Esenţiale azi, 26 decembrie

Europa

Marea Britanie: Discursul reginei laudă acţiunile tinerilor pentru protejarea mediului

În tradiţionalul său discurs de Crăciun, regina Elisabeta a Marii Britanii a calificat anul 2019 drept unul „cu hopuri”, exprimându-și însă speranţa pentru viitor, subliniind importanţa „pașilor mici” și a „depășirii diferenţelor” pentru a merge mai departe către obiectivul comun. Regina a amintit laudativ și acţiunile organizate de tineri în favoarea protejării mediului, declarându-se uimită de hotărârea noilor generaţii.

Rusia: Aleksei Navalnîi denunţă „răpirea” unuia dintre colaboratori

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a acuzat autorităţile ruse că l-au „răpit” pe unul dintre colaboratorii săi, Ruslan Șavedinov, arestat după o percheziţie şi trimis în Arctica pentru a-şi efectua stagiul militar. Şavedinov este un colaborator al organizaţiei lui Navalnîi, care denunţă modul de viaţă şi infracţiunile elitelor ruse. Serviciul militar pe o perioadă de un an este obligatoriu în Rusia, însă o parte semnificativă din populaţie se sustrage prin diverse mijloace. Armata a transmis că Şavedinov „s-a sustras multă vreme serviciului militar”.

Papa Francisc și-a dedicat mesajul de Crăciun conflictelor din întreaga lume

Papa Francisc şi-a dedicat mesajul de Crăciun conflictelor şi nedreptăţilor din lume, cerând „speranţă” pentru ţările Americii Latine, „securitatea şi coexistenţa paşnică” a popoarelor din Orientul Mijlociu, „soluţii concrete pentru o pace durabilă” în Ucraina și „alinare” celor persecutaţi, „mai ales misionarilor şi victimelor răpirilor” din Africa. Papa a evocat „mulţimea de copii care se confruntă cu conflictele”, afirmând că locuitorii planetei „aşteaptă zile de pace şi securitate”.

Paza de coastă spaniolă a salvat 200 de migranţi

Paza de coastă spaniolă a salvat de Crăciun circa 200 de migranţi – bărbaţi, femei şi copii – care au încercat să traverseze marea spre Europa dinspre continentul african. În 2019, cel puţin 1.246 de migranţi au murit în încercarea de a traversa Marea Mediterană.

În Italia, numărul de migranţi sosiţi pe mare s-a înjumătăţit în 2019 comparativ cu 2018, iar în raport cu 2017, numărul a scăzut cu circa 90%. Italia oferă bani şi echipament pentru a restabili eficienţa pazei de coastă libiene. Activiștii pentru drepturile omului afirmă că scăderea accentuată a numărului de migranţi sosiţi în Italia a fost posibilă în detrimentul drepturilor omului, migranţii închiși în taberele libiene fiind expuşi la abuzuri şi torturi.

 

Africa

Erdogan a discutat cu președintele Tunisiei despre situaţia din Libia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat cu omologul său tunisian, Kais Saied, despre posibilităţile încheierii unui armistiţiu în Libia, în timpul unei vizite-surpriză întreprinse miercuri la Tunis. În conflictul din Libia, Turcia susţine guvernul recunoscut internaţional, condus de Fayez al-Serraj, în timp ce Egiptul, Emiratele Arabe Unite și mercenari ruși susţin forţele mareșalului Khalifa Haftar. Erdogan a anunţat că parlamentul va examina în ianuarie o moţiune privind autorizarea trimiterii de trupe în Libia pentru a susţine guvernul lui al-Serraj.

 

Orientul Mijlociu

Iranul restricţionează din nou internetul în anumite zone

Autorităţile de la Teheran au blocat accesul prin internet mobil la website-uri străine în mai multe provincii din Iran, în contextul în care rude ale persoanelor ucise în timpul protestelor din ultima lună au lansat un apel la noi demonstraţii, pentru ziua de joi. În noiembrie, Iranul a închis internetul pentru o săptămână, făcând imposibilă postarea de înregistrări video pe reţelele de socializare online în legătură cu violenţele din cadrul protestelor.

 

Asia

Cel puţin 13 morţi în Filipine în urma taifunului Phanfone

Cel puţin 13 persoane au murit miercuri în urma taifunului Phanfone. Acesta a lovit centrul statului Filipine marţi seara, cu vânturi de 120 de kilometri pe oră și ploi torenţiale, urmate de inundaţii. Peste 58.000 de persoane au fost evacuate în prealabil. Aproximativ 15.000 de persoane au rămas izolate în mai multe localităţi portuare, după ce autorităţile au decis suspendarea curselor realizate de feriboturi. Zeci de zboruri au fost suspendate. Taifunul se îndreaptă spre Marea Chinei de Sud.

Președinta Taiwanului cere modificarea legilor pentru a contracara influenţa Chinei

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat miercuri că legile referitoare la securitatea naţională şi la relaţiile cu Beijingul trebuie să fie modificate urgent pentru a completa o „plasă de siguranţă a democraţiei” înaintea alegerilor din 11 ianuarie. Ea a amintit că Australia şi Regatul Unit au elaborat legi menite să combată influenţa chineză sau să contracareze ameninţările unor state ostile şi a subliniat că Taipeiul trebuie să adopte măsuri similare.

Trei sferturi din populaţia Seulului își dorește unificarea peninsulei coreene

Nu mai puţin de 74,2% dintre locuitorii oraşului Seul consideră că cele două Corei ar trebui să se unească. Aproximativ 17% sunt de părere că reunificarea ţării este imposibilă. Referitor la perspectivele relaţiilor intercoreene în următorii cinci ani, 12,4% dintre locuitorii Seulului estimează că acestea se vor înrăutăţi, 39,5% cred că ele vor evolua pozitiv, iar 48,1% consideră că acestea vor rămâne neschimbate.

 

Economie

Valori record la preţul aurului

Aurul a depășit 1.500 dolari/uncie, iar pieţele globale au urcat la niveluri record, pe fondul optimismului sfârșitului de an, stimulate de speranţele finalizării conflictului comercial dintre China și SUA. Președintele Donald Trump a anunţat că va semna cu președintele chinez, Xi Jinping, faza iniţială a pactului comercial. Acţiunile europene au înregistrat câștiguri record, la fel ca Nasdaq pe Wall Street, bursele fiind pe cale să înregistreze cel mai bun an dintr-un deceniu. Preţurile petrolului au crescut după ce Rusia a declarat că va coopera în continuare cu OPEC pentru scăderea livrărilor.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro