Esenţiale azi, 20 noiembrie

Peste 150.000 de copii din România merg seara la culcare flămânzi

România are cea mai mare rată a mortalităţii în rândul copiilor din Uniunea Europeană, peste 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar privarea materială severă în rândul copiilor sub 6 ani (21,5%) este cea mai ridicată din UE (unde media este de 5,9%), arată un raport privind drepturile copilului în România, realizat de Salvaţi Copiii și Avocatul Poporului. Situaţia copilului din România rămâne una critică, peste o treime dintre copii trăind sub pragul sărăciei și existând un clivaj cronic între urban și rural. Analiza arată că progresele înregistrate în ultimul deceniu sunt fie modeste (rata mortalităţii infantile, protecţia în faţa violenţei, combaterea sărăciei, sistemul de protecţie), fie nule (educaţie, protecţie medicală, protecţia copiilor cu dizabilităţi). Condiţiile de viaţă și de accesibilitate la servicii s-au agravat în cazul copiilor de etnie romă și al copiilor cu dizabilităţi.

Euro continuă să se aprecieze

BNR a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,7759 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă luni. Aceasta este a doua zi la rând în care euro atinge un nou nivel record în raport cu leul.

Iranul anunţă reprimarea revoltelor

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, şi liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, au revendicat victoria asupra revoltelor recente din ţară, declanşate de creşterea preţului la benzină, acuzând inamicii străini ai Teheranului că s-ar afla în spatele manifestaţiilor. Autorităţile au confirmat moartea a 5 persoane, dintre care 3 membri ai forţelor de ordine, însă Amnesty International a transmis că peste 100 de manifestanţi ar fi fost ucişi, arătând că numărul ar putea fi chiar dublu. Accesul la internet a fost blocat de sâmbătă seara, motiv pentru care situaţia la nivelul ţării este dificil de evaluat.

Iranul are cel mai mare arsenal balistic din Orientul Mijlociu

În pofida deceniilor de sancţiuni internaţionale, Iranul a reuşit să dezvolte rachete din ce în ce mai precise şi mai eficiente în ultimii ani, iar arsenalul său balistic este cel mai important la ora actuală în Orientul Mijlociu, situându-se în faţa celui al Israelului, apreciază Pentagonul.

Un portavion american a traversat fără incidente strâmtoarea Ormuz

Portavionul american USS Abraham Lincoln a traversat fără incidente marţi strâmtoarea Ormuz, o premieră de la distrugerea la 20 iunie a unei drone americane de către Iran în această zonă. Potrivit unui responsabil al Pentagonului, „schimburile” între militarii americani şi gărzile de coastă iraniene au fost „corecte şi profesioniste”.

Suedia a încetat urmărirea penală a lui Assange

După aproape 10 ani, Parchetul suedez a renunţat la urmărirea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, pentru viol, întrucât toate etapele anchetei au fost „epuizate fără a aduce dovezile necesare”. Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia acesta a rămas timp de aproape 7 ani în ambasada ecuadoriană. Marea Britanie a permis în iunie extrădarea lui Assange în SUA, procesul în acest scop fiind programat să înceapă în februarie 2020.

Afganistanul anunţă înfrângerea organizaţiei Stat Islamic

Forţele de securitate afgane i-au eliminat pe militanţii grupării jihadiste Stat Islamic (SI) din Afganistan – a declarat marţi preşedintele Ashraf Ghani, la câteva ore după ce un schimb de deţinuţi cu insurgenţi talibani a crescut speranţa pentru reducerea violenţelor în această ţară. Peste 600 de luptători SI s-au predat împreună cu familiile lor guvernului afgan în ultimele săptămâni. Oficialii susţin că atacuri aeriene ale forţelor afgane şi ale coaliţiei, lipsa fondurilor şi moralul scăzut au determinat gruparea jihadistă să renunţe. Talibanii afgani, care luptă împotriva SI şi a guvernului pentru controlul ţării, au contestat anunţul președintelui, calificându-l drept „absurd”.

Noi atacuri aeriene ale Israelului în Siria

Armata israeliană a revendicat miercuri o serie de atacuri aeriene „de mare amploare” asupra unor ţinte militare din Siria, „drept răspuns” la tirurile de rachete din urmă cu o zi. Sistemul de apărare israelian a interceptat marţi patru rachete trase dinspre Siria „de elemente iraniene”. Siria a transmis că apărarea antiaeriană a doborât mai multe rachete israeliene în apropiere de Damasc.

Tensiuni între SUA și China în urma documentului aprobat de Senat pe tema Hong Kong

Beijingul a convocat un înalt diplomat american la sediul Ministerului său de Externe miercuri, ameninţând Washingtonul cu „represalii” după ce Senatul a adoptat marţi, în unanimitate, un text în sprijinul „drepturilor omului şi al democraţiei” în Hong Kong. Senatorii au aprobat și o măsură ce interzice vânzarea către poliţia din Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte echipamente destinate reprimării manifestaţiilor. Hong Kongul este legat de Washington printr-un statut economic special care permite scutirea teritoriului de restricţiile aplicate Chinei continentale.

Polonia cere Uniunii Europene suprimarea paradisurilor fiscale

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a cerut marţi Uniunii Europene să suprime paradisurile fiscale, care privează Uniunea de multe miliarde de euro în fiecare an.
El a afirmat că multinaţionalele „evită să plătească impozite de ani de zile” şi că „paradisurile fiscale trebuie închise”. Morawiecki a mai spus că vrea să menţină rata de creştere a economiei poloneze la cel puţin 2-3 puncte procentuale peste cea a zonei euro.

NATO adaugă spaţiul cosmic pe lista domeniilor operaţionale

NATO îşi extinde „aria de acţiune” în spaţiul cosmic, ce devine al cincilea domeniu operaţional, după sol, apă, aer şi ciberspaţiu. Circa jumătate dintre cei 2.000 de sateliţi de pe orbita terestră aparţin statelor membre NATO. SUA a transmis că un atac asupra unui satelit aparţinând unui stat membru al Alianţei ar putea constitui „o provocare la care va trebui să se răspundă” în sensul Articolului 5 al tratatului NATO, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor aliaţilor.

Noi tehnologii promit folosirea mult mai eficientă a energiei solare

Heliogen, un startup susţinut de Bill Gates, a anunţat că a reușit, folosind inteligenţa artificială, să obţină temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius din panouri solare. Energia rezultată poate fi folosită în industriile grele, cu zero emisii de gaze, înlocuind astfel energia produsă prin arderea unor combustibili fosili. La rândul lor, o echipă de cercetători suedezi au creat o moleculă din carbon, nitrogen și hidrogen care poate capta și depozita energia solară pentru decenii.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro