Esenţiale azi, 26 noiembrie

Cutremur de 6,4 în Albania, cel mai puternic din ultimii 20 de ani

Un cutremur cu magnitudinea 6,4, produs la o adâncime de doar 10 kilometri, a lovit Albania marţi dimineaţă. Cu epicentrul în apropiere de Tirana, acesta este cel mai puternic seism produs în ţară în ultimii 20 de ani. Mai multe clădiri s-au prăbușit, iar marţi dimineaţă forţele de intervenţie caută supravieţuitori în ruine. Primele informaţii neoficiale arată că cel puţin cinci persoane au murit iar peste 150 sunt rănite.

Deficitul bugetar va fi revizuit de la 2,76% la 4%

Deficitul bugetar pentru anul acesta va fi revizuit de la 2,76%, cât a fost ţinta asumată la începutul anului, la peste 4%, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Guvernul urmează să prezinte și să adopte săptămâna aceasta rectificarea bugetară, a arătat anterior premierul Ludovic Orban. Pentru anul următor, Guvernul va avea ca ţintă coborârea deficitului bugetar înspre limita de 3% permisă în UE.

Protest contra violenţei împotriva femeilor, dispersat în forţă la Istanbul

Poliţia turcă a dispersat prin forţă luni câteva mii de manifestanţi care defilau la Istanbul pentru a cere eliminarea impunităţii pentru autorii violenţelor împotriva femeilor, un problemă endemică în Turcia. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi au tras gloanţe de plastic pentru a-i împrăştia pe manifestanţi, în majoritate femei. Turcia a fost zguduită în ultimele săptămâni de mai multe cazuri extrem de mediatizate de femei ucise de bărbaţi, în special moartea lui Emine Bulut, ucisă în public sub ochii fiicei sale de zece ani de către fostul soţ. 378 de femei au fost ucise în Turcia de la începutul anului, în timp ce în 2018 s-au înregistrat 440 de cazuri, comparativ cu 121 în 2011.

Noi arestări de jurnaliști în Arabia Saudită

Cel puţin nouă persoane, printre care jurnalişti şi scriitori, au fost arestate în Arabia Saudită, într-o nouă campanie de represiune. Organizaţia de apărare a drepturilor omului ALQST arată că autorităţile „şi-au sporit tortura, hărţuirea sexuală şi abuzurile împotriva prizonierilor de conştiinţă existenţi”. Militanţii pentru drepturile omului denunţă represiunea tot mai mare la care sunt supuşi, în special de când Mohammed bin Salman a devenit prinţ moştenitor.

Belgia a lansat un atac cibernetic masiv asupra propagandei SI

Un atac cibernetic la scară globală împotriva propagandei online a militanţilor grupului Statul Islamic (SI) a fost lansat în ultimele zile în cadrul unei anchete a justiţiei belgiene. Potrivit presei belgiene, mii de conturi active ale agenţiei de propagandă a SI au fost atacate de investigatorii belgieni în colaborare cu experţi ai Europol. Parchetul federal belgian a fost deja implicat într-un atac cibernetic asupra Amaq în 2018, dar agenţia, site-urile şi conturile anexate au fost reactivate la scurt timp după aceea.

Încă două nave cu migranţi, acceptate în porturi italiene

Încă două nave caritabile transportând un total de 140 de migranţi au primit luni permisiunea de a-i debarca pe cei aflaţi pe bord în porturi din Italia. Vasul Open Arms, cu 62 de migranţi la bord, a fost trimis în portul Taranto, din sud-estul Italiei, iar Aita Maria, cu 78 de refugiaţi, a fost acceptat în portul sicilian Pozzallo. Persoanele salvate vor fi redistribuite între Italia, Germania, Franţa şi Malta. La sfârşitul săptămânii trecute, aceleaşi patru state au convenit să preia cei 213 migranţi aduși de nava umanitară Ocean Viking. În weekend, garda de coastă italiană a salvat 149 de oameni în apropierea portului Lampedusa.

Rusia le cere kurzilor să se alăture armatei siriene

Rusia, principalul susţinător militar al guvernului contestat din Siria, le-a cerut luni militanţilor kurzi aflaţi sub asediu să se alăture armatei naţionale siriene. Miliţiile kurde, care s-au opus guvernului sirian, au fost îndepărtate luna trecută din unele regiuni din nordul Siriei în urma unui asediu al armatei turce. Turcia consideră aceste miliţii kurde ca fiind formate din terorişti care încearcă să îşi creeze propriul stat din părţi din Turcia, Siria şi Irak. Rusia a convenit cu Turcia să îşi împartă controlul asupra unor zone din nordul Siriei într-un efort de a împiedica Ankara să îşi continue operaţiunea militară. Forţele siriene de stat, aliate cu Rusia, au preluat controlul asupra unor zone abandonate de miliţiile kurde.

Jaf fără precedent în Dresda: Pagubă de 1 miliard de euro

Spărgătorii au provocat un incendiu la primele ore ale dimineţii, provocând defecţiuni la sistemul de alimentare cu electricitate al clădirii astfel că sistemele de securitate nu au mai funcţionat. Poliţia vorbește deja despre cel mai mare jaf din istoria post-belică a muzeelor, din lume. O purtătoare de cuvânt a poliţiei a explicat: „Putem confirma că a avut loc o spargere la Grüne Gewölbe… Făptașii au reușit să fugă”.

Directorul regional al Human Rights Watch, expulzat din Israel

Directorul organizaţiei Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, Omar Shakir, a fost expulzat luni de pe teritoriul Israelului. Israelul a refuzat să-i reînnoiască viza la sfârşitul lui 2018, acuzându-l că susţine campania mondială BDS (boicot, dezinvestire, sancţiuni) împotriva statului, ceea ce Shakir neagă. După o serie de apeluri, Curtea Supremă a Israelului a dat undă verde pentru expulzarea lui. Human Rights Watch a transmis că nicio altă democraţie nu a mai blocat accesul unui membru al organizaţiei. Campania mondială BDS cheamă la boicotarea economică, culturală sau ştiinţifică a Israelului pentru a obţine sfârşitul ocupaţiei şi colonizării teritoriilor palestiniene.

China o susţine pe șefa guvernului din Hong Kong în ciuda eșecului de la alegeri

Guvernul chinez a dat asigurări luni că va continua să o sprijine „puternic” pe şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, în pofida victoriei opoziţiei pro-democraţie la alegerile locale de duminică. Carrie Lam a declarat luni că guvernul ei doreşte să „asculte cu umilinţă” populaţia în urma înfrângerii electorale suferite de guvernul ei.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro