Esenţiale azi, 21 octombrie

Noi violenţe în Hong Kong. Scrisori de adio scrise de protestatari apropiaţilor.

În Hong Kong, tensiunile dintre protestatari și autorităţi au escaladat, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene și gloanţe reale, percheziţionând locuinţele unor manifestanţi. Carrie Lam, liderul din Hong Kong, susţine că poliţia a folosit forţa în mod justificat, ca urmare a amplorii și violenţei luate de proteste. Pentru prima dată, poliţia a folosit tunuri cu apă în care au fost prezente substanţe iritante. Protestatarii au folosit sticle incendiare și au pătruns în mai multe clădiri, inclusiv într-o bancă, iar dispozitivul de securitate a fost întărit de teamă că manifestanţii ar putea ataca principala gară din oraș.

Tinerii care participă la manifestaţii au început să le scrie apropiaţilor scrisori de adio. „Când vei găsi această scrisoare, e posibil să fi fost deja arestat sau ucis”, scrie un tânăr de 22 de ani, care se semnează cu pseudonimul „Nimeni”, în timp ce un altul își cere iertare de la tatăl său, pentru că îl va părăsi prea devreme, înainte de a-și putea îndeplini obligaţiile filiale.

NATO, antrenamente care iau în calcul scenariul unui conflict nuclear

Forţele aeriene germane se antrenează împreună cu partenerii NATO în cadrul unui exerciţiu denumit Steadfast Noon, conform informaţiilor agenţiei de presă germane DPA. Trupele se antrenează pentru a transporta arme nucleare din silozurile subterane și pentru a le instala pe avioane de luptă. Avioanele de vânătoare se află la baza aeriană Büchel, din regiunea Eifel, în vestul Germaniei, iar informaţiile neoficiale spun că aici sunt depozitate arme nucleare tactice americane de tip B61.

Arestări în Rusia, în urma ruperii unui baraj

Autorităţile ruse au arestat trei responsabili ai unei exploatări aurifere din Siberia, unde ruperea unui baraj a provocat cel puţin 15 morţi, 6 persoane fiind încă date dispărute. Potrivit anchetatorilor, nerespectarea reglementărilor ar reprezenta cauza accidentului, barajul fiind construit necorespunzător. În urma prăbușirii digului, locuinţele muncitorilor au fost inundate, la exploatarea minieră lucrând aproximativ 270 de persoane.

Manifestaţii masive anti-Brexit la Londra. Confuzie creată de scrisorile trimise de premier la Bruxelles

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă la Londra, cerând convocarea unui nou referendum privind Brexitul, la protest participând și primarul eurofil al Londrei, Sadiq Khan. Tot sâmbătă, deputaţii chemaţi să se pronunţe prin vot asupra acordului de retragere din UE convenit de premier cu Bruxelles-ul au votat un amendament de amânare a votului în problema acordului până la adoptarea legislaţiei de implementare a Brexitului. Sâmbătă noaptea, Boris Johnson a trimis Uniunii Europene o solicitare de amânare a Brexitului, fără ca documentul să poarte semnătura sa, cererea fiind însoţită de o a doua scrisoare semnată de premier, în care acesta susţine că amânarea Brexitului ar fi o greșeală.

Scrisorile au fost transmise de ambasadorul Marii Britanii la Bruxelles, Sir Tim Barrow, care a explicat într-o notă că prima scrisoare se conformează legii, fiind decisă de parlament,  iar a doua reprezintă punctul de vedere al premierului Johnson. După ce parlamentul a amânat votul privind acordul pentru Brexit, președintele Emmanuel Macron i-a solicitat premierului britanic clarificarea poziţiei cu privire la Brexit.

Uniunea Europeană face un apel pentru încetarea focului în Afganistan

„Este momentul potrivit şi o bună ocazie de a merge dincolo de o simplă reducere a violenţei şi de a explora modalităţi pentru a se ajunge la o încetare a focului”, a declarat Roland Kobia, trimis special al Uniunii Europene pentru Afganistan. Un proiect de acord pe tema retragerii forţelor americane din Afganistan urma să fie negociat între Statele Unite și talibani, dar președintele Trump a declarat la începutul lunii septembrie că discuţiile sunt „moarte”, după ce un soldat american a murit într-un atac declanșat de talibani. Emisarul european crede că încetarea focului ar putea să îl convingă pe liderul american să reia negocierile. Potrivit ONU, în Afganistan s-au înregistrat 1.174 de morţi în al treilea trimestru al anului, un număr „fără precedent” de victime civile.

Președintele statului Chile declară că ţara este în „război”

Autorităţile din Chile au instituit stare de urgenţă în capitală și în mai multe regiuni ale ţării. Protestele au izbucnit după ridicarea preţului biletelor la transportul în comun, iar cele 3 zile de revolte și jafuri care au avut loc în ţară s-au soldat deja cu 8 morţi. „Suntem în război împotriva unui duşman puternic, neînduplecat, care nu respectă nimic şi pe nimeni şi care este pregătit să recurgă la violenţe şi delincvenţă fără nicio limită”, a declarat preşedintele Sebastian Pinera. Deși președintele a suspendat sâmbătă creșterea de preţ, protestele și violenţele au continuat, întreţinute de nemulţumirile legate de inegalitatea și condiţiile socioeconomice din ţară. Potrivit autorităţilor, 1.492 de persoane au fost arestate.

Candidatul socialiștilor câștigă primul tur pentru Primăria municipiului Chișinău

Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care a obţinut voturile a 42,31% dintre alegători, intră în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar al Chișinăului, împreună cu Adrian Năstase, candidatul proeuropean al Blocului electoral ACUM, care a întrunit 30,59% din voturi. În iunie 2018, Andrei Năstase a fost ales în funcţia de primar al orașului, dar scrutinul a fost anulat de instanţă, motivându-se că s-ar fi făcut propagandă electorală în ziua scrutinului.

Cel mai lung zbor comercial din lume a fost încheiat cu succes

Compania australiană Qantas a încheiat duminică dimineaţa testul celui mai lung zbor comercial din lume, între New York și Sidney, cu o durată de 19 ore și 16 minute, realizat cu aeronava Boeing 787-9 Dreamliner, cu 50 de pasageri la bord. „Acesta este un moment istoric pentru Qantas, un moment istoric pentru aviaţia australiană și un moment cu adevărat istoric pentru aviaţia lumii”, a declarat directorul general al companiei aeriene, Alan Joyce.

O dronă-„rechin” va curăţa apele României de gunoaie

Achiziţionată de Asociaţia MaiMultVerde cu 21.800 de euro, drona inteligentă Waste Shark a fost folosită în premieră la sfârșitul săptămânii trecute. Drona poate colecta până la 500 de kilograme de gunoaie pe zi, inclusiv plastic şi microplastice, gunoi, uleiuri, alge şi poluanţi chimici de la suprafaţa apei. Drona nu este poluantă, poate fi folosită 16 ore pe zi și va fi folosită pentru a curăţa apele Dunării, după ce a făcut primele probe pe râul Dâmboviţa. „La nivel mondial, în cadrul Let’s Do It World s-a discutat şi se discută despre astfel de mecanisme de colectare a deşeurilor. Cu siguranţă, vom căuta şi noi acest gen de soluţii. Mi se pare importantă iniţiativa celor de la MaiMultVerde. Îmi pare rău, însă, că tot ONG-urile sunt cele care fac aceste eforturi, şi nu cei de la Apele Române sau cei de la Ministerul Mediului”, a declarat Ionuţ Iordăchescu, cofondator al organizaţiei Let’s Do It Romania.

Johnson&Johnson retrage peste 30.000 de flacoane de pudră de bebeluș contaminate cu azbest

Compania Johnson&Johnson recheamă produse pentru analize, după ce autorităţile de reglementare din SUA au constatat că produsele sunt contaminate cu azbest, un cancerigen cunoscut. Incidentul reprezintă o premieră, dar și o lovitură pentru compania americană, care se confruntă deja cu mii de procese legate de produsele sale, inclusiv pudra de bebeluși, opiaceele și anumite dispozitive medicale, acţiunile acesteia scăzând cu mai mult de 6%.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro