Esenţiale azi, 18 septembrie

Consiliul Fiscal recomandă amânarea creșterilor de pensii și salarii

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, recomandă Guvernului să amâne noi creşteri de pensii şi salarii, starea finanţelor publice fiind „tare complicată acum”. Potrivit lui, în 2015 s-a intrat într-o „suită de reduceri de taxe şi impozite”, care a adus veniturile fiscale la minim istoric, sub 26% din PIB în 2018, media europeană fiind de 39-40% din PIB. Între timp, s-a neglijat nevoia de a spori transparenţa, gradul de conformare la plăţi, astfel încât să se colecteze mai mult. În timp ce s-a acceptat o scădere a veniturilor fiscale, numai parţial compensată de absorbţie de fonduri europene, au crescut presiunile pe buget prin creşterea salariilor. Dăianu consideră că o creştere a salariilor era inevitabilă pentru atenuarea exodului de capital uman, însă o asemenea politică, dacă nu este însoţită de grija pentru creşterea veniturilor fiscale, primejduieşte echilibre macro. Creşterea veniturilor bugetarilor a dezechilibrat relaţia cu salariile în sectorul privat, angajarea la stat devenind atractivă. Dăianu propune o serie de trasee de acţiune, printre care creșterea veniturilor fiscale, reformarea ANAF, renunţarea la noi reduceri de taxe şi impozite, amânarea creșterilor salariale, restructurarea aparatului de stat și sprijinirea exporturilor.

O cincime din produsele alimentare diferă de cele din Vest

În urma investigaţiilor realizate de inspectorii alimentari, 22,78% dintre produsele verificate din România au conţinut diferit faţă de cele din Occident, potrivit unui studiu prezentat marţi de Paul Anghel, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Spre exemplu, alunele din ciocolata Milka reprezintă doar 17% din conţinutul produselor, spre deosebire de 22% în Italia. Băuturile Fanta conţin 5% suc de portocale în România, pe când cele din Franţa și Italia conţin 10%, iar băuturile Freeway conţin 3% suc de portocale în România, pe când în Italia au 20%.

Arabia Saudită își revine neașteptat de repede

Ministrul saudit al Energiei anunţă că regatul a recuperat deja 50% din producţia de petrol afectată de atacul cu drone. Până la finele lunii, Arabia Saudită va ajunge la capacitate maximă, a mai anunţat ministrul. Preţurile petrolului au început să se stabilizeze în urma anunţului, înregistrând o scădere ușoară.

SUA vrea să confrunte China pe tema detenţiei uigurilor

În timpul adunării anuale ONU a liderilor mondiali de săptămâna viitoare, SUA va căuta să strângă sprijin internaţional, încercând să tragă la răspundere China pentru politica de detenţie din regiunea Xinjiang, unde cel puţin 1 milion de uiguri și alţi musulmani sunt reţinuţi, a anunţat secretarul de stat Mike Pompeo, care a afirmat că statul chinez este „locul unde se petrec unele din cele mai grave crize privind drepturile omului din lume”. Casa Albă a anunţat că „președintele va solicita comunităţii internaţionale să ia măsuri concrete pentru a preveni atacuri împotriva oamenilor, bazate pe credinţele religioase și pentru a asigura sanctitatea locurilor de rugăciune și a spaţiilor publice pentru toate credinţele”.

Indonezia interzice căsătoria minorilor

Parlamentul Indoneziei a hotărât în unanimitate modificarea vârstei minime legale la care femeile se pot căsători, crescând-o la 19 ani, în încercarea de a reduce numărul cazurilor de căsătorie cu copii. Înainte de modificare, vârsta minimă pentru fete era de 16 ani și cea pentru băieţi de 19, iar dacă părinţii doreau să permită fetelor mai tinere să se căsătorească, nu exista un criteriu de vârstă. În jur de 14% dintre fetele din Indonezia sunt căsătorite înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, iar 1% se căsătoresc înainte de a împlini 15 ani. Indonezia deţine al 8-lea cel mai mare număr de căsătorii cu copii din lume, peste 1 milion. Aceste căsătorii sunt des întâlnite în Indonezia din cauza educaţiei și a nivelului de sărăcie, a conceptelor despre onoarea familiei și a normelor de gen.

Coreea de Sud investește masiv pentru distrugerea dronelor nord-coreene

Coreea de Sud va investi peste 100 de milioane de dolari pentru a dezvolta un sistem care poate detecta şi distruge dronele, după descoperirea mai multor drone-spion nord-coreene teritoriul ţării. Sistemul face parte din setul de măsuri luate de Seul pentru a-şi moderniza forţele armate cu scopul descurajării agresivităţii regimului de la Phenian. Aproximativ 550 de imagini ale unei baze ce conţine elemente ale sistemului american antirachetă au fost recuperate dintr-o dronă descoperită în 2017. În 2014, o dronă nord-coreeană s-a prăbuşit după misiuni de recunoaştere în cadrul cărora a zburat pe deasupra Casei Albastre, reşedinţa preşedintelui sud-coreean.

Putin consideră divizarea Kosovo singura soluţie

Președintele rus Vladimir Putin consideră că divizarea Kosovo este singura soluţie corectă care va asigura pacea în această regiune. Ambasadorul Rusiei în Serbia a transmis că „Moscova susţine un compromis și o soluţie propusă de Serbia. De asemenea, suntem gata să ne implicăm în negocieri.”

Rusia și Belarus, unificare la nivel economic

După două decenii de cooperare cu Minskul sub forma unei structuri numite Uniunea Statală Rusia-Belarus, Moscova trece la etapa unificării economice. Moscova şi Minskul urmează să dispună de acelaşi Cod Fiscal, acelaşi Cod Civil, acelaşi regim comercial, aceeaşi autoritate de reglementare în sectorul energetic și vor acorda aceleaşi garanţii sociale. Totodată, vor avea un cadru comun pentru funcţionarea sectorului bancar, dar cu două bănci centrale. Aceşti paşi de unificare au loc în contextul ultimului mandat la Kremlin permis președintelui Vladimir Putin de Constituţia Rusiei, care expiră în 2024.

Spania organizează din nou alegeri anticipate

Premierul interimar spaniol Pedro Sánchez a informat că Spania va organiza noi alegeri generale în luna Noiembrie, pentru a patra oară în patru ani. Regele Felipe al VI-lea nu a oferit un mandat pentru formarea unui nou Guvern, familia regală informând marţi că nicio formaţiune politică nu va primi susţinerea Parlamentului. Sánchez a convocat alegeri legislative anticipate și în luna februarie după ce partidele separatiste catalane și-au retras sprijinul pentru propunerile sale privind bugetul. Pedro Sánchez este premier în exerciţiu al Spaniei din 1 iunie 2018.

Datele cetăţenilor Ecuadorului, publice online

Peste 20 de milioane de persoane au avut datele expuse din cauza unui server nesecurizat al unei firme de marketing și analiză din Ecuador, potrivit companiei de securitate vpnMentor. Populaţia Ecuadorului este de aproximativ 16.5 milioane de persoane, diferenţa fiind probabil reprezentată de datele cetăţenilor decedaţi. Au fost dezvăluite numele complete, datele de naștere, numerele de pe actele de identitate, numerele de identificare fiscală, informaţii legate de angajare etc. Problema a fost descoperită când vpnMentor a realizat un exerciţiu de rutină luna aceasta. Problema a fost rezolvată pe 11 septembrie, „însă informaţiile ar putea să fie deja deţinute de părţi rău intenţionate”, a avertizat vpnMentor.

Riscul de recesiune globală, cel mai mare din ultimii 10 ani

Temerile de recesiune în rândul administratorilor de fonduri de investiţii au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, respectiv momentul declanşării ultimei crize economico-financiare globale. Potrivit unui sondaj realizat de Bank of America, aproximativ 38% dintre investitorii chestionaţi se aşteaptă la o recesiune pentru anul viitor. Riscul unei recesiuni globale este cel mai ridicat din august 2009, având în vedere încetinirea creşterii economice, a comerţului şi a incertitudinii politice.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro