semneletimpului.ro

Esenţiale azi, 23 septembrie

Sute de mii de oameni au protestat vineri pentru mediu

Sute de mii de oameni din toată lumea au ieşit vineri în stradă pentru a le solicita liderilor politici să ia de urgenţă măsuri concrete pentru a împiedica o „catastrofă de mediu”. Protestul organizat la nivel global a debutat în insulele din Pacific, cele mai ameninţate locuri de creşterea nivelului oceanului planetar, şi a continuat în Australia, Japonia, Asia de Sud-Est şi până în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. Postările de pe reţelele de socializare au arătat grupuri de manifestanţi, de la câţiva copii de şcoală primară din Abuja, Nigeria şi până la zeci de mii de oameni care au ieşit în stradă în oraşe ca Hamburg sau Melbourne. Greta Thunberg, activista suedeză în vârstă de 16 ani care a inspirat această mişcare de protest, a remarcat într-un mesaj pe Twitter „uriaşa mulţime” adunată în Sydney şi şi-a exprimat speranţa că la fel de mulţi oameni se vor aduna în toate cele aproape 150 de ţări participante. Acţiunea își propune să pună presiune atât pe autorităţi cât şi pe companii. Compania Amazon şi-a luat angajamentul că până în 2040 va fi neutră din punct de vedere al amprentei de carbon. Summitul ONU de săptămâna aceasta îi va aduce laolaltă pe liderii politici ai lumii pentru a discuta strategii de limitare a efectelor schimbărilor climatice.

Partidele arabe din Israel îl susţin pe Benny Gantz ca premier

Lista Unită, organizaţia care reuneşte cele patru mari formaţiuni politice arabe din Israel, şi-a anunţat duminică opţiunea de a-l susţine pe Benny Gantz pentru ocuparea funcţiei de prim-ministru, în detrimentul actualului premier, Benjamin Netanyahu. Decizia este surprinzătoare, ultima dată când partidele arabe au susţinut un candidat pentru funcţia de premier fiind în 1992. În urma alegerilor de săptămâna trecută, Lista Unită a devenit cea de-a treia formaţiune politică din Parlament, cu 13 locuri.

Iranul va desfășura exerciţii militare comune cu Rusia și China

Iranul a anunţat că va desfășura exerciţii militare maritime în Nordul Oceanului Indian şi Golful Oman împreună cu Rusia și China.

Arabia Saudită aşteaptă rezultatul anchetei cu privire la autorii atacurilor asupra rafinăriilor sale, afirmând că, dacă se va stabili vinovăţia Iranului, atacurile vor fi considerate un „act de război”. Statele Unite au anunţat trimiterea de întăriri militare în regiune, în urma atacurilor revendicate de rebelii yemeniţi Houthi (susţinuţi de Iran), dar atribuite Teheranului de Riad şi Washington. Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat, vineri, noi măsuri împotriva sistemului bancar iranian.

Rebelii yemeniţi houthi au anunţat vineri că se angajează să „înceteze toate atacurile împotriva teritoriului saudit prin drone, rachete balistice sau alte arme”. Arabia Saudită a reacţionat cu prudenţă la propunere, afirmând că aceştia trebuie judecaţi după acţiunile lor, şi nu după vorbe. ONU a salutat iniţiativa militanţilor yemeniţi.

Preşedintele chinez Xi Jinping a avut vineri o discuţie telefonică cu regele Salman al Arabiei Saudite, Beijingul condamnând atacurile asupra instalaţiilor petroliere. Xi Jinping a făcut apel la evitarea escaladării tensiunilor către toate părţile implicate în conflict. De asemenea, ministrul francez de Externe a declarat că principalul său scop în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale ONU este să contribuie la detensionarea situaţiei dintre Statele Unite şi Iran.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani va prezenta un plan pentru securitate şi cooperare în Golful Persic în cadrul reuniunii Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Turcia este pregătită să intervină la graniţa cu Siria

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că ţara sa este pregătită să intervină militar la graniţa cu Siria şi a avertizat că ar putea să ia o astfel de decizie în mod unilateral dacă Statele Unite nu înfiinţează o „zonă de securitate” în nord-estul Siriei. Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO, au decis înfiinţarea unor patrule terestre şi aeriene comune la graniţa Turciei cu Siria, însă Ankara susţine că Washingtonul nu se mişcă suficient de rapid în vederea înfiinţării unei zone de securitate pentru a îndepărta forţele kurde de la graniţa cu Turcia. Turcia este deranjată de sprijinul pe care Statele Unite îl acordă forţelor kurde siriene care luptă împotriva grupării Stat Islamic.

Reîncep protestele Vestelor Galbene

Zeci de persoane au fost arestate sâmbătă la Paris, în contextul în care protestele desfăşurate de susţinătorii mişcării Vestele Galbene au fost reluate. Sute de persoane s-au adunat sâmbătă în mai multe locuri din capitala Franţei pentru a protesta. Autorităţile franceze au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa grupurile de manifestanţi, forţele de poliţie fiind suplimentate. Cel puţin 90 de persoane au fost reţinute.

Unu din cinci copii se naște în zone de conflict

Peste 29 de milioane de copii s-au născut în zone de conflict în 2018, a anunţat vineri UNICEF. La nivel global, unul din cinci copii şi-a început viaţa în medii extrem de periculoase şi stresante, în ţări precum Afganistan, Somalia, Sudanul de Sud, Siria şi Yemen. Potrivit organizaţiei, părinţii din zonele de conflict „au nevoie cu disperare de mai mult sprijin pentru a putea face faţă dezastrului pe care îl au de înfruntat”.

Facebook a suspendat zeci de mii de aplicaţii pentru a-și proteja clienţii

Facebook a suspendat zeci de mii de aplicaţii de pe platforma sa socială, ca parte a măsurilor luate în urma scandalului privind Cambridge Analytica. În iulie, compania a fost amendată cu 5 miliarde de dolari, din cauza modului în care a gestionat datele utilizatorilor. Cambridge Analytica, o companie specializată în analizarea datelor online, implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani. Compania a folosit fraudulos profilurile Facebook a milioane de persoane pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale.

Televizoarele smart trimit datele utilizatorilor către Netflix, Facebook și Google

Două studii separate au concluzionat că smart TV-urile trimit datele personale ale utilizatorilor către companii precum Netflix, Facebook și Google. De departe, televizoarele Samsung trimit cele mai multe informaţii, însă nu doar televizoarele fac acest lucru, ci și stick-urile de streaming, precum Roku și Fire TV.

Japonia: Sute de zboruri, anulate din cauza taifunului Tapah

Peste 400 de zboruri au fost anulate în Japonia din cauza taifunului Tapah, o furtună care a provocat măsuri similare şi în Coreea de Sud. Companiile aeriene japoneze au anulat 412 zboruri duminică, începând cu ora locală 13.00. Alte 359 de zboruri au fost anulate în Coreea de Sud. Taifunul a afectat sâmbătă insula Okinawa, cu ploi abundente şi rafale de vânt. Cel puţin 19 persoane au fost rănite.

Investiţiile străine în România, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că investiţiile străine în ţara noastră au ajuns, în primele şapte luni ale anului, la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, înregistrând totodată şi o creştere de peste 22 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. Premierul a mai spus că România este pe locul trei în ierarhia ţărilor cu cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est.