Esenţiale azi, 24 decembrie

Europa

Grevele din Franţa continuă și de Crăciun

Francezii care protestează împotriva reformei sistemului de pensii în Franţa vor să continue grevele şi în timpul Crăciunului şi Anului Nou, paralizând în continuare o mare parte a transportului public. Luni circulau numai 40% din trenurile de mare viteză şi cele expres regionale şi 20% din trenurile din suburbiile Parisului. În capitală, numai două linii de metrou din 16 circulă normal. Guvernul de la Paris, susţinut de Comisia Europeană, încearcă să adopte un „sistem universal” de pensii pe puncte, care să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme.

Cele trei obiective ale UE în noul acord cu Marea Britanie

UE și-a fixat trei obiective pentru un viitor acord cu Regatul Unit, arată negociatorul său, Michel Barnier. Pe chestiunile internaţionale, „Uniunea Europeană va continua să se angajeze în mod pozitiv împreună cu Regatul Unit, atât la nivel bilateral cât și în forumuri mondiale”. De asemenea, în domeniul securităţii, „Lupta împotriva terorismului, atacurilor cibernetice și altor tentative de a submina democraţiile noastre va cere un efort comun”, deși „același grad de cooperare pentru partajarea datelor nu este posibil cu o ţară din afara spaţiului Schengen”. În sfârșit, „orice acord de liber-schimb trebuie să prevadă reguli echitabile în materie de norme, de ajutoare de stat și de chestiuni fiscale”.

Germania: 11 migranţi eliberaţi dintr-un camion frigorific

Poliţia germană a eliberat luni 11 migranţi afgani dintr-un camion frigorific încărcat cu fructe, oprit la o benzinărie. Migranţii s-au ascuns în vehicul atunci când acesta se afla în Serbia. Poliţia consideră că șoferul nu știa de grupul de migranţi ascunși. În cazul în care nu ar fi fost descoperiţi, cel mai probabil migranţii nu ar fi supravieţuit.

Bosnia are un nou guvern, după 14 luni de blocaj

Parlamentul bosniac a aprobat luni noul guvern, după 14 luni de blocaj, deschizând astfel calea pentru reluarea negocierilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Dezacordurile între membrii sârb, croat şi bosniac ai preşedinţiei tripartite bosniace blocaseră până acum formarea unui guvern după alegerile din 2018. Noul premier este economistul sârb bosniac Zoran Tegeltija.

Malta: A doua pană de curent în mai puţin de o lună

Malta a suferit luni a doua pană totală de curent în mai puţin de o lună, toate locuinţele, magazinele şi fabricile fiind private de electricitate. Pana ar fi fost cauzată de o defecţiune la cablul submarin care furnizează Maltei energie electrică dinspre Sicilia.

UE critică inaugurarea podului dintre Rusia și Crimeea

Uniunea Europeană a criticat dur deschiderea traficului feroviar pe podul între Rusia și Peninsula Crimeea, cea mai lungă construcţie de acest fel din Europa. Podul măsoară 19 kilometri lungime şi a costat 3,7 miliarde de dolari. Ucraina consideră că acest pod reprezintă o încălcare a legilor internaţionale. Prima persoană care l-a traversat a fost preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la bordul unui tren de pasageri.

 

Orientul Mijlociu

Cinci condamnări la moarte în cazul Khashoggi

Un tribunal saudit a condamnat la moarte cinci persoane, găsite vinovate de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi anul trecut. Alte trei persoane au fost condamnate la închisoare, în timp ce principalii doi suspecţi au fost achitaţi. Khashoggi, un critic dur al Guvernului saudit, a fost asasinat în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul de către o echipă de agenţi saudiţi. Statele Unite au apreciat sentinţa ca „un pas important”, limitându-se să ceară „mai multă transparenţă” Arabiei Saudite, în timp ce Turcia şi mai organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au criticat vehement decizia. ONU a cerut luni o „anchetă independentă şi imparţială”.

 

Asia

SUA refac legăturile cu Pakistanul

Statele Unite vor relansa participarea Pakistanului la un program de antrenament militar, suspendat în urmă cu doi ani, după ce preşedintele Donald Trump a decis să blocheze ajutorul american acordat Islamabadului. Responsabilii americani acuză de mult timp autorităţile pakistaneze că întreţin legături cu grupări islamiste radicale, printre care talibanii afgani, dar consideră că în ultimele luni s-au înregistrat unele progrese.

Filipine: Peste 20 de răniţi în trei explozii

Peste 20 de oameni au fost răniţi duminică într-o serie de trei explozii în sudul Filipinelor. Atacurile au avut loc în oraşul Cotabato şi în localităţi din apropiere. În prima explozie, un grup de suspecţi tineri a aruncat o grenadă asupra unui camion militar. Opt militari şi opt civili au fost răniţi. O a doua explozie s-a produs în localitatea Libungan, cel puţin şase civili fiind răniţi. Cea de-a treia explozie a avut loc în oraşul Upi, o persoană fiind rănită. Legea marţială, în vigoare în regiunea sudică Mindanao, va fi ridicată la finalul anului. Aceasta a fost impusă de preşedintele Rodrigo Duterte din cauza atacurilor militanţilor aliaţi grupării Stat Islamic, care au provocat moartea a peste 1.200 de oameni.

China, Japonia și Coreea de Sud susţin dialogul SUA-Coreea de Nord

China, Japonia şi Coreea de Sud au decis să coopereze pentru a promova dialogul dintre Statele Unite şi Coreea de Nord, a declarat marţi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în urma unui summit între cele trei ţări. În acest scop, premierii chinez și japonez, împreună cu președintele sud-coreean, au convenit asupra necesităţii unei comunicări strânse.

 

Africa

Mali: Șapte militanţi islamiști, uciși de o dronă franceză

Şapte militanţi islamişti au fost ucişi în primul atac cu dronă efectuat de armata franceză în Mali, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Paris. Raidul aerian a avut loc în zona forestieră Ouagadou, unde este activ grupul islamist Frontul pentru Eliberare Macina.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro