Esenţiale azi, 25 decembrie

Europa

Putin acuză Polonia de înţelegere cu Hitler în Al Doilea Război Mondial

Preşedintele rus Vladimir Putin a reluat marţi războiul declaraţiilor cu Polonia, acuzând ţara că a încheiat o „înţelegere” cu Hitler şi că a acţionat în mod „antisemit” în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial. În ultimele zile, Rusia şi Polonia şi-au înmulţit acuzaţiile reciproce cu caracter istoric. Moscova a criticat „retorica agresivă” a Varşoviei, în timp ce Polonia şi-a exprimat „îngrijorarea” faţă de „prezentarea unei false imagini a evenimentelor” de către Rusia. Putin a denunţat vineri o rezoluţie a Parlamentului European care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

Regele Belgiei cere urgentarea formării unui nou guvern

Regele Philippe al Belgiei a adresat marţi un apel partidelor să se pună de acord „cât mai rapid posibil” pentru formarea unui guvern federal. Belgia nu mai are un executiv cu puteri depline din decembrie 2018, din cauza conflictului dintre nordul neerlandofon de dreapta şi sudul francofon de stânga. Contextul politic a fost complicat şi mai mult de ascensiunea formaţiunilor extremiste.

SUA avertizează din nou Marea Britanie cu privire la Huawei

Statele Unite au avertizat din nou Marea Britanie cu privire la pericolul reprezentat de firma Huawei, care ar spiona în favoarea Chinei. SUA încearcă să-și convingă aliaţii să evite companiile de tehnologie chineze. Cei mai apropiaţi parteneri de informaţii ai SUA sunt grupaţi în alianţa de spionaj Five Eyes (Cinci Ochi), care cuprinde Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Canada. Washingtonul a avertizat că partajarea informaţiilor cu Londra ar putea fi împiedicată de un parteneriat cu Huawei.

Rusia denunţă intensificarea activităţilor NATO anti-rusești

Ministrul apărării Serghei Şoigu a acuzat marţi NATO că, pe parcursul anului 2019, şi-a intensificat în mod semnificativ activitatea de recunoaştere la graniţele Rusiei. Șoigu a afirmat că activităţile de recunoaştere aeriană au crescut cu o treime în comparaţie cu 2018, în timp ce misiunile de recunoaştere marine şi la sol au crescut cu 24%, respectiv 40%. În ultimii ani, Rusia a fost pe poziţii din ce în ce mai conflictuale cu NATO, Kremlinul consolidându-şi arsenalul nuclear şi încercând să îşi refacă influenţa în afara graniţelor.

 

Orientul Mijlociu

Siria: Zeci de morţi și mii de refugiaţi în urma atacurilor sângeroase din Idlib

Cel puţin opt civili, între care cinci copii, au fost ucişi marţi în raiduri ale aviaţiei ruse într-un sat din provincia siriană Idlib. În ultima săptămână, luptele s-au soldat cu aproape 260 de morţi în ambele tabere, între care 110 membri ai forţelor pro-regim şi 148 de jihadişti şi rebeli. Aproape 30 000 de persoane și-au părăsit locuinţele, fugind din calea forţelor rusești și ale regimului Assad. Turcia a transmis că graniţa sa rămâne închisă, declarându-se incapabilă de a primi noi refugiaţi. Ankara negociază cu Moscova pentru a obţine un nou armistiţiu în Idlib, afirmând că „bombardamentele trebuie să înceteze imediat”.

Parlamentul irakian a modificat legea electorală

Parlamentul de la Bagdad a adoptat marţi o nouă lege electorală, în urma solicitărilor protestatarilor. Astfel, votul va fi uninominal: alegătorii vor putea să voteze parlamentari în mod individual, în loc să voteze liste de partid. De asemenea, se înfiinţează noi districte electorale, cu câte un loc în Parlament pentru fiecare 100.000 de alegători. Manifestanţii mai solicită înlocuirea elitei politice și independenţa politică a viitorului prim-ministru. Protestele, care au dus la demisia premierului Adel Abdel-Mahdi, au făcut până acum cel puţin 485 de victime.

 

Africa

Burkina Faso: Zeci de morţi în urma unui atac terorist

Marţi, 35 de civili (dintre care 31 de femei), 7 soldaţi și 80 de militanţi au fost uciși într-un atac terorist dublu în Burkina Faso. Suspecţii au atacat simultan un oraș din nordul ţării și baza sa militară. Atacul, în urma căruia au fost instituite două zile de doliu naţional, nu a fost revendicat. Luna aceasta, cel puţin 14 persoane au mai fost ucise după ce bărbaţi înarmaţi au deschis focul într-o biserică.

 

Asia

Protestele din Hong Kong, dispersate cu gaze lacrimogene

Poliţia din Hong Kong a folosit marţi grenade cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii. Înainte de miezul nopţii, poliţiştii au făcut uz de grenade cu gaze lacrimogene atunci când mulţimea s-a adunat în jurul unui protestatar ce fusese arestat. Ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine au continuat în primele ore ale zilei de Crăciun. Într-un cartier din Hong Kong, oamenii s-au strâns în faţa unei secţii de poliţie pentru a cânta colinde şi a cere eliberarea manifestanţilor închiși în interiorul clădirii.

SUA și-au intensificat supravegherea în peninsula coreeană

Statele Unite şi-au intensificat miercuri supravegherea aeriană în peninsula coreeană, în eventualitatea în care Phenianul va efectua noi teste cu armament în următoarele zile. În ultimele luni, regimul nord-coreean a efectuat mai multe teste cu rachete cu profil redus, dar a lăsat să se înţeleagă că ar putea relua testele nucleare şi cu rachete balistice intercontinentale.

Taifunul Phanfone devastează Filipine de Crăciun

Taifunul Phanfone a lovit centrul Filipinelor în ziua de Crăciun, blocând mii de persoane în porturi sau adăposturi. Furtuna a doborât case, copaci și a provocat alunecări de teren. Peste 10 000 de persoane și-au petrecut noaptea în școli, săli de sport și clădiri publice transformate ad-hoc în adăposturi. Meteorologii se așteaptă ca taifunul să își continue drumul către Marea Chinei de Sud, lovind și alte insule.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro