Esenţiale azi, 22 aprilie

Sute de morţi și răniţi în urma atacurilor din Sri Lanka

Autorităţile din Sri Lanka anunţă că 290 de persoane au murit şi cel puţin 500 au fost rănite în urma exploziilor care au vizat cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa. Au fost arestate 24 de persoane. Zeci de cetăţeni străini se numără printre victime. Ministerul Afacerilor Externe român a activat Celula de Criză, în atenţia acestuia aflându-se 8 elevi de la un liceu din Iaşi, care fac un schimb de experienţă la o unitate de învăţământ din Sri Lanka, dar şi două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă.

Autorităţile din Sri Lanka lansaseră un avertisment în urmă cu 10 zile, semnalând că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea de atacuri teroriste.

Noul președinte al Ucrainei este un actor

Actorul Volodimir Zelenski a obţinut 73% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, după centralizarea rezultatelor din 90% dintre secţii. Prezenţa la vot a fost de 62%. Zelenski va deveni cel de-al şaselea preşedinte al Ucrainei de la dobândirea independenţei faţă de URSS.

Alegeri prezidenţiale în Macedonia

La alegerile prezidenţiale din Macedonia, social-democratul Pendarovski a obţinut 42,7% din voturi, în timp ce Siljanovska-Davkova, membră a partidului VMRO-DPMNE, a obţinut 42,5%, după numărarea a 98% din voturi. Candidatul independent Blerim Reka se clasează pe locul al treilea, cu 10,4%. Pendarovski şi Siljanovska-Davkova vor intra în al doilea tur de scrutin. Cei doi au viziuni opuse faţă de Acordul de la Prespa, semnat cu Grecia, care prevede schimbarea numelui ţării din „Republica Macedonia” în „Republica Macedonia de Nord”. Pendarovski susţine acordul, în timp ce Siljanovska-Davkova îl respinge.

Mexicul condamnă reţinerea imigranţilor la graniţă

Autorităţile mexicane s-au declarat „profund îngrijorate” în legătură cu patrulele înarmate care intimidează şi şantajează migranţii la graniţa sudică a SUA, după ce Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile a condamnat și ea acţiunile organizaţiei de voluntari Patrioţii Constituţionali Uniţi (United Constitutional Patriots). Membri ai grupului au postat pe internet videoclipuri în care apăreau înarmaţi cu arme semiautomate şi reţineau grupuri de migranţi, majoritatea provenind din America Centrală, până la sosirea agenţilor Poliţiei de Frontieră. Organizaţia susţine că îşi propune să ajute Poliţia de Frontieră să facă faţă creşterii numărului de imigranţi ilegali la graniţa sudică a Statelor Unite.

Guaido vrea organizarea celui mai mare protest din istoria Venezuelei

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a făcut apel la susţinătorii săi pentru organizarea „celui mai mare protest din istoria Venezuelei”, pe 1 mai, în scopul determinării președintelui Nicolas Maduro să renunţe la funcţie. Guaido, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l pe Maduro, care tocmai și-a început al doilea mandat de preşedinte. Zeci de mii de persoane denunţă fraude electorale. Peste 50 de ţări îl recunosc pe Guaido drept președinte interimar.

Cel puţin 213 morţi în conflictul din Libia

Cel puţin 213 persoane au murit în conflictul izbucnit în urmă cu două săptămâni în apropierea capitalei libiene Tripoli, a informat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar peste 1.000 de persoane au fost rănite în violenţe. Organizaţia a făcut apel la combatanţi să protejeze civilii, angajaţii din domeniul sănătăţii şi spitalele. Confruntări militare de amploare au loc la periferia capitalei Libiei între gruparea paramilitară Armata Naţională Libiană, condusă de mareşalul Khalifa Haftar, şi trupele guvernului de uniune naţională, recunoscut de comunitatea internaţională.

Peste 100 de protestatari francezi, reţinuţi

Peste 100 de persoane au fost reţinute în a 23-a săptămână de proteste antiguvernamentale. Manifestanţii au incendiat maşini, motociclete şi pubele, au vandalizat magazine și au atacat poliţiștii cu pietre şi sticle. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. În cadrul protestelor din ultimele 6 luni, peste 4.000 de oameni au fost răniţi, iar pagubele materiale sunt estimate la peste 200 de milioane de euro. Manifestaţiile au început în noiembrie anul trecut, din cauza majorării preţului carburanţilor. Guvernul a renunţat între timp la taxa respectivă, dar valul de nemulţumire s-a propagat şi vizează acum politicile executivului şi ale preşedintelui francez.

Neatenţia la volan, prima cauză de mortalitate rutieră în Europa

Pentru prima dată, neatenţia la volan a fost identificată de europeni drept prima cauză de mortalitate rutieră (54%), devansând conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor şi viteza excesivă. Deşi 97% dintre respondenţi consideră că este periculos să scrie SMS-uri la volan, aproape un sfert dintre ei (24%) fac acest lucru.

Rusia extinde lista produselor ucrainene interzise

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina. El a indicat totodată că mai multe produse din Rusia, precum cărbunele și petrolul, vor putea fi exportate în Ucraina doar după obţinerea unor permise speciale. Moscova şi Kievul şi-au impus reciproc sancţiuni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi acţiunile ruse din estul Ucrainei.

Statele arabe ajută Sudanul cu 3 miliarde de dolari

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor trimite Sudanului ajutor umanitar în valoare de 3 miliarde de dolari, în urma protestelor care l-au înlăturat de la putere pe președintele Omar al-Bashir. Cele două ţări arabe vor vira 500 de milioane de dolari către banca de stat, în timp ce restul ajutorului va fi în produse alimentare, medicamente și produse petroliere.

SUA curăţă de agenţi toxici o bază din Vietnam

Statele Unite au iniţiat o operaţiune extrem de costisitoare de dezafectare a bazei aeriene Bien Hoa, folosită pentru depozitarea cunoscutului defoliant Agent Orange, utilizat în războiul din Vietnam. Locaţia este cea mai contaminată din ţară. Agent Orange conţinea dioxină, una dintre cele mai toxice substanţe cunoscute, asociată cu apariţia cancerului și a malformaţiilor congenitale. Milioane de persoane au fost afectate de agentul chimic, printre care și 150.000 de copii, născuţi cu probleme severe. Operaţiunea va dura 10 ani și va costa 183 de milioane de dolari.

Rusia lansează cel mai lung submarin din lume, capabil să distrugă un oraș

Submarinul Belgorod, cel mai lung din lume, va fi lansat astăzi în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin. Belgorod este una dintre cele mai puternice arme ale Rusiei, fiind dotat cu şase torpile nucleare şi capabil să transporte focoase cu o putere explozivă echivalentă cu 2 milioane de tone de TNT. Poate provoca un tsunami de 90 de metri şi poate şterge un întreg oraş de pe suprafaţa Terrei. Submarinul Belgorod, lung de 184 de metri, va opera în Arctica şi în nordul Oceanului Atlantic.

Regina Elisabeta, la 93 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a împlinit ieri 93 de ani, fiind cel mai longeviv monarh. Conform tradiţiei, deşi ziua de naştere a reginei este 21 aprilie, aniversarea va avea loc în cea de-a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, cu o paradă plină de culoare pe străzile Londrei, cunoscută drept „Trooping the Colour”. Aniversarea reginei este şi ziua naţională a Regatului Unit.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro