Esenţiale azi, 21 noiembrie

Medvedev regretă „oportunităţile pierdute” în relaţia cu Republica Moldova

În contextul întrevederii sale de miercuri cu premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat că Moscova contează pe recuperarea „oportunităţilor ratate” în relaţiile cu Chişinăul. Medvedev a subliniat că aceasta este prima vizită a unui premier al Republicii Moldova în Rusia, după 7 ani. Ion Chicu a declarat că vizita este legată nu doar de lipsa îndelungată a unui dialog şi de numărul mare de probleme adunate, ci şi de apropierea popoarelor celor două ţări şi de relaţiile „tradiţional prietenoase”. Potrivit lui Chicu, Rusia şi Republica Moldova au viziuni comune în domenii ce ţin de investiţii şi de politică socială. Chişinăul ar intenţiona să ceară Rusiei un împrumut de 300 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură.

Franţa alocă peste 1 miliard de euro pentru rezolvarea crizei spitalelor

După 8 luni de criză în spitalele publice franceze, guvernul Franţei a dezvăluit miercuri un „plan de urgenţă” ce presupune prime pentru personal, un buget suplimentar de 1,5 miliarde de euro şi preluarea a 10 miliarde din datorii pentru următorii 3 ani. Protestul cadrelor medicale a pornit de la serviciile de urgenţă, supraîncărcate de ani de zile, care au declanşat o grevă în urmă cu 8 luni la Paris. Ulterior, mişcarea s-a propagat în toată Franţa, incluzându-i pe infirmieri, epuizaţi de lipsa de mijloace şi de recunoaştere. Mii de medici, infirmieri sau ajutoare de infirmieri au protestat pe 14 noiembrie.

Putin îl consideră pe Zelenski „simpatic”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a descris miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, drept „simpatic” şi dispus să găsească o soluţie pentru conflictul din estul Ucrainei. „Nu l-am văzut niciodată şi nu îl cunosc, dar am vorbit la telefon. Mi se pare că este o persoană simpatică şi sinceră”, care „încearcă cu adevărat să schimbe situaţia în mai bine”, a afirmat Putin. Cei doi lideri se vor întâlni la Paris pe 9 decembrie la un summit mediat de Franţa și de Germania. Abordarea președintelui ucrainean faţă de Rusia este nepopulară în rândul unei părţi a populaţiei, mai ales în cazul naţionaliştilor şi foştilor combatanţi care au manifestat împotriva „capitulării” în faţa Moscovei.

Grecia înlocuiește taberele supraaglomerate de refugiaţi cu structuri închise

Guvernul grec a anunţat miercuri că va închide în curând cele mai mari trei tabere pentru migranţi, de pe insulele Lesbos, Chios şi Samos, urmând să le înlocuiască cu structuri închise, cu o capacitate triplă de primire, ce va rămâne totuşi insuficientă. Centrele de pe Kos şi Leros vor fi renovate şi extinse. Guvernul vrea să transfere 20.000 de solicitanţi de azil de pe insule în partea continentală a Greciei, până la sfârşitul anului. Aproximativ 40.000 de persoane au sosit în Grecia în ultimele 4 luni. Premierul Kyriakos Mitsotakis a acuzat UE că tratează Grecia şi celelalte ţări de intrare a migranţilor în Uniune ca pe „nişte parcări foarte comode pentru refugiaţi şi migranţi”. Uniunea Europeană „ignoră problema” recrudescenţei sosirii de migranţi în Grecia, a declarat el, atrăgând atenţia că situaţia „nu poate continua astfel”.

Israel: Benny Gantz nu a reușit să formeze un guvern de coaliţie

Politicianul israelian Benny Gantz, rivalul premierului israelian în exerciţiu, Beniamin Netanyahu, i-a comunicat miercuri preşedintelui Reuven Rivlin că renunţă la mandatul acordat de a forma un guvern de uniune. Gantz a fost mandatat acum o lună să formeze o coaliţie guvernamentală după ce Netanyahu nu a reuşit să facă acest lucru, în urma alegerilor din 17 septembrie. Cel mai probabil, vor fi organizate din nou alegeri parlamentare, pentru a treia oară într-un an.

Amnesty: Facebook și Google constituie o ameninţare pentru drepturile omului

Amnesty International a criticat virulent miercuri modelul economic „bazat pe supraveghere” al giganţilor internetului Facebook şi Google, calificându-l drept o „ameninţare sistemică pentru drepturile omului”. Organizaţia susţine că, prin furnizarea de servicii online, în mod gratuit, indispensabile pentru miliarde de persoane şi utilizând datele personale colectate pentru publicitatea ţintită, aceste grupuri tehnologice ameninţă libertatea de opinie şi de exprimare. Amnesty îndeamnă guvernele „să acţioneze de urgenţă” pentru „aplicarea unor legi solide privind protecţia datelor şi reglementarea eficientă a activităţilor giganţilor tehnologici”.

Papa Francisc s-a întâlnit cu liderul budiștilor thailandezi

Papa Francisc a vizitat astăzi templul Wat Pho, din Bangkok, unde s-a întâlnit cu liderul suprem al budiştilor thailandezi şi unde a pledat ca religiile să fie călăuze ale speranţei şi fraternităţii. Tot astăzi, suveranul pontif ţine un discurs în faţa autorităţilor thailandeze şi vizitează spitalul Saint Louis, cel mai mare centru medical catolic din Thailanda, înfiinţat în urmă cu 120 de ani. În cursul după-amiezii, el se va întâlni cu regele Rama al X-lea şi va oficia o liturghie pe stadionul de fotbal din Bangkok.

Mexic: 2.866 de asasinate în luna octombrie

Mexicul a înregistrat 2.866 de asasinate în luna octombrie, cu 38 mai multe faţă de luna anterioară, şi 28.741 de cazuri de omor, în primele 10 luni ale lui 2019. În iunie s-a consemnat cifra lunară cea mai ridicată de asasinate, cu 2.993 de cazuri. Bilanţul pe primele 10 luni mai indică o medie de 95,8 asasinate pe zi. Guvernul mexican a constituit în iulie Garda Naţională, un corp de securitate format din militari, ofiţeri de marină şi poliţişti pentru a combate nesiguranţa din ţară.

Hong Kong: Numai câteva zeci de protestatari au rămas în campusul Politehnicii

Mai puţin de 100 de protestatari antiguvernamentali se mai aflau la Universitatea Politehnică din Hong Kong în această dimineaţă. În urmă cu 10 zile, campusul era umplut de mii de manifestanţi, care au blocat intrările şi au fortificat clădirea folosind cocteiluri Molotov, catapulte şi bariere defensive împotriva poliţiei. Mulţi dintre protestatari au fost arestaţi la plecare. Ocupaţia a început după moartea studentului Alex Chow, care a decedat căzând de la etajul unei parcări în timpul unui protest la începutul lunii noiembrie. Moartea sa a provocat un val de furie și ocuparea mai multor campusuri universitare, determinând mai multe universităţi să anuleze semestrul.

Greta Thunberg, laureată a Premiului Internaţional pentru Pace al Copiilor

Tânăra militantă ecologistă suedeză Greta Thunberg a fost recompensată miercuri cu Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor pe 2019. Greta Thunberg a căpătat recunoaştere mondială, după ce a lansat în august 2018 „greve în şcoală pentru climă”, o iniţiativă urmată rapid de zeci de mii de tineri de pe întreg globul. Premiul este însoţit de un cec de 100.000 de euro. Cealaltă laureată a premiului pe 2019 a fost Divina Maloum, o militantă cameruneză pentru pace, în vârstă de 15 ani. Fundaţia olandeză KidsRights oferă anual această distincţie unui minor pentru angajamentul său în favoarea drepturilor copiilor.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro