Esenţiale azi, 19 noiembrie

Legea pentru reducerea numărului de ore din învăţământ, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care se referă la reducerea numărului de ore din învăţământ. Potrivit legii, „numărul de ore alocat disciplinelor din planurile cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal”. Această prevedere intră în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021.

Raport ONU: Șapte milioane de copii sunt privaţi de libertate anual

Şapte milioane de copii de pe glob sunt privaţi de libertate în fiecare an, aflându-se în închisori, în arestul poliţiei, în centre de detenţie pentru migranţi, centre pentru persoane cu dizabilităţi şi în instituţii de asistenţă, estimează un studiu al ONU prezentat luni. Cel puţin 410.000 de copii sunt ţinuţi în fiecare an în închisori sau în detenţie preventivă, iar un milion sunt în arestul poliţiei. Opt ţări au în detenţie un total de 330.000 de migranţi copii. Alţi 5,4 milioane de copii se află în instituţii de asistenţă care, „prin însăşi natura lor, sunt incapabile să funcţioneze fără a-i priva pe copii de libertate”. În zone precum Siria şi Irak, mii de copii ai luptătorilor SI sunt închişi în tabere de detenţie.

Papa Francisc a cerut ca armele nucleare să nu mai fie folosite niciodată

Papa Francisc a difuzat luni un mesaj video cu ocazia călătoriei sale apostolice în Asia, ce se va desfăşura în perioada 20-26 noiembrie, în cadrul căreia va ajunge şi în Japonia, unde va vizita oraşele Hiroshima şi Nagasaki, în care a cerut ca „puterea distructivă a armelor nucleare să nu se mai declanşeze vreodată în istorie”. Papa Francisc şi-a exprimat încrederea ca vizita lui să încurajeze poporul japonez să meargă „pe drumul respectului reciproc şi al păcii sigure”. În mesajul video trimis vineri thailandezilor, papa a subliniat faptul că „Thailanda acţionează pentru a promova armonia şi coexistenţa paşnică în întreaga regiune din Asia de Sud-Est”.

SUA nu mai consideră coloniile israeliene ilegale

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat luni că Statele Unite nu mai consideră că statutul coloniilor israeliene din Cisiordania contravine dreptului internaţional. Ocuparea teritoriilor palestiniene este considerată ilegală de comunitatea internaţională. Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a salutat poziţia americană. Uniunea Europeană şi-a reafirmat poziţia prin care susţine caracterul ilegal al coloniilor israeliene. Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a avertizat că schimbarea poziţiei SUA va avea „consecinţe periculoase” asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Grecia: 28 de arestări în urma manifestaţiilor violente

Poliţia elenă a arestat 28 de persoane implicate în violenţele care au izbucnit duminică seară după o manifestaţie la care au participat 30.000 de persoane, marcând 46 de ani de la revolta studenţească din 1973. Manifestaţia anuală, care degenerează deseori în ciocniri cu poliţia, comemorează revolta studenţilor Şcolii Politehnice din Atena împotriva regimului coloneilor, susţinut de SUA (1967-1974), când asaltul unor tancuri asupra universităţii a dus la moartea a cel puţin 24 de persoane. Premierul Kyriakos Mitsotakis a abolit legea care interzicea poliţiei să intre pe proprietatea universităţilor elene, iar Parlamentul a votat joi înăsprirea pedepselor pentru violenţe urbane.

Germania a decis cheltuieli record pentru apărare

Bugetul militar al Germaniei pentru 2020 se va ridica la 50,25 miliarde de euro, cu peste 6% (6,2%) mai mult faţă de previziunile anunţate în primăvară. Suma anunţată reprezintă 1,42% din produsul intern brut al Germaniei, mai aproape de procentul de 2%, cerut de NATO. Statele Unite au acuzat în mod repetat Germania că nu alocă suficienţi bani pentru apărare.

SUA îi cere președintelui Sri Lankăi să respecte drepturile omului

SUA i-a cerut luni noului preşedinte al statului Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, să respecte drepturile omului. Frate al fostului preşedinte Mahinda Rajapaksa (2005-2015), acest locotenent-colonel în retragere, care a fost ales sâmbătă, este considerat strategul zdrobirii militare, cu preţul unei imense băi de sânge, a rebeliunii separatiste a Tigrilor tamili, în 2009, după patru decenii de război civil. De asemenea, el este vizat de numeroase acuzaţii de crime de război şi corupţie.

Emisarul ONU pentru Libia critică amestecul actorilor străini în regiune

Emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a îndemnat luni actorii străini să respecte embargoul privind vânzările de arme către Libia, afirmând, printre altele, că raidul aerian de luni asupra unei fabrici de la periferia orașului Tripoli ar putea constitui o crimă de război. Salame a făcut referire la „actori din exterior” care realizează atacuri cu drone ce cresc pierderile în rândul civililor şi a adăugat că numărul în creştere al mercenarilor nu face decât să agraveze conflictul. În special Iordania este acuzată că a asigurat instruirea de trupe afiliate mareşalului Khalifa Haftar, care a declanşat în aprilie o ofensivă militară pentru a cuceri Tripoli. De asemenea, Emiratele Arabe Unite sunt bănuite că au utilizat bombardiere care au sprijinit trupele liderului libian.

Turcia afirmă că SUA și Rusia nu și-au respectat angajamentele în Siria

Ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat luni că Ankara ar putea lansa noi acţiuni în nordul Siriei împotriva forţelor kurde, acuzând SUA şi Rusia că nu şi-au respectat angajamentele.

Au fost inventate cipurile care implantează proteine anti-Alzheimer direct în creier

Cercetători din Israel au conceput o nouă tehnologie, capabilă să transfere direct în creier, prin intermediul unor cipuri din silicon, cantităţi microscopice de medicamente împotriva maladiei Alzheimer. Aceste cipuri nanometrice din silicon eliberează o proteină esenţială ce ar putea inhiba progresul bolii Alzheimer. Inserarea proteinelor în zonele-ţintă din creier nu este o procedură simplă, deoarece substanţa trebuie să treacă de bariera hematoencefalică.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro