semneletimpului.ro

Esenţiale azi, 26 martie

Secetă în Europa Centrală și de Nord

Lipsa ploilor îngrijorează autorităţile din Europa Centrală și de Nord, care au fost și anul trecut afectate de secetă și de incendii de vegetaţie. Semnalele actuale prevestesc noi pagube pentru agricultură, cred societăţile de asigurări din agricultură. „Dacă vremea fără ploi va continua în următoarele câteva luni, am putea avea aceeaşi secetă ca în 2018 sau chiar mai rău”, a avertizat Oficiul Meteorologic din Germania, unde pompierii luptă deja împotriva incendiilor de vegetaţie.

Un ciclon se îndreaptă spre Africa de Sud

Ciclonul tropical Kenneth, o furtună de categoria 4, este așteptat să lovească Africa de Sud. Acesta este al doilea ciclon care lovește regiunea în ultimele două luni, după ce ciclonul Idai a provocat mai bine de 1.000 de morţi în Mozambic, Malawi și Zimbabwe.

Kim Jong-un ar fi ordonat executarea unor diplomaţi după eşecul summitului cu Trump

O agenţie de presă din Japonia informează că liderul de Phenian a cerut executarea a patru membri ai diplomaţiei nord-coreene, după ce al doilea summit cu omologul său american, Donald Trump, s-a finalizat fără nicio înţelegere concretă cu privire la denuclearizare. Cei patru diplomaţi ar fi fost acuzaţi de trădare. Presa niponă citează surse implicate în relaţiile comerciale cu regimul de la Phenian, dar veridicitatea informaţiilor este aproape imposibil de verificat.

Ucraineana devine singura limbă oficială în Ucraina

Un proiect de lege care prevede că „limba ucraineană este cea oficială”, conferind drepturi exclusive în detrimentul comunităţilor minoritare, a fost votată joi de parlamentul de la Kiev. Acest lucru a atras critici din partea de comunităţilor minoritare din Ucraina, dar şi din partea Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic, și a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov.

Tensiuni între Beijing şi Paris

Ministerul Apărării de la Beijing acuză Franţa că a încălcat apele teritoriale chineze, după ce o navă franceză de război a trecut prin strâmtoarea Taiwan, care separă insula cu acelaşi nume de China. China nu recunoaşte independenţa insulei Taiwan şi o consideră parte a teritoriului său. Însă Franţa a invocat respectarea dreptului maritim internaţional în acest caz, notează adevarul.ro.

Joe Biden candidează pentru Casa Albă

La 76 de ani, fostul vicepreședinte american Joe Biden și-a anunţat oficial candidatura la Casa Albă din partea Partidului Democrat. Principalul său contracandidat democrat este Bernie Sanders. Biden a explicat pe Twitter motivele care l-au făcut să ia această decizie: „Valorile fundamentale ale acestei naţiuni, rangul nostru în lume, chiar şi democraţia noastră, tot ce a făcut America este în joc. Acesta este motivul pentru care îmi anunţ candidatura la preşedinţia Statelor Unite.”

Donald Trump acuză Marea Britanie că l-a spionat în timpul campaniei

Președintele american, Donald Trump, urmează să călătorească în Marea Britanie în acest an și să o întâlnească pe regina Elisabeta. Însă, de curând, acesta a readus în discuţie o teorie a conspiraţiei nedovedită până în prezent, conform căreia serviciile secrete britanice l-au spionat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2016. GCHQ, agenţia guvernamentală acuzată de Trump, neagă vehement acuzaţiile.

Macron dă explicaţii într-o conferinţă de presă maraton

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, a petrecut joi două ore și jumătate într-o sesiune de întrebări și răspunsuri cu jurnaliștii pe tema nemulţumirilor „vestelor galbene”. Macron și-a cerut din nou scuze pentru limbajul său câteodată tăios și agresiv, care i-a adus imaginea de arogant, și a promis să scadă semnificativ taxele pe venituri. Pe de altă parte, le-a cerut francezilor să muncească mai mult, o sugestie care probabil se va dovedi nepopulară într-o ţară care se bucură de o săptămână de lucru de 35 de ore.

Cuba: John Bolton este un „mincinos patologic”

Autorităţile din Cuba îl acuză pe consilierul american pe probleme de securitate naţională John Bolton că este un „mincinos patologic”, care nu este la prima „abatere”, după ce în 2002 a acuzat guvernul comunist că dezvoltă arme biologice, fără să ofere niciun fel de dovezi. De data aceasta, Bolton a acuzat guvernul comunist că îl susţine militar pe președintele venezuelean, Nicolas Maduro. Anunţul lui Bolton a fost făcut în circumstanţele în care SUA a impus săptămâna trecut noi sancţiuni economice asupra guvernelor din Cuba, Nicaragua și Venezuela.

Stare de urgenţă în centrul Canadei

Capitala Canadei, Ottawa, a decretat stare de urgenţă joi, autorităţile atenţionând că barajul hidroelectric de la Bell Falls ar putea să cedeze în orice moment din cauza inundaţiilor de primăvară, care au omorât deja o persoană și au forţat alte 900 să se relocheze. Barajul este deja la capacitate maximă, iar autorităţile se pregătesc pentru cel mai negru scenariu – dacă ploile continuă, barajul ar putea ceda.