Esenţiale azi, 19 iulie

Eurostat: În ultimii 10 ani, mortalitatea infantilă s-a redus la jumătate în România

În 2017, Malta și România au înregistrat cea mai înaltă rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană (6,7 decese la 1.000 de copii născuţi vii), potrivit datelor oferite vineri de Eurostat. Deși cifrele rămân foarte mari, România a realizat cele mai semnificative progrese în reducerea mortalităţii infantile în ultimii 10 ani, reușind să înjumătăţească rata, de la 12 decese la 1.000 de copii născuţi vii, în 2007, la 3,6 decese la 1.000 de copii născuţi vii, în 2017. Media mortalităţii infantile în Uniunea Europeană este de 3,6 decese la 1.000 de copii născuţi vii.

Cel mai mare planetariu din ţară, inaugurat la Salina Slănic

Asociaţia Astronomică „Urania” a anunţat inaugurarea celui mai mare planetariu din România, amfitrionul evenimentului fiind cosmonautul Dumitru Prunariu. Domul Supernova Planetariul de la Salina Slănic are un diametru de 16 metri și un sistem de proiecţie de rezoluţie 4K, cu sursă de lumină laser (24.000 lumeni), proiectul fiind în valoare de peste 2 milioane de lei. Turiştii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie, instalat în planetariu”, a precizat Dragoș Brașov, iniţiatorul proiectului.

Tensiuni în Golf: Donald Trump anunţă doborârea unei drone iraniene

Președintele american a anunţat joi că nava americană USS Boxer a distrus o dronă iraniană care zbura la distanţă mai mică de 1.000 de metri de aceasta. Trump a calificat incidentul drept „cel mai recent act provocator şi ostil al Iranului faţă de ambarcaţiunile care operează în apele internaţionale”. În replică, ministrul adjunct de externe iranian, Abbas Araghchi, a negat faptul că Iranul ar fi pierdut vreo dronă, susţinând că se teme că USS Boxer a doborât una din propriile drone, din greșeală”.

Turcia ripostează după atacul din Erbil

Ca urmare a atacului crud de la Erbil, am lansat cea mai extinsă operaţiune aeriană a noastră din Qandil (zona muntoasă din nordul Irakului) şi am aplicat o lovitură dură PKK (Partidul Munictorilor din Kurdistan”, a anunţat ministrul apărării de la Ankara, Hulusi Akar. Riposta Turciei vine în urma atacului de miercuri din Erbil, când un bărbat înarmat a împușcat mortal doi civili irakieni și un viceconsul turc.

Comisia Europeană finanţează cu 4 milioane de euro proiectele pentru susţinerea libertăţii presei

Finanţarea face parte din angajamentul Uniunii Europene în vederea promovării libertăţii mass-mediei și va fi alocată prin intermediul a trei arii de acţiune. Prima se referă la un mecanism de reacţie la nivelul UE care să reducă deteriorarea libertăţii presei. A doua arie de acţiune vizează crearea unui fond care să susţină jurnalismul de investigaţie transfrontalier în UE, iar a treia face apel la jurnaliști și ONG-uri să propună proiecte care să susţină libertatea presei și jurnalismul de investigaţie în Europa. Termenul-limită de depunere a proiectelor este 27 septembrie 2019.

Ursula von der Leyen, dispusă să ofere o amânare pentru Brexit

Viitorul președinte al Comisiei Europene și-a declarat disponibilitatea de a oferi o amânare pentru Brexit, dacă britanicii vor oferi motive întemeiate pentru această variantă. „Nu ne dorim un Brexit dur. Această opţiune nu este bună pentru nicio parte. Avem un acord de ieșire bun”, a precizat Ursula von der Leyen. În același timp, Leyen a avertizat și cu privire la un tratament inechitabil faţă de statele din estul și centrul Europei, subliniind că sancţiunile financiare trebuie să fie „ultima soluţie” împotriva unui stat membru.

Acord între Rusia și Ucraina cu privire la schimbul de prizonieri

Oficialul ucrainean Roman Bezsmertnyi a anunţat că cele două ţări au ajuns la un acord cu privire la demararea procedurii de schimb de prizonieri de război care sunt deţinuţi ilegal. Acordul vizează 227 de persoane care se află în detenţie după conflictul izbucnit în estul Ucrainei, 68 dintre aceștia fiind ucraineni arestaţi în Rusia, și 208 deţinuţi ruși care se află în închisorile din Ucraina. Procedurile pregătitoare ar putea dura câteva luni, a declarat Beszmertnyi.

Dezacord în cadrul UE cu privire la repartizarea migranţilor

Eforturile de a realiza un aranjament între statele membre ale Uniunii Europene cu privire la distribuirea solicitanţilor de azil salvaţi în Marea Mediterană au eșuat deocamdată, a declarat ministrul francez de interne, Cristophe Castaner. Obiectivul este de a convinge 15 ţări să accepte crearea unui mecanism ad-hoc de repartizarea a solicitanţilor de azil, dar statele membre au exprimat „opinii foarte diferite” în întâlnirea de la Helsinki, unele refuzând să primească migranţi, iar altele fiind îngrijorate de perspectiva creării unui mecanism pasibil de a încuraja migraţia.

Donald Tusk și Justin Trudeau denunţă declaraţiile rasiste ale președintelui Trump

Premierul canadian, Justin Trudeau, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au denunţat joi afirmaţiile recente ale președintelui Trump, care a sfătuit mai multe parlamentare democrate din Congresul american să se „întoarcă de unde au venit”, adică în „ţări ale căror guverne sunt o catastrofă completă și totală”, în loc să emită opinii despre cum ar trebui conduse Statele Unite.

„Am fost timp de ani de zile unul din politicienii cei mai proamericani ai Europei. Sunt dificil de înţeles astfel de fapte şi de cuvinte şi, deseori, dacă simţi că ceva este inacceptabil, trebuie să reacţionezi în pofida afacerilor şi a intereselor”, a declarat Donald Tusk, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Canadei, subliniind că valorile sunt mai importante decât comerţul. La rândul său, Trudeau a declarat că afirmaţiile lui Trump (pe care nu l-a numit explicit) sunt „dureroase și inacceptabile”.

Bilanţul incendiului dintr-un studio de animaţie japonez a ajuns la 33 de morţi

Cel puţin 33 de persoane au murit și zeci au fost rănite în incendiul provocat într-un studio de animaţie din Kyoto, Japonia, acesta fiind cel mai ridicat bilanţ provocat de o incendiere deliberată în Japonia, în ultimii zeci de ani. Autorul incendiului, un bărbat de 41 de ani, a fost arestat și este tratat în spital pentru arsurile suferite.

Premierul Shinzo Abe a postat pe Twitter un mesaj în care prezintă condoleanţe familiilor victimelor și califică incidentul drept unul „prea revoltător pentru a vorbi despre el”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro