Esenţiale azi, 28 iunie

Referendumul pe justiţie a fost validat de Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a validat joi rezultatele referendumului pe justiţie iniţiat de președintele Klaus Iohannis și a respins cele cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 26 mai. Contestaţiile au fost respinse deoarece judecătorii constituţionali au constatat că procedurile de desfășurare a referendumului au fost corecte, potrivit unor surse din CCR.

Ce modificări vor fi aduse legislaţiei electorale

La alegerile prezidenţiale din acest an, alături de votul clasic vor funcţiona şi votul prin corespondenţă şi cel anticipat, pe durata a 3 zile, care vor fi valabile numai pentru diaspora, unde mii de români care au stat la cozi interminabile nu au putut vota în 26 mai, a decis Comisia specială pentru Codul electoral, care a întocmit raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative în materie electorală. Președintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Buică, a spus că votul electronic ar putea fi aplicat din anul 2024.

Mii de călători, în câteva trenuri blocate în Caraș-Severin din cauza copacilor căzuţi pe firele de contact

Reprezentanţii ISU Caraș-Severin spun că avariile s-au înregistrat între staţiile Slatina-Timiș și Armeniș, din cauza copacilor căzuţi pe firele de contact. „Din informaţiile primite, până în acest moment este afectat traficul a 5 trenuri, cu aproximativ 700-800 de călători. Se estimează că avariile vor fi remediate până în jurul orei 11:00”, au informat reprezentanţii ISU Caraș-Severin.

Urmează marea emigrare a medicilor români

În următoarele luni, sute de medici de familie vor emigra în Marea Britanie, iar acest val de plecări va afecta serios sistemul nostru de sănătate, şi aşa foarte şubred. Aceasta spun reprezentanţii medicilor, după ce statul englez a anunţat că începe un amplu proces de recrutare în România. Oferă de până la 8 ori mai mult decât câştigă un asemenea medic în ţară. Potrivit unui studiu recent, în 2030, doar 1 român din 3 va mai avea medic de familie.

Segmentul 20-34 de ani: 1 din 5 nu învaţă, nu lucrează, nu se instruiește pentru muncă

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a situat în 2018 pe locul patru în UE la proporţia persoanelor cu vârsta între 20 şi 34 de ani care nu erau angajate şi nici în formare profesională (prescurtat în engleză NEET – Neither in Employment nor in Education or Training). Procentajul României e de 20,6%, adică mai mult de 1 persoană din 5. Cu valori mai mari decât noi la acest indicator s-au situat Italia (28,9%), Grecia (26,8%) şi Bulgaria (20,9%).

Temperaturi record în Franţa şi cod roşu pentru regiuni din sudul ţării

În Franţa s-ar putea atinge vineri cea mai mare temperatură înregistrată în timpul valului de căldură care a străbătut Europa săptămâna aceasta, de 45 de grade Celsius. Recordul actual în Franţa este de 44,1 grade Celsius, măsurat în timpul unui val de căldură în 2003, care a ucis mii de oameni. Ca răspuns, serviciul naţional de meteorologie al Franţei a emis un avertisment cu cod roșu, fără precedent, pentru patru regiuni din sud.

Miniştri din ţări UE vor participa la exerciţii de contracarare a atacurilor hibride

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a anunţat joi că miniştrii de interne şi de finanţe din statele Uniunii Europene vor primi sarcini de a reacţiona la scenarii fictive în cursul unor reuniuni care se vor desfăşura la Helsinki în iulie şi septembrie. Astfel, miniştrii ar urma să deprindă cunoştinţe pentru a coordona mai bine ripostele la situaţii de criză.

Incident armat în vestul Franţei

Cel puţin 2 persoane au fost rănite în urma unui incident armat produs joi după-amiază în faţa unei moschei din oraşul Brest, situat în vestul Franţei. Mai multe focuri de armă au fost trase în faţa unei moschei situate în zona Pontanézen, din Brest. Conform bilanţului preliminar, 2 persoane au fost rănite în incident.

Un puternic incendiu de vegetaţie a izbucnit în nord-estul Spaniei

Incendiul a fost provocat de temperaturile foarte ridicate înregistrate în ultimele zile în zonă şi a fost intensificat de vântul puternic. Peste 500 de pompieri şi soldaţi încearcă să ţină focul sub control. Până acum, incendiul a afectat peste 5.000 de hectare de teren. Peste 50 de persoane au fost evacuate, 5 şosele sunt blocate, iar autorităţile din domeniul protecţiei civile au avertizat populaţia să nu intre în zona afectată de incendiu decât dacă este absolut necesar. Potrivit unor informaţii, sute de animale au murit în urma incendiului.

Peste 1.300 de victime civile colaterale în raidurile coaliţiei internaţionale din Irak şi Siria (coaliţia)

Coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat joi, într-un comunicat, că a ucis „involuntar” cel puţin 1.319 civili în cursul războiului împotriva grupării Stat Islamic din Irak şi Siria începând din 2014. Cifra anunţată este cu mult inferioară bilanţurilor făcute de organizaţiile care urmăresc conflictul din aceste două ţări.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro