Esenţiale azi, 25 iunie

Raport critic al Comisiei de la Veneţia: Guvernul continuă să emită amendamente prin ordonanţe de urgenţă

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Lege (Comisia de la Veneţia) exprimă preocupare în legătură cu reformele aplicate în sistemul judiciar din România, în principal în privinţa recurgerii la ordonanţe de urgenţă şi asupra motivelor înfiinţării Secţiei speciale de investigare. Comisia „constată cu regret că cele mai problematice elemente ale reformelor din 2018, identificate în avizul din octombrie 2018, fie au rămas neschimbate, fie s-au agravat,” se arată în raportul organismului din cadrul Consiliului Europei.

80% dintre copiii din Registrul Naţional pentru Adopţii sunt încadraţi la profilul „greu adoptabili”

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Dreptului Copilului și Adopţii(ANPDCA), furnizate la solicitarea Hotnews.ro, în Registrul Naţional pentru Adopţii, în ultima zi a anului trecut, erau înregistraţi 3.123 de copii adoptabili, 80% dintre aceștia, mai exact 2.508, fiind la profilul greu adoptabili. În total, în România, 50.608 copii sunt în sistemul de protecţie specială, dintre care 17.916 se află în îngrijirea celor 11.218 asistenţi maternali atestaţi.

Eurostat: România are cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană

Preţurile alimentelor comercializate în România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, media fiind cu 34,6% mai mică, arată datele Eurostat. În privinţa băuturilor alcoolice și tutunului, România are preţuri cu 30,4% mai mici decât Europa, fiind depășită doar de Bulgaria (41,8%) şi Ungaria (31,4%). Concomitent, în domeniul recreaţie și cultură – adică ziare, reviste, filme, concerte – preţurile din România sunt cu 41,6% sub media europeană. În contextul în care inflaţia s-a ridicat la 4,1% în luna mai, România are cea mai mare inflaţie din UE.

Doar 142.000 de români iau pensie de cel puţin 3.400 de lei net

Puţin peste 142.000 de români, majoritatea militari, au avut, în aprilie, pensie de cel puţin 3.350 de lei „în mână”, conform informaţiilor comunicate exclusiv către Economica de Casa de Pensii Publice şi de Casele de Pensii Sectoriale ale MAI şi MapN.

Traficanţi de persoane, anchetaţi. 17 arestări în România, Franţa și Marea Britanie

Şaptesprezece persoane au fost arestate în Marea Britanie, Franţa şi România în cadrul unei anchete asupra unei reţele de traficanţi care operau în special în nordul Franţei pentru a transporta migranţi spre Marea Britanie, a anunţat luni poliţia franceză într-un comunicat. Această anchetă „pe fondul traficului de persoane” a fost demarată în 22 august 2018 ca urmare a unei „succesiuni de interceptări” ale unor şoferi de tiruri de origine română care încercau să traverseze Canalul Mânecii cu „migranţi ascunşi în maşinile lor”, a precizat poliţia.

Polonia pierde un proces important la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Reforma vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme nu este compatibilă cu dreptul european, întrucât încalcă principiul independenţei justiţiei, conform deciziei publicate luni de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Scăderea vârstei de pensionare de la 70 la 65 de ani pentru judecătorii Curţii Supreme, intrată în vigoare în aprilie 2018, „riscă să constrângă 27 din 72 de judecători” să plece din sistem, a subliniat Comisia Europeană, care a sesizat CJUE în toamna lui 2018.

Boris Johnson: Marea Britanie va ieşi din UE în octombrie, cu sau fără un acord

Candidatul favorit pentru funcţia de lider al Partidului Conservator şi prim-ministru al Marii Britanii, a declarat luni că „Dorinţa mea este să ieşim din Uniunea Europeană de Halloween, în data de 31 octombrie. (…) Modalitatea prin care ne putem face prietenii şi partenerii să înţeleagă cât de serioşi suntem este să abandonăm înfrângerea şi negativismul şi să ne pregătim serios şi cu încredere pentru orice scenariu”, a adăugat Boris Johnson.

Donald Trump va avea cel puţin opt întâlniri bilaterale la Summitul G20

Donald Trump plănuieşte să se întâlnească, printre alţii, cu prim-ministrul indian Narendra Modi, cu cancelarul german Angela Merkel, cu prinţul saudit Mohammed bin Salman şi cu preşedintele turc Tayyip Erdogan. De asemenea, preşedintele american se va întâlni şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, prim-ministrul australian Scott Morrison şi cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe, gazda summitului.

Javad Zarif: „Echipa-B” vrea război, nu diplomaţie

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat luni că preşedintele american Donald Trump şi aliaţii acestuia doresc un război cu Iranul, nu rezolvarea problemelor pe cale diplomatică, în urma noului set de sancţiuni impus de către Statele Unite. Trump a declarat pentru reporterii acreditaţi la Casa Albă că noile sancţiuni au fost impuse ca răspuns la doborârea de către Iran a unei drone americane, dar şi la „multe alte lucruri”. El a adăugat că va „continua să pună presiune pe Teheran” şi că „Iranul nu va putea avea niciodată o armă nucleară”.

Două avioane militare s-au ciocnit deasupra unei localităţi din Germania. Un pilot a murit

Două avioane multirol de tip Eurofighter Typhoon s-au ciocnit în timpul zborului în cursul unui incident petrecut luni în nord-estul Germaniei. Un pilot a decedat în urma coliziunii confirmate de Ministerul de Interne al landului Mecklenburg-Vorpommern. Cele două aeronave făceau parte din escadrila 73 ‘Steinhoff’ de la baza aeriană Laage de la lângă Rostock. Aeronavele participau la un exerciţiu de antrenament în momentul producerii incidentului.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro