice de interes internaţional”. Cu toate acestea, OMS nu a cerut încă închiderea graniţelor, declarând că riscul ca virusul să fie transmis în afara graniţelor nu este mare.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro